Osijek
PROJEKT II GIMNAZIJE

Memento mori - o smrti
iz raznih aspekata
Objavljeno 31. listopada, 2019.
Iako mladi ljudi obično ne razmišljaju o smrti, učenici su pokazali sve svoje talente i kreativnost na brojnim radionicama

Može li smrt biti zanimljiva? Učenici II. gimnazije pokazali su da itekako može i to na predstavljanju projektnih zamisli „Memento mori” pod vodstvom prof. Lade Čulin koja kaže da su projektne zamisli imali i prije no što je zaživjela „Škola za život”. Nakon što jeste, djelatnici i učenici ove škole žele je kontinuirano njegovati. Ovogodišnja tema, iako neuobičajena za mlade ljude, korisna je i jer je primjenjiva je u nastavi.


- Smrt je inspiracija za književnost, likovnu i glazbenu umjetnost, za latinski, ali i za otvaranje etičkih dilema poput eutanazije i samoubojstva. Te su teme zanimljive mladima, a uz to, pokazali su svu svoju kreativnost u dramskom, literarnom i svakom drugom smislu. Jednom rječju, pokazali su nam talente koje ne stignu pokazati u redovnoj nastavi. Ozbiljno su promišljali o raznim aspektima smrti – pojasnila je Čulin neuobičajene školske aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici od prvih do četvrtih razreda. Jedna takva bila je na temu eutanazije i prema pojašnjenju prof. Zrinke Vukojević Tomašić, održana je debata dva tima. Dok je jedan tim na eutanaziju gledao afirmativno, drugi ju je predstavio u potpuno negativnom smislu.
- Dobro je promišljati o tome i učenici su se odlično snašli, dodala je prof. Vukojević Tomašić.
Ne samo o tome, već je dobro znati ponešto i o otrovima! Prezentirali su to učenici na projektu „Ruža bez mirisa”, a koji je prikazao istragu ubojstva otrovom. Uz to što su se zabavili, učenici su naučili o djelovanju i prepoznavanju nekoliko vrsti otrova.


A otrovnu jabuku, poznato je, vještica je u bajci ponudila Snjeguljici, što je bila odlična podloga za projekt „Smrt u bajkama” koju su vodile profesorice Mirjana Bogdanović i Ivana Vučemilović Šimunović. Na ironičan način i uz grotesku prikazali da smrt može biti i drukčija nego što o njoj znamo...

Marija MIHELIĆ

Klinička smrt, živi mrtvaci, demoni, zombiji...
I naša ekipa prisustvovala je na jednom od projekata. Bio je to projekt "Između dva svijeta, duhovi i živi mrtvaci", gdje su učenici na vrlo slikovit način pojašnjavali značenja demona, vampira, zombija... U ostalim učionicama govorilo se o vječnosti ljubavi u smrtnom životu, prikazu pakla i raja, ali o najpoznatijim nasilnim smrtima, odnosno političkim atentatima.
Učenici su doznali ponešto o hortikulturi groblja panonske regije, a učionica je bila gotovo premala za sve one koji su željeli čuti o trenutcima kliničke smrti. Bio je tu i projekt aktualnog Halloweena, kršćanskog pogleda na smrt i dr.
Možda ste propustili...

ISPRED ZAGREBA, RIJEKE I SPLITA

Osijek je predvodnik u zelenoj tranziciji

U ČEPINSKOJ KNJIŽNICI U ČETVRTAK

Besplatna predstava za djecu

ZA KORISNIKE MINIMALNO ZAJAMČENE NAKNADE CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB

Naknada za ogrjev u Bilju

Najčitanije iz rubrike