Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Uzeše Gospodina!
Datum objave: 3. travnja, 2021.

Marija Magdalena bila je izuzetna žena. Bila je vjerna Isusova učenica. Zajedno s Isusovom majkom, apostolom Ivanom i Marijom Kleofinom, stajala je ispod Isusova križa. Stajala je uz križ unatoč ruganju vojnika i svjetine. Stajala je pod križem dok su se, osim Ivana, svi ostali apostoli i sljedbenici razbježali. I onda, izvješćuje Ivanovo evanđelje, na uskrsno jutro, još za mraka, Marija Magdalena došla je na Isusov grob i vidjela da je prazan. Sva zbunjena žurno je otrčala Petru i Ivanu. I što im je rekla? "Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše." Zar ona, koja je bila Isusova vjerna učenica i koja je vidjela da Isus i mrtve uskrisava, zar ona nije mogla pomisliti da je Isus uskrsnuo? Ne. Ona je bila uvjerena da je netko ukrao Isusovo mrtvo tijelo. Zamislimo: ako Marija Magdalena nije mogla pomisliti da je Isus uskrsnuo, to bi drugi? Kako je to moguće? Čini se da je razlog bio toliko ljudski i toliko jednostavan: njoj je to izgledalo previše dobro da bi moglo biti istinito.


Eto, to je problem svih nas koji smo prešli određenu životnu dob. Vidjeli smo mnogo ružnih stvari, bili smo svjedoci da se toliko puta nije isplatilo biti čestit, iskusili smo toliko puta da bahati i bešćutni napreduju. Kako povjerovati da dobro uvijek pobjeđuje? Smijemo li se uopće ponadati da se isplati biti naivno dobar kao glavni likovi iz bajki, kao Šegrt Hlapić, ili Jaglenac i Rutvica iz prekrasne bajke Ivane Brlić-Mažuranić?
Uskrs je dokaz da je to moguće. Unatoč zavisti i mržnji svojih progonitelja, unatoč smrtnoj presudi predstavnika silnog Rimskog Carstva, unatoč ruganju vojnika i svjetine, Isus je uskrsnuo. To je bio temelj apostolskog naviještanja, temelj evanđelja, radosne vijesti. Apostoli su prije svega bili svjedoci Kristova uskrsnuća s temeljnom porukom: Isus je uskrsnuo i svome uskrsnuću može i hoće pridružiti svakoga onoga koji bude živio prema načelima evanđelja. To je bila radosna vijest koja je zapalila ondašnji svijet, to je ona snaga koja je kroz duga stoljeća nosila, a i danas nosi, tolike kršćane i kršćanske velikane.
Isus je uskrsnuo. Život pobjeđuje. Ljubav pobjeđuje. Prekrasno je živjeti s tom vjerom i u toj vjeri širiti radost Kristovog uskrsnuća koje i nama otvara vrata vječnosti. Predobro je i u isto vrijeme - istinito! Sretan vam Uskrs!
Zvonko Pažin - arhiva

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga

10.2.2024.

Ne budite na sablazan