Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Tomica Đukić: Najbolje je kuhati iz srca i s domaćim namirnicama
Datum objave: 2. svibnja, 2020.

Ako nešto volim, onda volim jesti, i to fina, dobra i lokalna jela. Kako bih to i dalje činio na uspješan i kvalitetan način, u razgovoru s kuharom Tomicom Đukićem, chefom kuhinje hotela Osijek i službenim kuharom hrvatske nogometne reprezentacije, poželio sam otkriti bar dvije tajne vrhunskih majstora kuhinje, nešto o namirnicama, a još više o knjigama koje od kuhara početnika stvaraju kuhara gospodara kuhinje.

 

 

 

Kako mjere Nacionalnog stožera za zaštitu od širenja koronavirusa polako popuštaju, a život se koliko-toliko vraća u normalu, za očekivati je da će i vaši gosti uskoro moći uživati u specijalitetima vaše kuhinje. Jeste li u proteklom vremenu “mirovanja” uopće mirovali, ili ste kreirali nova jela, menije, osmišljavali nove projekte?

- Uvijek razmišljam o novim jelima. Kompletna je postava hotela Osijek doslovce u niskom startu i čeka ponovni početak rada. Ono što nam je ova kriza pokazala i ozbiljno dala do znanja je koliko je samoodrživost bitna i, naravno, koliko je važna suradnja, lanac između domaćih proizvođača i ugostitelja općenito. Također, u svoj crni notes (smijeh) uvijek u nekoliko crta zapišem ideju koja se rodi dok misli vrludaju. U ovom je razdoblju nastalo mnogo novih kulinarskih planova koje bih svakako želio ostvariti.

Očekujete li da će epidemiološka situacija u većoj mjeri utjecati na turističku sezonu, gospodarstvo, nedostatak namirnica, ili potražnju za njima? Kako u ovim specifičnim trenutcima zadržati goste za stolovima restorana?

- Epidemiološka će situacija sigurno utjecati na kompletnu turističku sliku, sve se okrenulo naopačke. Ono u što vjerujem je da ćemo svi skupa uz, naravno, profesionalan pristup te preporuke epidemiologa, odluke Stožera i same Vlade, ponovno pokrenuti turistička kretanja i sam turizam. No nadam da ćemo ovaj put trošiti ono što nam domaća proizvodnja nudi, i to maksimalno. Bit će to jako izazovan put.

S reprezentacijom surađujete dugi niz godina. Znamo da pripremate vrhunska jela uz kvalitetan izbor namirnica, u kojima svatko može pronaći nešto za sebe. Ipak, ima li prohtjeva i dodatnih želja? Koji je od naših nogometaša najveći gurman?

- Što se tiče reprezentacije, sve je vrlo jasno: kvalitetan izbor namirnica, samo svježe i prvoklasno, vrhunska obrada i tehniciranje kod same pripreme jela. Iznimno je važno da tajming pripreme bude točan i, što je jako jako važno, da u suradnji s dr. Bahtijarevićem napravimo meni koji je najprikladniji u određenom trenutku. Kada je riječ o željama, nema tu nikakvih posebnih prohtjeva, dečki su profesionalci koji znaju da je ono što im se poslužuje podređeno njihovim potrebama.

Na početku sam najavio kako ću pokušati otkriti bar dvije tajne vrhunskih majstora kuhinje. Evo prilike za to. Kako kod kuće brzo i bez mnogo troškova za goste skuhati ukusna i zdrava jela, a da pri tome stol domaćina bude zvijezda događaja?

- Najčešće je jednostavno kuhanje s nekoliko namirnica i najukusnije. Bez mnogo kompliciranja kod kuće se mogu napraviti savršena jala, i to s nekoliko namirnica koje u kratko vrijeme uvijek možete naći na našim tržnicama. Samo treba pustiti mašti na volju i kuhati često zato da se ipak nauči baratati namirnicama i kuharskim tehnikama.

Osim u Njemačkoj, radili ste i u Danskoj, no uz taj praktični dio, upoznajete li kulturu prehrane određene nacije i kroz literaturu? Koje biste stručne naslove preporučili kuharima amaterima koji ipak imaju nešto više kulinarskog iskustva?

- Kuharima amaterima preporučio bih da uz stručne i ozbiljne knjige o kulinarstvu, a koje točno i precizno opisuju primjenjivanje kuharskih tehnika, dobro promišljenim izborom i obradom namirnica, korištenjem kombinacija koje su dokazano dovedene do “savršenstva”, ne zamaraju svoju strast za kuhanjem do te mjere da im to bude imperativ. Neka kuhaju iz srca i s mnogo želje, što je i na nama chefovima itekako primjenjivo, i od velike pomoći kada je riječ o realizaciji samih ideja.

Jeste li ikad za neko od vaših jela pronašli inspiraciju u knjigama, novinskim člancima, blogovima? Ne nužno onim stručnim.

- Redovito pratim sve što je moguće, od časopisa, blogova, članaka te sve ostale dostupne literature. Jer dobre su ideje uvijek dobrodošle, ne da bi se kopirale nego da bi se isprobale i postale inspiracijom za nova jela.