TvObzor
LAMPIONI

Stvarna priča iza stihova nove pjesme Lane Klingor Mihić
Objavljeno 23. listopada, 2020.

Iako se na prvu čini kao pjesma o pronalaženju vlastite snage u teškim trenutcima, pjesma “Lampioni” mnogo je više od toga.

“Ova pjesma slavi osobe koje su pronašle svoju snagu unatoč nezahvalnom i neugodnom stanju kože kakvo je atopijski dermatitis. Kao majka imam uvid u to što znači boriti se s atopijskim dermatitisom, a gledajući svoju djecu kako odrastaju, počela sam istraživati više o toj bolesti. Saznala sam tako da od njega pati do 8 posto odraslih i do 20 posto djece – a to i nije ni tako malo ni tako rijetko! Istraživala sam dalje, razgovarala o tome s prijateljima i znancima te saznala koliko ljudi trpi u tišini. To je bio moj poticaj za stvaranje ove pjesme – kroz glazbu oboljelima dati glas”, izjavila je Lana.

Glazbu i tekst napisala je Andrea Čubrić, a pjesmu prati i zanimljiv videobroj.

Naime, iako se često smatra bolešću koja pogađa uglavnom djecu, atopijski dermatitis u odrasloj dobi dolazi sa sasvim novim setom izazova za oboljele, pogotovo kada se radi o umjerenim i teškim oblicima te bolesti, koja može zahvatiti bilo koji dio kože. Pojedinci se susreću s predrasudama i pitanjima poput “Je li zarazno?” i “Što vam se dogodilo?”, posebno kad su zahvaćeni izloženi dijelovi kože, poput lica, vrata ili ruku. To dovodi do osjećaja izloženosti i srama, zbog čega oboljeli često izbjegavaju društvene događaje, veze, putovanja te propuštaju poslovne prilike. Atopijski dermatitis u adolescentskoj dobi često je uzrok zadirkivanja i vršnjačkog nasilja, koje može ostaviti duboke traume. Većina predrasuda dolazi iz neznanja, kako okoline tako i samih pacijenata.”Nadam se da će ova pjesma pomoći oboljelima od atopijskog dermatitisa pronaći snagu kako bi prihvatili i zavoljeli sebe u svojoj koži, kakve god im izazove ona zadavala. Istovremeno, nadam se da će i svima drugima pomoći shvatiti s čime se oboljele osobe svakodnevno bore i umjesto predrasuda pružiti im toliko potrebnu podršku i pomoć”, za kraj kaže Lana.
Nikola Kučar
Najčitanije iz rubrike