Dome slatki dome
BOJE U PROSTORU

Spavaća soba bez mnogo pravila
Objavljeno 1. listopada, 2020.
Osim dekorativnih tkanina, u boji mogu biti zidovi i sami elementi namještaja

Iako namijenjena odmoru i opuštanju, spavaća je soba često prostor krutih pravila u uređenju, bez previše ležernosti. Trendovi koji se nameću potpuno su suprotni - ovo je prostor oslobođen pravila, asimetričan i prepun boja.

Ležerno
Krevet kao najdominantniji element u prostoru birajte u skladu s funkcionalnim potrebama. U trendu su kreveti na nogicama i niskim, zaobljenim uzglavljem, koji će pridonijeti ležernom ugođaju sobe. Ipak, nedostatak prostora često zahtijeva dodatni spremišni prostor pa su kreveti s kutijama za odlaganje čest odabir. U ovakvim opcijama odaberite uzglavlje koje će svojim dizajnom privlačiti pozornost.

Neovisno o dizajnu, boje su one koje ćete najprije primijetiti u svakom prostoru, pa tako i u spavaćoj sobi. Boja lavande, maslinastozelna, topložuta, crvena ili plava u kombinaciji sa sivim, bež ili smeđom tonovima bitno će promijeniti ugođaj prostora. Uz ove kombinacije boja možete koristiti i uzorke poput prugastih, kariranih, pepito kako biste naglasili pojedine detalje.

Osim dekorativnih tkanina, u boji mogu biti zidovi, ali i sami elementi namještaja poput komoda, noćnih ormarića i kreveta. Ono što je bitno za postizanje ležernog ugođaja je kombinacija elemenata namještaja u različitim bojama. Svaki će postati izražajan, a igra boja i oblika stvorit će sasvim novi ambijent.


Asimetrično
Kada ih obogatite dekorativnim predmetima, cijela će priča dobiti osobnost. Budite ležerni u odabiru detalja i ne opterećujte se njihovom funkcijom, kao ni pozicijom na kojoj će stajati. Što je pozicija neobičnija, efekt ležernosti je bolji. Zidove dekorirajte slikama ili fotografijama, ali se potrudite da je njihova pozicija uočljiva - iznad ili pokraj kreveta, u pravilnom ili neobičnom rasporedu. Za konačan odabir pomoći će vam i pozicija noćnih ormarića. Pravilo je da su asimetrični u odnosu prema krevetu te međusobno različiti oblikom ili bojom. Isto pravilo vrijedi i za rasvjetna tijela. Pretvorite svoju spavaću sobu u ležeran prostor u kome ćete moći boraviti i opustiti se i tijekom dana.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.

Različiti sagovi
Kombinirajte jednu stolnu svjetiljku s visilicom ili samostojeću svjetiljku, ako vam je potrebno više svjetla. U suprotnom je jedna svjetiljka sasvim dovoljna. Preporučljiv je retro ili industrijski stil za postizanje ležernog ugođaja. Ako je prostor dovoljno velik, iskoristite stolicu kao prostor za odlaganje odjeće. Prostor dodatno dekorirajte sagovima koji mogu biti potpuno stilski različiti od cjelokupnog ugođaja.
Možda ste propustili...

UKLJUČITE DJECU U PRIPREMU HRANE

Kuhati s najmlađima zabavno je i edukativno

KOMPOSTIRANJE, RECIKLIRANJE, PRENAMJENA

Zero waste je pokret koji zagovara život bez otpada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana