Svijet
AUSTRALCI NEĆE DORAĐIVATI ZAKON

Facebook će morati plaćati vijesti
Objavljeno 23. veljače, 2021.
Australija neće mijenjati zakon koji će prisiliti Facebook i Google da medijima plate sadržaj koji prenose, rekao je tamošnji ministar financija uoči završne rasprave i glasanja u parlamentu. Spor s tehnološkim divovima je zbog zakona koji se smatra globalnim presedanom. Neke zemlje poput Kanade i Velike Britanije razmišljaju da donesu sličan zakon.

Facebook je zbog toga prosvjedovao tako što je blokirao vijesti te račune nekih vladinih agencija. Razgovori između Australije i Facebooka tijekom vikenda nisu urodili plodom. Uoči rasprave u parlamentu ministar financija i zastupnik u Gornjem domu Simon Birmingham rekao je da neće biti novih amandmana.

- Zakon je uravnotežen. On osigurava da se australske vijesti koje proizvedu australski mediji plate, i to pošteno i legitimno - izjavio je. Vlada bi po zakonu mogla imenovati arbitra da odredi naknade ako privatni pregovori propadnu.

Google se prošli tjedan ipak dogovorio s najvećim izdavačima. "Nema razloga da i Facebook to ne učini", kaže Birmingham. Facebook je odbio komentirati zakon koji je prošao u Donjem domu i ima većinu u senatu. Treće čitanje i završno glasanje očekuje se u utorak. H
Možda ste propustili...

DJECA DILJEM SVIJETA NA UDARU ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Izgubljena trećina školske godine

PRVI VELIKI NASTUP NAKON NAPUŠTANJA BIJELE KUĆE

Trump natuknuo mogućnost ponovne kandidature za predsjednika 2024. godine

Najčitanije iz rubrike