Regija
EMICA ZVONARIĆ (82) U PROGRAMU ZAŽELI:

Jasna meni znači više od mirovine
Objavljeno 23. veljače, 2021.
ZDENCI


Iz dana u dan se potvrđuje opravdanost projekta ‘‘Zaželi‘‘, a posebno se to vidi u malim, ruralnim sredinama. Stari i nemoćni ljudi žive sami, najčešće prepušteni sami sebi i dolazak osobe koja ima pomaže im je zapravo sve ne svijetu. Emica Zvonarić (82) iz Zdenaca je baka puna života, uvijek s osmijehom na licu i bez obzira na to što je slabije pokretna, kreće se uz jednu štaku, i još ima stvari koje sama može. No, pomoć joj je nužna i tako je kroz program ‘‘Zaželi‘‘ dobila ‘‘svoju‘‘ Jasnu.


- Suprug mi je preminuo prije deset godina i od tada sam sama. Imam kćer i sina koji su u drugim mjestima, dođu kad stignu, imam i unuke i praunuke i najveća mi je sreća kad dođu. Ipak, nekako nama starima i samima je najljepše kada je netko s nama svaki dan. Tako se ja najviše veselim kada mi Jasna dođe, puno mi pomogne, ali najviše volim kada odemo malo u šetnju te posebno kada sjedimo uz kavu i pričamo. Od nje saznam što se događa u selu, tko je umro, tko se oženio, što je novo i tako – priča baka Emica, koja s Jasnom razmjenjuje i recepte te kaže kako ona prenosi ona starinska jela, a Jasna njoj nešto novijih.
- Imala sam obje ruke slomljene, pa ne mogu danas recimo zamijesiti tijesto, posebno ono za rezance, onda to meni Jasna zamijesi. Puno pričamo o jelima, i ona zna dosta domaćih jela, pa eto zajedno smislimo i što ćemo kuhati. Ma moja Jasna meni više znači i od mirovine - zaključila je vedra baka Emica. V.G.
TKO BI ME, PRED MIROVINOM, ZAPOSLIO?
U Općini Zdenci projekt nosi naziv ‘‘Zaželi - pomoć zajednici‘‘ i zaposleno je deset žena koje se brinu o 48 starijih i nemoćnih. Jasna Špoljarić (60) je pred mirovinom, posao bi za tih nekoliko godina jako teško pronašla pa joj je ‘‘Zaželi‘‘ došao kao spas. "Tko bi mene u ovim godinama zaposlio? Od srca zahvaljujem Općini, načelniku i svima koji su zaslužni za projekt. Jako volim pomagati ljudima i zato sam se odlučila ući u ovo priču. Brinem se o pet osoba na području općine i meni je puno srce kada vidim da su oni sretni i zadovoljni", kaže Jasna.
Možda ste propustili...

TURISTIČKA ZAJEDNICA DONJEG MIHOLJCA

Ušli u projekt za siguran turizam

ODRŽANO ZANIMLJIVO PREDAVANJE

Važnost regionalizma kao kulturnog brenda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana