Novosti
PROMJENE ZA RASPISIVANJE REFERENDUMA

Produžit ćemo rok za prikupljanje potpisa
Objavljeno 12. siječnja, 2012.
ZAGREB - Matica hrvatskih sindikata i Udruga hrvatskih sindikata uglavnom će vlastitim snagama iznijeti najavljenu peticiju za "referendum o referendumu". Tako se barem čini, jer im se za sada uglavnom šalju usmene potpore za organiziranje peticije koja je, prema ocjenama niza naših sugovornika, loše tempirana. Sami sindikati javno su zatražili pomoć u tom poslu, jer nemaju dovoljno kapaciteta, no na preveliku pomoć sa strane ne mogu računati. Istovremeno, iz Vlade najavljuju kako će izmijeniti Zakon o referendumu.
- To se trebalo napraviti još u travnju prošle godine, no ne bih sad ulazio u to zašto ih bivša vlada nije ispoštivala. Mi ćemo ga izmijeniti i u njemu bolje definirati sve detalje radi kojih su dosad nastajale sporne situacije, te olakšati proces prikupljanja potpisa na način da ćemo produžiti rok u kojem se oni trebaju prikupiti, kaže Arsen Bauk, ministar uprave. Što se tiče drugog sindikalnog zahtjeva, za smanjivanjem broja potrebnih potpisa, Bauk ističe kako se to može učiniti samo uz dvotrećinsku većinu u Saboru, jer je odredba o 10 posto nužnih potpisa za referendum dio Ustava.
- Iako u našem programu ne stoji da ćemo mijenjati Ustav, spremni smo o tome, ali i o svim drugim elementima političkog sustava, krenuti u razgovore s opozicijom. No, to do provedbe referenduma za ulazak u EU nije naš prioritet - veli Bauk. U Sabor će uskoro, međutim, stići zahtjev za izmjenama Ustava. Hrvatski laburisti uputit će zahtjev za ustavnim promjenama upravo u dijelu koji se tiče neposredne demokracije, pa će zatražiti da se broj potrebnih potpisa za referendum s 450.000 smanji na 200.000. Lesar očekuje da će i vladajući i opozicija njihov zahtjev za ustavnim promjenama podržati.G. Galić/J.Klarić/T.Ponoš

BOSANAC: NUŽAN PRITISAK NA VLADU
Za Gordana Bosanca iz Centra za mirovine studije u ovom bi trenutku bilo važnije raditi pritisak na Vladu da promijeni odredbe o referendumu od pokretanja nove peticije koja može funkcionirati ako je dio šire kampanje pritiska na Vladu. Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a, ističe kako nije "ni dobro ni primjereno da se o tome odlučuje na referendumu, jer je to pitanje koje treba biti dio redovne procedure i rasprave o poboljšanju propisa". GONG se zalaže za omekšavanje uvjeta za raspisivanje referenduma, ali i ističe kako valja voditi računa o čemu se referendum ne može raspisati.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA GRUPA ODLUČILA

Podravka će biti novi vlasnik Belja, PIK-a Vinkovci, Vupika...

2

GUSTOĆA NASELJENOSTI U HRVATSKOJ

Najgušće naseljena Rijeka, a četvrti je Slavonski Brod

3

POTVRĐEN SLUČAJ OPASNE BOLESTI U GRADIŠTU

Afrička svinjska kuga vratila se u Slavoniju