Kolumne
Gledajući objektivno Piše: Katarina Pekanov
Mirovinska reforma kod naših susjeda
Datum objave: 9. listopada, 2019.

Sve je očitije da se mirovinskom reformom bave svi oko nas, pokraj nas, iza nas... Činjenica je da današnji čovjek živi sve duže, da je prije pedesetak godina bilo gotovo nezamislivo da će netko dočekati osamdeset, devedeset godina, pa i više.


Ne znam je li dobro ili ne, ali u ovom našem muško-ženskom svijetu žene žive duže od muškaraca. Kako se u prošlosti događalo da je muškarac bio taj koji je bio zaposlen, on je i ostvario pravo na mirovinu, starosnu, invalidsku...
Tamo gdje su oba bračna druga radila i ostvarila mirovine, stanje je znatno bolje. Život je lakši kada nešto stiže "puta dva" bez obzira na količinu novca. Ako se dogodi da jedan od supružnika premine, bračni drug koji ima svoju mirovinu nema pravo na ono što je ostvario onaj drugi ni u kojem postotku. U nekim zemljama, a najbliža nam je Slovenija, imaju pravo na petnaest posto mirovine od pokojnog supruga ili supruge jer je procijenjeno da je puno teže održavati domaćinstvo s jednom mirovinom, pa ako se dobije bilo što, lakše je. Tim tragom krenule su i naše umirovljeničke udruge, ali je problem kada se takne u proračun, pa su svi vrlo obzirni kada i u kojem trenutku će ići s nekim od ovih zahtjeva prema onima koji o tome odlučuju.
Ministar financija ovih je dan izjavio: "Kada bismo izbacili mirovine po posebnim propisima, i dalje smo u minusu od deset milijardi kuna." Dakle, uvijek manjka za ovu priču koja se zove mirovina.
Uvijek se sjetim našeg profesora statistike, koji je govorio: "Ako dovoljno dugo gledaš o neki broj, počet će govoriti."
I tako to i biva. Ako gledaš prosječnu plaću naših susjeda Slovenaca, koja iznosi više od tisuću eura, počinješ vjerovati kako je to moguće i kod nas. I još bolje, rješavaju i oni svoju mirovinsku reformu i svi sudionici su zadovoljni onim što su čuli, a čuli su da će onome tko je odradio puni radni staž od četrdeset godina, mirovina iznositi 63,5 % njegove plaće. I tu nema nikakve filozofije. Vrlo je jednostavno i izračunljivo. Žene će imati određeni dodatak od 1,6 % za svako rođeno dijete. Ali je broj djece ograničen, ne više od troje. Možeš, jasno, imati djece koliko želiš, ali ovaj postotak odnosi se samo na troje djece.
Nema previše priča o tome do kada će tko raditi. Mogu raditi do 65 godina života, ali i duže. Ako rade duže, onda će dobiti plaću od svojeg poslodavca koliku već treba dobiti, kako se dogovore on i poslodavac. Ono što je novost je da će taj novi umirovljenik dobiti 40 % svoje mirovine, tako da će imati primanja iz dva izvora, onoga iz radnog odnosa i onoga iz mirovine. Onog trenutka kada se odluči da više ne može raditi ili da mu to njegovo zdravstveno stanje ne dopušta, kreće u svoju zarađenu mirovinu i, jasno, više ne prima plaću iz radnog odnosa.
Neke su stvari zapravo vrlo jednostavne ako se rade logikom, bez najavljivanja prosvjeda, bez previše politiziranja, previše buke uopće. Svi oni koji ne preminu ranije, a radili su i ostvarili neka prava iz mirovinskog sustava, bit će sudionici nečega što je netko negdje izglasao ne misleći pri tome da će nastati problem koji će osjetiti generacije koje dolaze. Ili to ili neka nova mirovinska reforma. Koliko ih je do sada bilo, ništa nije isključeno.