Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Probudite se, daljine i seksi Tajland nas zovu
Datum objave: 24. travnja, 2024.
Ne, nisam prešao na drugu vjeru, da vas naslov ne zbuni! Kraj travnja je kao stvoren za nove destinacije, a i približava se Praznik rada, nevjerojatni dan kada utihnu brojni jaganjci, prasići i pokoji šaran. I dok guštam u prohladnom Riminiju na talijanskoj obali, rado savjetujem dvije simpatične destinacije o kojima biste mogli razmisliti kao svojim budućim destinacijama.

Dobar račun



Sve je nekako skuplje, iz dana u dan svjedočimo poskupljenju karata, a posebice hotela. Zato treba putovati još pametnije i dobro isplanirati potrošnju svakog eura. Za one koji vole putovati Wizzairom i Ryanairom, ništa se posebno nije promijenilo, iako se šuška da bi se u Europskoj uniji uskoro mogla dogoditi uredba o standardizaciji ručne prtljage jer sada vlada opći kaos. Nisu jednake proporcije prtljage kod avioprijevoznika, što stvara glavobolje putnicima, uglavnom onima koji ne čekiraju prtljagu, nego idu s ruksacima ili manjim koferima. Podsjećam da niskotarifne kompanije nisu niskotarifne kada uračunate dodatnu čekiranu prtljagu i doista se pokatkad više isplati kupiti kartu kod Turkish Airlinesa (čija karta već uključuje prtljagu) nego kod ovih nazovijeftinijih, na čijim letovima besplatno nema ni vode. Sve dobro izračunajte, onda kupite aviokarte, već sam vam prije savjetovao, radnim danima – utorkom, srijedom, četvrtkom jer se vikendom i praznicima kompjutorski dižu cijene… Prava je to filozofija koja je sada ista i za hotele i apartmane. Nekada su hoteli vikendom bili jeftiniji, a sada obrnuto! I kada sve spomenuto uzmete u obzir, evo koje bih destinacije preporučio za ove prohladne proljetne dane. Dok Hrvatskom pušu hladni vjetrovi, zove nas topli Tajland (od 400 do 600 eura povratno iz Budimpešte ili Italije).

Svim, pa i novopečenim putnicima, uvijek preporučujem Kraljevinu Tajland za inicijalno putovanje. Ako ga dobro prožive, ne razbole se i ne budu opljačkani ili hospitalizirani, vrijeme je za nove, puno teže destinacije koje zahtijevaju veće napore i iskušenja. Tajland je mirna zemlja u kojoj za jeftin novac možete proživjeti najljepši odmor života, opustiti se i pisati razglednice te slanim jezikom lijepiti poštanske markice dok vas masiraju tamnopute ljepotice ili ljepotani, pa i satima i ako treba za desetak dolara više. Nakon Tajlanda zbog seks-turizma pucaju mnogi brakovi, baš kao i što mnogi turisti lome kosti jureći na iznajmljenim skuterima, a pritom doživljavaju nezgode. Polica putnog zdravstvenog osiguranja je nešto bez čega se ne ide na daleka putovanja i točka, baš kao što se prije treba javiti svojoj liječnici da vam prepiše neke tablete za "ne daj Bože" jer ih je u dalekim zemljama teško pronaći ili su skupe, ili ih doista – nema! Ako vam liječnica ne želi prepisati lijekove, promijenite je, to se relativno brzo radi u HZZO-u, a ne morate ni navesti razlog!

U Tajlandu je baš završio festival Songkran, a u budističkim hramovima monasi su tada koristili vodu za duhovno čišćenje. U Tajlandu se duhovno možete očistiti uvijek, ma kako to čudno zvučalo, a za prvo ovogodišnje čišćenje preporučujem otok Koh Samui, treći po veličini u Tajlandu poznat po bijelim pješčanim plažama. Ne morate odmah zaglaviti u barovima Bangkoka ili Pattaye. Normalni dnevni budžet u Tajlandu sa smještajem nije veći od 50 američkih dolara, naravno da može i puno jeftinije, ali ako hoćete masažu, dodatne sladosti života i poneku čašicu alkohola, to će vas koštati malo više. Još jedna uputa, nazovite svoju banku prije polaska i najavite odlazak u Tajland jer bi vam mogla blokirati karticu. Ne preporučujem nošenje velikih iznosa novca jer je riječ o riziku. Uzmite minimalno pa dižite na bankomatima.

Raznobojan grad


Osim seksi Tajlanda, preporučujem nizozemski Amsterdam. Da, i on je seksi, ako me baš vučete za jezik. Riječ je nevjerojatno raznobojnom gradu, a već 27. travnja je proslava kraljeva rođendana, iliti Koningsdag. Tada ulice polude, kafići se zadime od dima marihuane, fešte pokraj kanala dosežu svoje vrhunce, a puno zarade i amsterdamske prostitutke koje svoje usluge naplaćuju sve više i više, pa je najstariji zanat na svijetu postao pravi luksuz! Amsterdam je skup grad, ali je dostupniji od Tajlanda. Povratna karta iz Zagreba stoji nešto manje od dvjesto eura (KLM), a na letu možda dobijete i sendvič od sira sretnih krava koje bivaju mužene dok slušaju zvuke klasične muzike! Zar to nije romantično?