Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
San Francisco, magloviti grad na pedeset brda
Datum objave: 5. siječnja, 2022.

Konačno - Amerika! Toliko sam tinte prolio pišući o vizama za SAD, a sada bih mogao ispočetka jer problem nisu vize, nego koronatestovi svih vrsta i oblika. San Francisco mi je bio višegodišnji plan, pa sam, kombinirajući putovanje u Portoriko, malo skoknuo do Kalifornije.



Zlatna vrata



Bila su to dva dana, nedovoljno za velike obilaske, ali dovoljno za razumijevanje grada, razgovor s galebovima i upoznavanje njegovih stanovnika. Ono što mi je otežavalo uživanje bila je dosadna kiša koja je stalno slinila, a i magla koja je zasigurno bila nezaobilazni dio folklora. Nakon kupnje metro BART kartice do luke (64 kn jednosmjerno), prepustio sam se novogodišnjem ugođaju i sve je mirisalo na vino, cimet i ljubav. Iako je većina lokala zatvorena, rade ljekarne, supermarketi i poneki restoran u luci San Francisca. Oduševili su me ljudi u trgovinama vina koje ujedno imaju i dio za sjedenje i mezu. Čekao sam pola sata i nijedan se stol nije oslobodio. Kupio sam bocu kalifornijskog vina (kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin) i skršio je prije počinka u hotelskoj sobi!

Grad sa sedam milijuna stanovnika i na više od pedeset brda leži na južnoj obali prolaza Golden Gate koji povezuje zaljev San Francisco s Tihim oceanom. Velika turistička atrakcija (obično u magli) su mostovi - Oakland Bay, 13 kilometara željeznički i automobilski most koji je građen od 1933. do 1937., te viseći most preko Golden Gatea dug 2737 metara i 67 metara iznad srednje razine mora. Ako se nađete u ovom dijelu svijeta, svakako treba posjetiti i University of California (Berkeley i dr.), Stanford University (Palo Alto); Muzej suvremene umjetnosti, Palaču Legije časti (europska umjetnost), Muzej azijske umjetnosti i dr. Jako je turističko središte (Chinatown, Fisherman‘s Wharf, most Golden Gate, otok i nekadašnji zatvor Alcatraz i dr.) s više od 16 milijuna turista godišnje. Zaljev San Francisco i poluotok na kojem se nalazi grad otkrio je 1769. Španjolac Gaspar de Portolá u ekspediciji koju je poveo iz Donje Californije; 1775. Manuel Ayala prvi je uplovio kroz Zlatna vrata (Golden Gate). Iduće godine Španjolci su prodrli kopnenim putem do poluotoka te na njemu osnovali naselje i katoličku misiju San Francisco de Los Dolores, po kojoj je grad dobio ime, a 1821. pripao je Meksiku. Znatan poticaj razvoju grada dalo je otkriće zlata u prilazima Sierra Nevadi (današnji Sacramento) 1848., a poslije su ga poharali katastrofalni potresi i požari. Ono što je zanimljivo da u samom gradu i na području zaljeva San Francisco živi velik broj potomaka hrvatskih iseljenika, od kojih su prvi došli u prvoj polovini 19. stoljeća, ondje su osnovana i najstarija hrvatska iseljenička društva u SAD-u. U San Franciscu je od 25. travnja do 26. lipnja 1945. bila održana osnivačka skupština UN-a te potpisana Povelja UN-a. Sve te povijesne detalje proguglajte, a ja ću o nekim zanimljivostima koje grad čine zagonetnim i posebnim. U kasnim je šezdesetim bio epicentar hipi-pokreta, a i sada se smatra otvorenim boemskim gradom koji bez predrasuda prima svakog gosta, bez obzira na različitosti. Osim po strmim ulicama, San Francisco je poznat i po magli koja, zamislite, ima svoje ime i zove se Karl te ima račun na Instagramu.

Crni i zlatni


Poznat je i po najvećem Japantownu u kojem u proljeće cvjetaju trešnje i najstarijem Chinatownu u Americi (1848.) u kojem cvjeta trgovina i u kojem je japanski imigrant Makoto Hagiwara oko 1890. ispekao prvi kineski "fortune cookie", a najfinije kekse po istom receptu sada pravi Ross Alley tvornica.

Golden Gate most zamišljen je kao crni i zlatni, ali je za svijetlu boju kriv arhitekt Irving Morrow uvjerivši investitore da će crvenonarančasta boja izgledati savršeno u sivilu magle, zelenilu prirode i plavetnilu vode i nije pogriješio. Poznati zatvor Alcatraz nije uvijek bio zatvor, već je do 1934. bio vojna utvrda. Robiju su tamo odležavali Robert Stroud, George Kelly i Al Capone, koji je stigao vlakom! O San Franciscu bih mogao danima, ali najbolje ga je posjetiti. Upravo TAP Portugal rasprodaje karte do SFO-a za 213 eura. Vjerovali ili ne, Amerika mi se čini sve bliža. Zato već letim dalje, a vi rezervirajte one karte za putovanja koja ste si obećali i zaželjeli u novogodišnjoj noći! A bilo ih je, zar ne?