Kolumne
S vinkovačkog kibicfenstera Piše: Miroslav Flego
Gdje su nestali “bolji običaji” među kradljivcima!?
Datum objave: 19. lipnja, 2020.
Što naš čovjek, hrvatski muž, domoljub kojemu je Hrvatska najljepša na svijetu, smisli ukrasti, to malo tko može iako je i u svijetu konkurencija velika. Naš će vjernik bez problema nakon mise ukrasti u crkvi novac iz kutije za lemoziju, bakrene predmete i poprsja na grobnicama i prodati pod staro željezo, našijanci će prevariti dementnog starca ili prodati preko interneta stare cipele umjesto naručenog mobitela.
Zloporaba djeteta
Ovih smo dana doznali kako je u utorak na arheološkom lokalitetu Vučedol nadomak Vukovaru na objektu megarona ljevača bakra oštećena podna svjetiljka i drveni stupci ograde te je nepoznati vandal otkinuo i otuđio nadzornu kameru i Muzeju vučedolske kulture prouzročio štetu od više tisuća kuna. Policija je dodala kako slijedi kaznena prijava zbog kaznenih djela krađe i oštećenja tuđe stvari. Dva dana ranije nepoznati je počinitelj, kojemu, čini se, ništa nije sveto, pa ni groblje, provalio u osobni automobil VW Golf vinkovačkih oznaka parkiran kod mjesnog groblja u Privlaci dok se vlasnik, 28-godišnjak iz Privlake, nalazio na groblju (iako se u policijskom izvješću to ne navodi, pretpostavljamo da je 28-godišnjak posjetio svoje preminule rođake ili prijatelje) i iz automobila ukrao novčanik s osobnim dokumentima i novcem.Policija je prije tjedan dana izvijestila kako su “na širem području između Šarengrada i Mohova uz obalu rijeke Dunava na području zvanom Renovo u posljednjih mjesec dana 2020. godine otuđene dvije lovačke kamere postavljene u svrhu istraživanja etologije bizamskog štakora.” U Vinkovcima su nedavno roditelji zloporabili svoje dijete za krađu električnog romobila vrijednog nekoliko tisuća kuna. Roditelji su, njoj je 42, a njemu 43 godine, “grubo kršili prava svog djeteta tako što su namjerno privlačili pozornost trgovca i time ga dovodili u zabludu dok je njihovo dijete (10) izvezlo romobil iz trgovine, nakon čega su se svi udaljili s tog mjesta.”
Od janjadi do voća
Nedavno je u Gradištu uhvaćen trojac koji se specijalizirao za krađu janjadi. Oni su ukrali petero janjadi iz tora na salašu nedaleko od Gradišta, a istragom je utvrđeno da su prije toga Županjcu koji je uzgajao janjad u gospodarskom objektu u Gradištu ukrali šestero janjadi. Među bizarnija kaznena djela svakako se može navesti i prijevara koja se dogodila u stomatološkoj ambulanti u Vinkovcima. Naime, nakon što je 44-godišnjakinji vinkovačka liječnica dentalne medicine ugradila zubnu protetiku, 44-godišnjakinja je jednostavno pobjegla i izbjegla plaćanje računa od više tisuća kuna.U Slavoniji smo, kraju bogatom nasadima voća i povrća i drugih kultura koje traže vrijedne ruke, pa krađe zrelih plodova nisu rijetkost. Ovih smo dana čuli za krađu jagoda u Rokovcima kada je nepoznati kradljivac jednostavno došao sam ili s družinom na polje jagoda, obrao 100 kilograma (prema procjeni vlasnika), odnio ih te, vjerojatno, prodao. Vlasnici polja pod lubenicama ili dinjama često se znaju jako razljutiti kada nekog jutra dođu na njivu uvjeriti se da su plodovi zreli i spremni za berbu, a ono sve već obrano. Nije teško zamisliti psihičko stanje vlasnika kada vidi da je netko (doduše, mora mu se priznati marljivost) pobrao ono u što je on ulagao, i u novcu i u ljubavi, protekle godine. Jedna od najpodlijih krađa za koju znam dogodila se prije 15-ak godina u Jarmini, kada je neko smeće od čovjeka došlo traktorom i prikolicom u voćnjak jarminačke osnovne škole i natovarilo gajbe s ubranim voćem spremne za isporuku kupcu. Učenici su u voćnjaku provodili praktični dio nastave učeći o uzgoju jabuka i krušaka, prateći razvoj voća od cvijeta do gotovog ploda, koji su učenici odlučili prodati i tim novcem otići na ekskurziju ne opterećujući kućni proračun roditelja. Ponekad imamo i sažaljenja prema kradljivcima jer, kao, ukrali su nešto da nahrane svoju djecu, ali otuđiti veknu kruha, pečeno pile i mlijeko u trgovini ipak nije isto što i ukrasti nekoliko stotina gajbi voća iz školskog voćnjaka za preprodaju i raspršiti dječje snove o ekskurziji i putovanju i spoznaji da su bila korisna i da su pomogla roditeljima...