Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Kuce i mace u vlakovima i poneko "guralo"
Datum objave: 10. studenog, 2021.

Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo. Nekada si u doba Juge vlakom mogao prevesti i miješalicu za beton i pola traktora, a sada malo morgen. Mnogi čitatelji i ne znaju da Hrvatske željeznice omogućuju i prijevoz bicikala, ali i manjih kućnih ljubimaca, službenih pasa i pasa vodiča. Nekada je, također, bilo normalno da u jutarnjim vlakovima kokodaču pijetli (posebice oko Koprivnice), a sada je normalno da mijauču mace i laju kuce. Hrčke i lasice u vlakovima još nisam vidio, ali to ne znači da ih nema.



Može i bicikl


O učinkovitosti HŽ-a i utjecaju na naš svagdašnji život neću lamentirati, ali psi i bicikli baš su mi se svidjeli kao tema ovotjedne kolumne. "Međunožna gurala" u svim vlakovima mogu se prevesti kao osobna prtljaga, potrebno ih je sklopiti da bi se mogli smjestiti ispod ili iznad sjedala, ili možda u posebni vagon za smještaj bicikala (obično ima prostora za njih deset). Ako ste pomislili da je to besplatno, prevarili ste se, jer jednosmjerna karta za bicikle stoji 15 kuna, a prijevoz dvokotača nije moguć na onim relacijama na kojim voze autobusi zbog raznih razloga. U slučaju da primjerice biciklistički klub želi putovati i potrebno je više mjesta za bicikle, HŽ-u se trebaju najaviti pet dana ranije kako bi osigurali odgovarajući vagon. Bicikli se mogu prevesti i u međunarodnom prijevozu na relacijama Zagreb GK - Villach Hbf - Frankfurt Hbf, Zagreb GK - Maribor - Beč te Rijeka - Ljubljana - Budapest Deli i nazad. Jednosmjerna karta za prijevoz bicikla na međunarodnim relacijama je pet eura u kunskoj protuvrijednosti i kupuje se na međunarodnim blagajnama (koje imaju egzotično radno vrijeme nap. aut.). Sve dodatne informacije možete dobiti na telefon 013782583, ili putem maila informacije@hzpp.hr. Ako se planirate počastiti biciklijadom po Papuku, Bizovcu ili Virju, svakako se možete osloniti na HŽ, samo prije provjerite, jer možda do svoje destinacije prije stignete vozeći bicikl nego vozeći se u vlaku?! Vjerojatno ste čuli da se brzina prometovanja vlakova navodno sve više smanjuje zbog jazavaca koji kopaju rupe ispod tračnica, ili raznih drugih antropoloških razloga koje ni sam Darwin ne bi razumio.

Jedan potpuno drugi svijet je svijet kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika. Danas svaki metroseksualac ima nekog nabildanog psa koji ga vuče (pas čovjeka, nap.a.), šetalištem ili korzom, a svaka žena koja drži do sebe - egzotičnu macu. Naravno, nemam ništa protiv prvih ili drugih, pa mi je cilj uputiti ih kako svoje mezimce mogu ugodno i udobno vlakom prevesti do željene destinacije. Kao poduzeće koje brine o potrebama svojih korisnika, HŽ je iz svoje bogate palete inovativnosti osmislio fantastična pravila. Prijevoz manjih kućnih ljubimaca (vjerojatno psi, papige, kanarinci, egzotični golubovi, mačke, hrčci, zečevi…), dopušten je uz predočenje veterinarske knjižice. Iskreno, nikad nisam vidio na kondukteri pitaju za veterinarsku knjižicu, ali možda u ovim godinama dobro ne vidim i ne čujem. Pravilnik jasno kaže da je u vlakovima dopušteno prevesti male pripitomljene životinje (psi visine do 30 cm, mačke i male pripitomljene životinje) zatvorene u ručne transportne kutije (krletke, košare i drugo), a koje se mogu smjestiti kao ručna prtljaga. Također, prevoziti se mogu i mali psi visine do 30 cm koji se mogu držati u krilu?! I službenim psima koje vode zaposlenici MUP-a, HV-a, lovci i pripadnici Gorske službespašavanja i registriranim spasilačkim psima dopušten je prijevoz, ali i psima vodičima u pratnji slijepih osoba, osoba s invaliditetom i trenera koji školuju takve pse. Na temelju predočene valjane radne iskaznice navedene osobe u pratnji psa imaju pravo na slobodan pristup peronu, čekaonici, uredu i slično, i takvi psi ne moraju imati brnjicu, a za njih se ne naplaćuje prijevozna cijena.

Opasni psi


Prevoziti se mogu i psi koji su viši od 30 cm, ako imaju veterinarsku knjižicu iz koje je vidljivo vlasništvo psa, mikročip i redovitost cijepljenja. Takvi psi moraju se vezati na kratko i imati brnjicu. Prijevozna karta za takve pse kupuje se na blagajni kolodvora, ili u vlaku, a ako nemaju veterinarsku knjižicu, ništa od prijevoza, baš kao i za one pse kojima na zadnjoj strani knjižice piše "opasan pas". Putnik koji je uveo psa u vlak odgovoran je za njegovo ponašanje i nadoknadit će štetu koju pas možda nanese drugim putnicima, ili ako onečisti vlak. Ako se pas prevozi u vagonu za spavanje treba se platiti prijevozna cijena za sve postelje u odjeljku, a pas ne smije s putnikom na postelju. Dopušten je prijevoz samo jednog psa, ili jedne ručne transportne kutije s kućnim ljubimcem (prevozi se besplatno). Za velike pse plaća se 50 posto cijene karte u 2. razredu putničkog vlaka, a isto je i na međunarodnim putovanjima. Pa sada kada znate sve o prijevozu kućnih ljubimaca, zašto npr. ne provesti vikend s macom ili kucom u Splitu i usput pogledati nogometnu utakmicu Hrvatska - Rusija? I sretan put!