Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Vjeruje se da sadnja, uzgoj i uporaba lavande donose sreću
Datum objave: 20. studenog, 2021.

U skorije se vrijeme vidi na selu: mala kuća, nekoliko pasa, više mačaka i ljudi taman da se ne osjeća izolirano. Uz zemlju i rad na njoj uvijek se dobro osjećala, danas spaja ugodno i korisno. U oazi mira, Erdutu, razvija posao koji je počeo kao razbibriga uz obiteljsku vikendicu. Potom pretvara predivnu, južno orijentiranu padinu, njivu s pogledom na bogata slavonska polja, na Dunav, Dalj i Vukovarski vodotoranj, u mirisnu ljubičastu priču. Nije riječ o grožđu i vinu, ovaj su put u glavnoj ulozi lavanda i zelene ruke Ines Mekovec.



Puzzle kao nadahnuće


Kako je sve počelo? Od zamisli do realizacije? Je li sve teklo glatko?

- Sada kad razmišljam o početku, drago mi je da smo znali tako malo, gotovo ništa. Da jesmo, ne znam bismo li bili tako hrabri. (smijeh) Skupljali smo informacije, listali knjige, surfali. Učili na vlastitim pogreškama. Sami smo, uz pomoć obitelji i prijatelja, sadili, kopali, borili se s korovima. Prva je berba bila pravo iskušenje. Danas imamo više od 10.000 biljaka, a bit će ih i više. Svi su naši proizvodi prošli naše ruke, od berbe do sušenja cvijeta, destilacije, tj. proizvodnje eteričnog ulja i cvjetne vodice.


Zbog čega ste se odlučili za uzgoj lavande? Što vas je vuklo k njoj?

- Suprug i ja godinama slažemo puzzle i to nam je omiljena zimska razonoda. E sad, ne znam je li za povjerovati, ali presudna je bila puzzle-slika cozy kućice u prekrasnom polju lavande, pretpostavljam da se radi o Provansi. Tad se sve posložilo, imali smo takvo polje, imali smo nešto sadnica i krenuli. I kućicu planiramo završiti na proljeće.

Iako je već dugo prisutna u Slavoniji, lavandu i dalje vežemo uz Mediteran, Dalmaciju… Pogrešno? Ima li razlike u kvaliteti same lavande i proizvoda od nje?

- Naše lavande uživaju baš ovdje gdje jesu, uz obilje sunca koje vole na južnoj padini i pjeskovito ocjedito tlo, ne vole "stajati u vodi". Razlika u kvaliteti postoji samo između sorti. Primjerice, iako su sve sorte jestive, samo neke od njih koriste se u kulinarstvu. Pojedine sorte daju više ulja, neke su pak bolje za suhi cvijet. Što se proizvoda tiče, razlika u kvaliteti je velika. Meni je kvaliteta mojih proizvoda jako važna. Na našoj plantaži nema herbicida i pesticida, u našim je bočicama čisto eterično ulje i dvostruko filtrirani hidrolat bez konzervansa.

Kada u Slavoniji kreće "ljubičasta žetva"? Kakva je situacija na tržištu, plasman i otkupne cijene? Prodajete li urod ili sav prinos koristite za svoje proizvode?

- "Ljubičasta žetva" počinje u srpnju, kada točno ovisi o godini, količini kiše i sunčanih dana. Naša je ove godine započela kasnije, krajem srpnja. A protegne se i do kraja kolovoza. Nažalost, zbog pandemije situacija se na tržištu poremetila, ali polako se vraća na staro, stabilne otkupne cijene. Plasman, naravno, ovisi i o kvaliteti proizvoda, na čemu mi neprestano radimo. Tu, moram spomenuti, imamo izvrsnu suradnju s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku. Za sada većinu uroda prodajemo na veliko, u obliku suhog cvijeta, eteričnog ulja i cvjetne vodice. Ali, planova i ideja je puno, ne zaustavljamo se.

Primjena lavande danas je raznolika, recite nam više o vašim proizvodima.

- Upotreba lavande seže od davnina. Prvi se put spominje u antici pa se smatra da se u ljekovite svrhe koristi više od 2000 godina. Eterično ulje lavande jedno je od rijetkih koje se može nerazrijeđeno nanositi na kožu. Budući da potiče njezinu regeneraciju, odlično je sredstvo pri iscjeljivanju rana i ožiljaka, te akni, ekcema i opeklina. Eteričnim uljem lavande možemo se poslužiti i za inhaliranje, tako što ćemo nekoliko kapljica nakapati u posudu s vrućom vodom. Time ćemo pročistiti dišne putove i osvježiti cijeli organizam. Izvrstan je izbor za difuzer ili aroma-lampu ako želite stvoriti mirnu, opuštajuću atmosferu, a ujedno pročistiti i osvježiti zrak u prostorijama u kojima boravite. Najčešće se koristi u kozmetičkoj industriji i aromaterapiji. Iako nije toliko popularan kao eterično ulje, hidrolat (cvjetna vodica) lavande po djelovanju, a ni po mirisu ne zaostaje za eteričnim uljem. Kako hidrolat lavande nastaje kao nusproizvod u procesu proizvodnje eteričnog ulja, parnom destilacijom cvjetova lavande, u hidrolatu se nalazi mala količina eteričnog ulja koje tako dobro djeluje na kožu. Zbog uravnotežene pH-vrijednosti, hidrolat lavande se može koristiti za njegu svih tipova kože. Hidratizira suhu kožu lica, osvježava i hladi tijekom ljetnih mjeseci. Pomaže kod akni i prištića, smanjuje upalne procese na koži. Umiruje i ubrzava regeneraciju kože zbog čega je odličan kod uboda insekata i opeklina kao i nakon depilacije. Osvježava i matira masnu kožu lica. Olakšava razmazivanje kreme za lice i priprema kožu za nanošenje make-upa. U kućanstvu ga možete koristiti i kao vodu za glačalo, a njegov će se osvježavajući miris pobrinuti za mirisno rublje i prostorije. Suhi se cvijet uglavnom koristi u mirisnim vrećicama, jastučićima, u potpuriju, u kulinarstvu. Kako iznimno cijenimo trend zero waste, tako sve što nastane i ostane nakon proizvodnje navedenih proizvoda planiramo pretvoriti u pelete.

Miris duše



Kaže se da je ruža miris srca, a lavanda duše. Je li istina da zahvaljujući blagotvornim umirujućim svojstvima odlično djeluje i na stanja poput nesanice, depresije i anksioznosti?

- Tradicionalno se smatra da sadnja, uzgoj i uporaba lavande donosi sreći. Eterično ulje lavande djeluje izrazito opuštajuće i antistresno. Udisanjem mirisa postiže se gotovo trenutno fizičko i psihičko opuštanje i ublažavanje napetosti, bez nuspojava ili neželjenog učinka. Opuštajuće sedativno djelovanje čini ga izrazito učinkovitim u tretiranju nesanice.

Jedan od zanimljivijih proizvoda, doduše za sada ne i vaš, i kolač je od lavande. Jeste li se u sigurnosti svoje kuhinje upustili u takvu avanturu? Koji se dio lavande koristi u receptu?

- O, da! Lavanda se koristi i u slatkim i u slanim jelima i pićima, čitavi cvjetići ili mljevena. Peku se kolači i keksići s lavandom, kruh i palačinke. Može i nekoliko cvjetića u čaši pjenušca, liker, rakija, čaj ili sirup od lavande. Sirup sam i sama napravila - malo je gorkasta okusa, a uz dodatak mente i limete je sjajan. Ili, najjednostavnije, kao aromatizirana sol ili šećer. Kako nam se bliži vrijeme Božića i miomirisa iz pećnice, evo jednog recepta za jednostavne prhke keksiće s lavandom (kad su jednostavni užitci u pitanju, tu sam).

Sastojci: 250 g brašna, 215 g maslaca, 50 g šećera, 1 žlica meda, 1 žlica cvjetića lavande, prstohvat soli. Umijesite sve sastojke, prebacite na pobrašnjenu podlogu i oblikujte valjak, režite valjak na šnite debljine 5 mm i slažite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 10-ak minuta na 180 stupnjeva. Keksići trebaju biti malo mekani kad ih izvadite iz pećnice. Na našoj plantaži imamo i lavandu munstead, sortu koja se najčešće i koristi u kulinarstvu, slatkastog je okusa, uz notu citrusa. Upotrebi lavande u gastronomiji samo je mašta granica.

Kažete da je za usmjeravanje prema glazbi zaslužna sestra, a prema knjizi vaša baka. Što čitate, preporučite nam ponešto.

- Ako je rad na polju bijeg od svakodnevnih obveza i odmor za dušu i tijelo, čitanje je bijeg od bijega, svaki ukradeni trenutak za uživanje. (smijeh) Iako sam fan skandinavskih noira (Jussi Adler-Olsen, Yrsa Sigurdardottir, Stefan Ahanhem, Kepleri i, naravno, Nesbo), knjige koje bih preporučila to nisu. Oduševio me je Ljepši kraj Bekima Sejranovića. Raznježila me je Julijana Adamović Divljim guskama. Nevidljivi život Euridice Guzmao odlično je štivo. Knjiga o kojoj sam dugo razmišljala je Vodoriga Andrewa Davidsona, valjda zato što ju je pisao punih sedam godina. (smijeh) I, naravno, Stoner, obvezno pročitati. Trenutno čitam Tvornicu lutaka Elizabeth Macneal.

Foto: Marina HUNJADI