Kultura
SJEĆANJE NA BRANKA MIHALJEVIĆA

"Zeko, Zriko i Janje" za 90. rođendan
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića simbolično će, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, obilježiti 90. rođendan skladatelja, književnika i novinara Branka Mihaljevića čije ime kazalište i nosi. Danas, 19. siječnja, u jutarnjim će satima odigrati predstavu "Zeko, Zriko i Janje" obnovljenu krajem prošle godine. Riječ je o predstavi koja je na repertoaru kazališta od 1958. i izvodi se već više od šest desetljeća u različitim glumačkim podjelama, različitim scenografskim, kostimografskim i lutkarskim rješenjima.


- Neke je od najljepših predstava koje su nastale u osječkom Dječjem kazalištu osmislio, napisao, uglazbio, sastavio, odsvirao i što sve već ne veliki skladatelj i pjesnik Branko Mihaljević po kojemu kazalište i nosi ime. Dakle, utjecaj njegova stvaralaštva na ovo kazalište je golem. U svojim je predstavama nastojao na zanimljiv način sačuvati i prenijeti dio narodne baštine, što običaja i melodija, što uzrečica i doskočica. Svevremenski mjuzikl "Zeko, Zriko i Janje", koji oduševljeno gledaju sva djeca od jedne do sto i jedne godine, koji je izveden brodvejski broj puta, koji pamte generacije gledatelja, koji izvode generacije glumaca, postao je zaštitni znak našeg kazališta. Ova priča o prijateljstvu, nesebičnoj pomoći, nevjerojatnoj hrabrosti i odanosti nikad neće sići s naše pozornice. Najemotivnija pjesmica ikad nastala, koju svi znaju otpjevati premda ne znaju svi tko joj je autor, dio je te predstave i uvijek dva potoka suza teku iz kazališne dvorane kad glumci i publika zajedno pjevaju skladbu "Zeko i potočić". I, premda je ovom sjećanju na velikog umjetnika povod devedeseta obljetnica njegova rođenja, rekao bih kako se mi Branka Mihaljevića u Dječjem kazalištu često sjetimo! - naglasio je ​ravnatelj kazališta Ivica Lučić u najavi događaja.
Mihaljević je bio novinar, skladatelj i publicist, od 1949. do 1991. radio je na Radiju Osijek, isprva kao inspicijent i solist na harmonici u emisijama uživo, potom voditelj, aranžer i korepetitor Zabavnog orkestra te urednik Glazbenoga programa. Bio je i glazbeni urednik u Dječjem i obrazovnom programu na TVZ-u, gdje je 1958. uživo iz studija emitiran mjuzikl "Zeko, Zriko i Janje", kojim je iste godine otvoren prvi Festival djeteta u Šibeniku. "Zeko..." je doživio više od 800 izvedbi u Hrvatskoj i Europi. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana