Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Kada nositi gotovinu, a kada kartice?
Datum objave: 13. travnja, 2022.

Nema goreg osjećaja od manjka lokalne valute u džepu ispred trgovine u kojoj ne primaju kreditne kartice, a bez bankomata ili mjenjačnice na vidiku! Često su putnici zbunjeni kada prvi put odlaze u neku zemlju jer nisu sigurni trebaju li nositi gotovinu ili samo kartice. Ta briga nije bez razloga jer može izazvati velik stres, pa se nerijetko stariji putnici pribojavaju sličnih situacija te za svaki slučaj nose euro više u dodatnom džepiću uz nekoliko kartica različitih kartičnih kuća. Tako i treba!



Gubite dvostruko


Odlazak u daleku zemlju zahtijeva detaljnu analizu, a natpis "ne primamo kartice" u ponekim je zemljama često istaknut. Iznenadit ćete se, ali ni u Njemačkoj sve ne možete platiti karticom jer Nijemci tradicionalno vole gotovinu. Ipak, očekujte da se karticom možete normalno poslužiti u transportu prilikom kupnje karte (uglavnom Mastercard ili Visa, rijetko Diners ili American Express). Kako biste lagano došli do hotela, svakako instalirajte aplikacije Uber ili Bolt, a kartica Revolut odlična je za podizanje malih iznosa gotovine na brojnim bankomatima bez plaćanja provizije (dokazano!). Kad naručujete taksi Uberom, tereti se vaša registrirana kartica, pa nećete imati brigu oko plaćanja, a kada dođete u hotel, lako ćete promijeniti novac ili na bankomatu podići novi. Svima savjetujem da novac nikada ne mijenjaju u zračnim lukama, a o mjenjačnicama da i ne govorim. Iako na reklami piše da je bez provizije, uvijek je to "šarena laža" jer je provizija negdje dobro "zamotana". Obično, ako putujete u Afriku, nije loše ponijeti određenu količinu američkih dolara ili eura (ovisi o zemlji), a koliko, ovisi o tome koliko ćete dana tamo ostati. Ako je smještaj plaćen, tada ta svota može biti manja, ali računajte da Afrika nije jeftina, pa vam dnevno za normalan život treba nešto oko stotinu dolara. Naravno da ne morate sve potrošiti, ali važno je da ih imate za "ne daj Bože". I kartice dobro dođu, ali afričke banke znaju naplaćivati dodatnu proviziju na onu koju već uzima vaša banka, pa gubite dvostruko! Svakako nemojte dopustiti da vas muljaju i "šišaju". Putnici u Iran moraju nositi gotovinu jer tamo zbog sankcija ne primaju kartice. I ruski su turisti diljem svijeta sada prisiljeni nositi gotovinu jer su sve ruske Vise i Mastercardi blokirani za korištenje u ostatku svijeta! Također, pripazite kakve novčanice nosite u inozemstvo. U Egiptu, Maroku ili Izraelu neće vam primiti novčanice koje imaju čak i mala oštećenja ili ako na njima nešto piše. Dobro ih pregledajte pa tek onda stavite u novčanik! Već sam pisao kako na Svetom Tomi i Princu nema bankomata pa sam morao nositi gotovinu, što je prilično nesigurno. I kada nosite gotovinu, nastojte je rasporediti po prtljazi i odjeći, nikada je ne držite na istom mjestu ili u prtljazi koju čekirate! Također, novčanik s gotovinom i karticama nikada ne ostavljajte u hotelskoj sobi, pohranite ga u sef ili na recepciji uz potvrdu. Znam da je to komplicirano, ali drugog nema! U Dubaiju mi je ukradena gotovina iz sobe, a slabo plaćene sobarice i sobari iz nerazvijenijih zemalja svijeta znaju posegnuti u vaše džepove i čačkati po prtljazi. To su dokazali i brojni blogeri koji su postavili skrivenu kameru u sobu te promatrali što zlo osoblje sve radi kada vas nema.

Velik iznos


Kartica je uvijek najbolje rješenje jer svagdje stane, a i zaštićeni ste u slučaju bilo kakvih problema. I putno osiguranje dobro dođe, pa odvojite i tih nekoliko desetaka kuna i smatrajte to dobrom odlukom. Iako zvuči smušeno, postoji razlika između debitne i kreditne kartice. Ako imate debitnu, postoji mogućnost da njome nećete moći kupovati npr. hranu u zrakoplovu Wizzaira. Provjerite s bankom što se nudi, provjerite limite podizanja gotovine i kupnje i koliko imate slobodnih sredstava za kupovanje. Zapišite i međunarodni broj službe za korisnike vaše banke u slučaju da nešto pođe po zlu jer zlo ne spava. Kada već zovete banku, pitajte kako tereti strane transakcije i prema kojem tečaju te koliku proviziju uzima. U doba korone mnoge su banke promijenile način terećenja računa za transakcije iz inozemstva (naravno, što je lošije za klijente). Ako kupujete u forintama, neke banke prvo preračunavaju forintu u euro ili dolar pa onda euro ili dolar u kunu, a neke odmah forintu u kunu. Kad sve zbrojite, vjerujte mi, radi se velikom iznosu koji nepotrebno plaćate pa usporedite tečajeve kartica svih banaka s kojima poslujete i izaberite onu najpovoljniju! Kada vam na bankomatu "iskoči" ekran DCC (Dynamic currency conversion), to je ponuda da izaberete valutu u kojoj želite da se tereti kartica. Odbijte DCC, uvijek izaberite valutu zemlje u kojoj jeste i pazite koju tipku na bankomatu odabirete jer su banke učinile sve da vas zbune! Ako niste sigurni što dalje, prekinite transakciju i pronađite drugi bankomat! Travanj je prekrasan za putovanja. Sretan put!