Kolumne
Gledajući objektivno Piše: Katarina Pekanov
Ugradnja dizala u višekatnice
Datum objave: 18. rujna, 2019.

Koliko problema imaju svi oni koji stanuju u zgradama s pet katova a, na nesreću, njihov je stan na petom ili četvrtom, sasvim svejedno. I jedan su i drugi visoko ako u toj "njihovoj kući" nema dizala. S vremena na vrijeme dolazim u jednu četverokatnicu.


U prizemlju su poslovni prostori i tek onda počinje prizemlje za stanare, pa prvi kat i tako dalje do četvrtog. Uvijek pomislim kako mi to izgleda kao da idem na osmi kat. Mudri su se stanari dosjetili, a i nije bio neki problem toga se sjetiti, pa su na svakom katu napravili odmorište. Stavili su male sjedalice i iznad toga natpis "Odmorište Ana", pa sljedeće i tako do četvrtog. Nemoguća je misija nekome tko ima bilo kakvih zdravstvenih problema odraditi taj visinski dio bez odmora. Nije važno jesi li u godinama ili si mlad i imaš dvoje male djece, jedno ne hoda a drugo tek prohodalo. Usput nosiš dječja kolica, dijete i karton mlijeka. I ti se koristiš odmorište,.
Činjenica je da dio naše starije populacije ne izlazi iz stanova jednostavno zato što mu je teško sići, a još teže popeti se u neki tamo stan na četvrtom katu. U jednom trenutku netko je pokrenuo akciju ugradnje liftova u sve zgrade koje za to imaju mogućnost, a nekim izračunima došlo se do brojke od sedamnaest tisuća zgrada koje nemaju dizalo. Tako je krenula priča kako bi se za poboljšanje uvjeta stanovanja mogla iskoristiti sredstva iz europskih fondova. Onda je netko smislio da bi svi oni koji imaju stanove u takvim zgradama i k tomu dobiju lift mogli dobro zaraditi, jer bi cijena te nekretnine znatno porasla, pa bi se valjda obogatili za nekoliko tisuća eura. Kada je riječ o ugradnji liftova, ima ona jedna jako važna kvaka. Svi stanari moraju biti suglasni s ugradnjom jer ako se i jedan protivi, nema ništa od te sveopće koristi. A uglavnom su protiv oni koji stanuju u prizemlju ili na prvom katu, pa kažu da njima dizalo ne treba i da im ne pada na pamet plaćati nekakav bankarski kredit koji bi zgrada trebala podići i onda svi solidarno plaćati. Nisam neki građevinski stručnjak, ali to je sigurno vrlo zahtjevan posao. U neke zgrade možete ugraditi unutarnji lift, a u neke samo vanjski. Za taj drugi morate imati građevinsku dozvolu.
Vratimo se priči o poboljšanju uvjeta stanovanja i sredstvima europskih fondova. Sigurna sam da bi netko vrlo uporan, spreman na odricanje od svog slobodnog vremena, mogao riješiti taj problem. Jer nekolicina europarlamentaraca također je konstatirala da se to može riješiti preko fondova, samo treba slijediti mogućnost promjene određenih stvari u našoj administraciji. Ako je tomu tako, svaki dan treba učiniti prvi korak, a to je pisati. Samo pisani trag ostavlja neku informaciju, a i pretpostavlja neke posljedice za one koji su se oglušili na pravo svakog čovjeka da bolje i lakše živi. A kada je neka administrativna prepreka u pitanju, rješiva je. Ovaj put za malog čovjeka. Sigurna sam da se zbog dizala nitko od njih neće obogatiti.