Kultura
NINA GEORGE OSVOJILA JE PUBLIKU S OBJE STRANE ATLANTIKA

Poetski roman o alkemiji ljubavi
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
S gotovo milijun prodanih primjeraka velike svjetske uspješnice Mala pariška knjižara Nina George osvojila je publiku s obje strane Atlantika, a sada se hrvatskoj publici predstavlja najnovijim naslovom Svjetla juga, poetskim romanom o ljubavi i moći književnosti, o alkemiji ljubavi, o blistavim i gorkim vrstama ljubavi, o svemu onom što nas zbunjuje i veseli s osobama koje volimo ili pokušavamo voljeti. I ovaj put imamo vlasnika putujuće knjižare, zove se Francis Meurienne koji ima neobičnu pomoćnicu Marie-Jeanne koja može vidjeti ljubav, i to doslovno, kao i sva ona srca koja su predodređena jedno za drugo. No što će ona učiniti s tom sposobnošću i kako joj pri tome može pomoći čarolija čitanja?


Svatko tko je čitao Malu parišku knjižaru zna za njezinu teoriju liječenja literaturom. Ako se prava knjiga pročita u pravo vrijeme, ona može izliječiti i najteže probleme i neće trebati ni lijek ni psihoterapija. Književni ljekarnik, monsieur Perdu, prepisat će uvijek najbolji lijek. A najbolji lijek za najveće patnje jest knjiga Svjetla juga koju potpisuje anonimni pisac Sanary. Ta se knjiga treba čitati do tri stranice na dan. Do sada, ta je knjiga postojala samo u glavi autorice Nine George, iako su je mnogi tražili po policama knjižara i nisu je uspjeli naći. A onda se Nina George odlučila napisati upravo tu svoju zamišljenu knjigu koja je sad pred nama.


Roman Svjetla juga pravo je iskušenje za svakog zahtjevnog čitatelja. To je samo naizgled priča o ljudima iz jednog provansalskog mjesta i njihovim nevidljivim povezanostima. To je poetična priča o mogućnosti i nemogućnosti ljubavi, to je i knjiga utjehe i knjiga bajki. Ona je i ljubavni roman, ali i roman o ljudskoj ćudi. Vodi nas u šetnju provansalskim krajolikom u kojem susrećemo ljude iza čijih se pogleda skriva neispričana žudnja i metodama kako s tim žudnjama izaći na kraj.


Nina George napisala je 26 knjiga, a piše romane, kratke priče i kolumne. Njezin roman Die Mondspielerin dobio je 2011. nagradu Delia, za najbolji ljubavni roman. Za kratki triler Das Spiel ihres Lebens nagrađena je 2012. nagradom Glauser. Njezin roman Mala Pariška knjižara (Das Lavendelzimmer, 2013.) nalazio se tjednima na Spiegelovoj bestseler listi, a preveden je na 37 jezika.


Nina George piše pod tri različita pseudonima: pod pseudonimom Anne West objavljuje erotske romane i smatra se jednom od najuspješnijih njemačkih autorica ovog žanra; sa suprugom, piscem Jens J. Kramerom, piše krimiće koje objavljuje pod pseudonimom Jean Bagnol.
Videoporuka autorice: https://www.youtube.com/watch?v=-LLLdJMvBt4&feature=youtu.be. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana