Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Harač, rajo, harač! O bankama s ljubavlju
Datum objave: 27. siječnja, 2021.

Sakristijski zidni kalendar s likom Majke Božje kupljen od ubogog djevojčeta na zagrebačkom Glavnom kolodvoru posljednjih dana ljeta gospodnjeg 2020., podsjeti me da više nismo pod turskom okupacijom! Često mi se čini da mnoge dnevne rutine u našoj državi još itekako graniče sa zaostalim turskim običajima, jer balkanski temperament i vrijeme teško može promijeniti. Ne planiram popovati, ali o nekim se stvarima naprosto mora progovoriti.

Naknada na valute
U pomanjkanju dodatnih prihoda većina stranih hrvatskih banaka i neke mjenjačnice odlučile su uvesti dodatnu naknadu pri mijenjanju stranih valuta u gotovini, a ona se kreće od 20, pa čak do 35 kuna. Dakle, ako na šalteru mijenjate stotinu eura u gotovini i želite da vam isplate na ruke, a ne na račun (otkud strancu račun u našoj banci?), to morate masno platiti. Valjda, ako su iznosi manji od 10 eura, naknada se ne naplaćuje! Strancu je to teško objasniti, a kao prekaljeni putnik moram utvrditi da je riječ o doista drskom haraču koji se rijetko može vidjeti na horizontu država koje same sebe proglašavaju turističkom "Mekom i Medinom". Tečaj je doista imaginarna stavka. Ako ste vlasnik privatne mjenjačnice, sami i neobrijani nekoliko minuta prije otvaranja butige i stavljanja metle u ćošak - možete odlučite hoćete li za stotinu eura nekome isplatiti 650, ili pak 754 kune! Turist škicnuvši na tečajnu listu sam odlučuje želi li takvu trgovinu, ili će možda sreću potražiti na nekom drugom mjestu, i sve je valjda pitanje ponude i potražnje. Iako rijetko baratam gotovinom, zna se dogoditi da u nekim državama u kojima nema bankomata (a ima ih) – to postaje jedina opcija! Pa čak i tamo, u jednoj od afričkih država, nitko turiste ne dere kao ovce kako to glatko i slatko rade hrvatske banke. Kako sam uspio istražiti, u Fini nema naknada na mijenjanje strane efektive, ali kako stranac uopće može razumjeti Finu kao ustanovu kad je ne razumijemo ni mi kao domaćini, jer se bavi svim i svačim.S druge strane, većinu većih ureda FINE karakteriziraju gužve, jer pronicljivi građani tamo plaćaju režije, pa za nekoliko računčića i uštedu od 69 lipa bjesomučno uzdišu i tapkaju više od pola sata, umjesto da te iste račune besplatno plaćaju drugim kanalima svojih poslovnih banaka za što plaćaju mjesečne naknade! To je već drugi par opanaka, ali turistu koji dođe u našu zemlju i ima gotovinu ne preostaje ništa drugo nego prva ljekarna i tablete za smirenje. Kada moji prijatelji Rusi ili Ukrajinci dolaze u Hrvatsku, gotovo nikada ne koriste karticu nego samo eure u gotovini koje mijenjaju u mjenjačnicama i svake se godine sve više čude kako je moguće da za istu sumu novca dobiju sve manje i manje?! Zapadni gosti to rade drukčije - karticama, pa im je svejedno, jer ionako njihova domicilna banka tada bere vrhnje. Turizam nam je važna grana, ali ovako haračiti naše goste doista nije lijepo ni kršćanski, kada smo već kod kalendara tiskanog na glatkom papiru s malo pomaknutim bojama.
Crvene zone
Danima se šuškalo o uvođenju COVID putovnica, ali tresla su se brda i rodio se miš. Baš naprotiv, i Hrvatska je bila protiv njih, a EU uvodi tamnocrvene zone iz kojih će se putnici prije odlaska morati testirati, a pri dolasku ići u karantenu! Cjepiva također nema dovoljno, susjedna Srbija, koliko je god tradicionalno mrzili, svjetski je primjer kako to treba raditi, dok EU tapka na mjestu. Privilegiji za putnike koji bi u dogledno vrijeme trebali letjeti još uvijek ne postoje, pa i ako se cijepe, što također smatram sramotnim i bezobzirnim. Baš mi je jutros na mail stigla vijest iz KLM-a da je zbog ograničenja nizozemske vlade vezane uz ulazak u Nizozemsku moguće provesti brzo testiranje antigena za putnike na letovima prema Amsterdamu u zračnojluci Franjo Tuđman. Probno mjesto nalazi se na drugom katu putničkog terminala i otvoreno je od 5 ujutro pa sve do zatvaranja ukrcaja za Amsterdam. Postupak se može ubrzati ranije ispunjenim obrascem, a putnici sami snose trošak testa (šapuće se da stoji 250 kuna), i može se platiti gotovinom novčanicama na kojima nema koronavirusa ili karticama!Napominjem da vam je potreban i PCR test koji se mora napraviti bar 72 sata prije leta, pa vas to cjelokupno zadovoljstvo testiranja dođe oko 1000 kuna, a za koje u normalna vremena možete kupiti pristojnu aviokartu! Sramota do neba! Slatka se ludnica nastavlja, a karavane prolaze. Dokad, rajo, dokad?