Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Preuzela sam odgovornost - kao idealist u duši i djelu
Datum objave: 27. studenog, 2021.

Svojim će kompetencijama poticati poboljšanje svih segmenata života u Osijeku, a kako dolazi iz bankarskog sektora, težište ipak stavlja na gospodarstvo. Smatra da gradska uprava treba biti brz, moderan i fleksibilan servis koji ne smije biti teret i kočiti razvoj, nego upravo suprotno - podrška i poticaj za razvoj gospodarstva, napose malog i srednjeg poduzetništva. Zamjenica gradonačelnika, Jasenka Crnković profesionalno je cijeli život "u brojkama", privatno okružena obitelji, psom, prijateljima, glazbom, sportom i prirodom. Uoči Dana grada razgovaramo o svemu onome što Osijek čini uspješnim i ugodnim za život.



Optimizam i energija



Koje su za vas prednosti življenja u Osijeku?

. Osijek je moj grad u kojem sam se rodila i kojem u živim od rođenja, koji sam zavoljela još kao dijete uživajući na Kopiki, bacajući bijele role blagajničkog papira s tatom na utakmicama, a još više kroz adolescentsko doba, izlaske s prijateljima, kroz studij, kroz prve ljubavi, danas kroz majčinstvo. Ljubav koju je na mene prenijela moja obitelj, nastojim prenijeti na svoje dijete. Iskreno vjerujem da Osijek jest grad po mjeri čovjeka, za obiteljski život s djecom, za mlade i umirovljenike, dobar i miran, roker u duši, a u isto vrijeme rastuće urbano središte sa svim modernim sadržajima koje jedan veliki grad treba imati. Istaknula bih bogatu kulturnu scenu, našu Dravu te najveću i najljepšu kontinentalnu plažu u Hrvatskoj, šetnice, parkove, poslovne i privatne elemente koji se u gradu savršeno mogu kombinirati i u jednom danu konzumirati.

Što vas je ponukalo da kao nestranačka osoba preuzmete osobnu i profesionalnu odgovornost stvaranja zadovoljnijeg društva?

- Na politiku sam znala gledati negativno, zbog svih prijašnjih događanja kojih i danas ne nedostaje na političkoj sceni. Međutim, kroz politiku, isto tako, možemo napraviti puno više za opće dobro, ona je sjajan alat za ostvarivanje boljih i kvalitetnijih ciljeva. Moram priznati da sam dugo razmišljala, da odluka nije bila laka s obzirom na to da sam ponudu dobila kao stručna osoba iz bankarskog sektora, ali kao nestranačka osoba koja nema političkih iskustava. No, kao idealist u duši i djelu, shvatila sam da nekada u životu svatko od nas mora preuzeti odgovornost. Uz podršku supruga i roditelja sam ju i preuzela, zbog bolje budućnosti naše djece. Ljudi koji su me zvali u tim također su odigrali svoju ulogu u tome jer su optimizmom i energijom pokazali odlučnost provesti zacrtane planove.

Lijepo je vidjeti javnu komunikaciju gradonačelnikova tima, suradnju, zajedničko pojavljivanje na protokolima, ali i u slobodno vrijeme. Kako se slažete?

- Zamjenika gradonačelnika, Dragana Vulina, poznajem od ranije. To je čovjek velike, ali staložene energije, vrijedan, pedantan te izuzetno poduzetan i organiziran. Dragan je čovjek s kojim je lako biti prijatelj. Gradonačelnika poznajem nešto kraće, no odmah me pri prvom susretu oduševio neposrednošću, otvorenim razgovorom, ženinim automobilom kojim je došao na naš prvi sastanak. Iako je nedavno postao tata, Ivan radi više od svih nas i svakim se atomom bori za naš grad. Mlad čovjek, pun svježih i provedivih ideja, daje 200 % sebe, koji donosi i stoji iza svojih odluka kao svaki dobar vođa i menadžer. Pomažemo jedni drugima, savjetujemo se i dogovaramo oko poslovnih aktivnosti, no dijelimo i privatne trenutke. Puno je posla ispred nas, ali već se pokazuju i konkretni rezultati.

Na kakvim dugoročnim planovima radite kao gradska uprava?

- Primarno smo se fokusirali na razvoj gospodarstva. Dugoročno gledano, najbolja je demografska mjera upravo razvoj gospodarstva. U pregovorima smo s više stranih investitora različitih industrija koji su vrlo zainteresirani za investiranje u naš grad i otvaranje novih radnih mjesta. U tijeku je priprema Javnog poziva za II. fazu Industrijske zone Nemetin, paralelno se vode pregovori za njezino popunjavanje. U Zoni se gradi i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Tu je i IT park kao nova grana industrije koja privlači sve veći broj poduzetnika. Svim navedenim nastojimo promijeniti gospodarsku sliku grada, potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, osiguravamo fleksibilan sustav i individualni pristup svakom pojedinom potencijalnom investitoru, jer svakim novim radnim mjestom osiguravamo ostanak, ali i povratak naših sugrađana.

Što biste nakon četverogodišnjeg mandata voljeli vidjeti kada se "okrenete iza sebe"?

- Ako uspijemo sagraditi dovoljan broj vrtića da svako dijete u Osijeku u njima ima svoje mjesto, bit ću iznimno zadovoljna. Ova će nastojanja u isto vrijeme omogućiti roditeljima da se posvete svojim profesionalnim afinitetima, zaposlenjima, školovanjima, napredovanjima i sl. Na djecu sam posebno osjetljiva i svim ću se srcem za to boriti. U profesionalnom kontekstu od velike mi je važnosti stvaranje pozitivne gospodarske i poduzetničke klime te neprestana pozitivna i poticajna suradnja s gospodarstvom i poduzetnicima. I naravno da naš OLJK dobije status festivala i izraste u međunarodnu kulturnu manifestaciju koja će privući mnoge domaće i strane turiste.

Puno je reakcija izazvala nedavna odluka vezana uz upisne kvote za vrtiće. Kada se može očekivati dugoročno rješenje?

- Sustav koji smo zatekli i potrebe naših građana, nažalost, ne mogu se riješiti preko noći. Razumijem nezadovoljstvo roditelja zbog prenamjene sportskih dvorana, što nije najsretnije rješenje, u prostore za nove grupe. Isto tako razumijem i one roditelje koji zbog ove odluke mogu otići na svoja radna mjesta. Zaposlili smo 43 odgojiteljice. Projekti i dokumentacija za nadolazeće javne pozive za nepovratna EU sredstva su spremni, prijavljujemo izgradnju novih vrtića i nadogradnju postojećih. Do iduće pedagoške godine vjerujem da ćemo nadograditi planirane vrtiće, dijelom rasteretiti sustav i osigurati propisane pedagoške standarde.

Nazire li se rješavanje pitanja gradske knjižnice?

- Rješenje pitanja knjižnice na visokom je mjestu gradske uprave. Podršku imamo i od nadležnog ministarstva, a vodimo i razgovore sa Sveučilištem. Složni smo da knjižnica treba adekvatniji prostor sukladno vremenu i potrebama današnjeg društva. Osobno sam oduvijek ponosna na našu knjižnicu i vežu me lijepa sjećanja uz nju. Miris knjiga, škripa parketa, mama i ja s hrpom slikovnica, lijepo djetinjstvo. Ali novo vrijeme zahtijeva namjenski građenu zgradu, prostorno zadovoljavajuću, koja može ponuditi brojne suvremene sadržaje. GISKO je kao dio kulturne scene jedan od važnijih elemenata koji grad čine gradom.

Gitara, reket, skije


Kad smo kod knjiga, što čitate u slobodno vrijeme?

- Knjige čitam odmalena, u novije ih vrijeme volim kupiti, imati ih i ponovo pročitati u nekim novim fazama svog života. Imam u svojoj kolekciji sve lektire iz srednje škole, vraćam im se povremeno i uvijek s drugim razumijevanjem i doživljajem. Primjerice, nedavno sam ponovo čitala Romea i Juliju, Ilijadu, Odiseju… Čitam knjige po preporukama prijatelja, ljeti lakšu literaturu, tada se najbolje odmaram uz ljubavne romane. Rado biram i biografije, posljednje koje sam čitala bile su one Michelle Obame, Margaret Thatcher i Pink Floyda.

Svirate gitaru? Nije vam strano ni bavljenje sportom.

- Da, išla sam u Glazbenu školu, pjevala u Lipi. Pjevam i sada koliko mi ukućani dopuste. (smijeh) Sviram gitaru koliko stignem, moj je suprug glazbenik, on svira, ja pjevam, a kćerka pleše. Skijam i igram tenis od malih nogu. Skijam od četvrte godine s roditeljima, prvi je broj mojih pancerica bio 26. Proskijali smo cijelu bivšu Jugu, položila sam za učitelja skijanja pri HZUTS-u i uglavnom učim djecu. U zadnjoj grupi koju sam podučavala bila su djeca iz doma Klasje. Bili su divni! I volim, naravno, odigrati dobar tenis, najviše na svojoj Olimpiji. n



Uz obilježavanje Dana grada, zagrijava se i adventska atmosfera. Imate li kakvu poruku za naše sugrađane?

Našim sugrađanima i gostima grada želim da uživaju u ovo adventsko doba, da osjećaju ljubav i mir, da se vole, grle i ljube, da provode kvalitetno vrijeme sa svojim obiteljima. U isto vrijeme pozivam sve da se pridržavaju epidemioloških mjera i da čuvaju jedni druge. Uživajte u svom gradu, čuvajte ga, pazite ga i mazite. Ako ga svi zajedno budemo pazili kao vlastitu kuću, naš će grad biti bolji i ljepši. Advent će biti najljepši do sada, već je nešto otkriveno, ali bit će još nekoliko zanimljivih iznenađenja!