Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Rent-a-car bez muke, glavobolje i zbrke…
Datum objave: 20. svibnja, 2020.

Postoje putovanja na kojima bez automobila - jednostavno ne možete! Iako možda strepite i mislite da je to skup sport, koji pri vraćanju auta u rent-a-car kuću može biti još skuplji – obično su to samo neutemeljene fantazije! U normalna vremena milijuni putnika svakodnevno unajmljuje automobile koji im pomažu da destinaciju dožive na još kvalitetniji način. Ako danas u Hrvatskoj želite unajmiti automobil, tjedni najam vas može stajati petstotinjak kuna, a možda i jeftinije.

Pobjediti strah
Kad sam ljeto provodio na Arubi, gdje je autobusni prijevoz prilično konfuzan, plaćao sam dvadesetak dolara dnevno kako bih vozio neki američki auto. Kada bih svaki put prilikom odlaska na plažu plaćao autobus s nesigurnim redom vožnje, izgubio bih i vrijeme i novac. Nekada sam uzeo skuter (otočić Providencija u Kolumbiji, Bonaire) ili kvadricikl (Uskršnji otok), a pokatkad i bicikl (Moskva, Peking). Još jedino nisam imao iskustva s konjskom zapregom, ali iskreno žalim što se tramvaji ne mogu iznajmljivati?!U početku treba pobijediti strah jer nas obično zastraše pričama da, kada unajmimo automobil, postoji velika vjerojatnost da nas pri njegovu vraćanju dodatno žele oglobiti nekim kvarovima koji ne postoje. Iskreno, nakon dugogodišnjeg rentanja prometala nikada nisam imao neko negativno iskustvo. Ono što sam potpisao, to sam i dobio. Zapravo, u većini slučajeva to je bio automobil više kategorije od one koju sam rezervirao i platio, a zbog razloga jer s aviokompanijama imam dobre statuse vjernosti koji omogućuju takve slatke pogodnosti. Ali kako započeti? Ako još nikada niste unajmili automobil u Hrvatskoj ili inozemstvu, pravila su svagdje jednaka. Za početak obavite rezervaciju preko interneta, a kada automobil preuzimate u poslovnici u gradu ili na aerodromu, dobro provjerite pokrića osiguranja i potpisujete li neke dodatne troškove koji vam možda ne trebaju (npr. GPS navigacija, dječja sjedalica…). Rent-a-car agencije vole te sitne troškove koji račun poskupljuju, ali ipak pravovremenim reagiranjem na dobru internetsku ponudu – načelno možete proći jeftino. Mnoge agencije vam neće iznajmiti automobil ako ste mlađi od dvadeset godina i vozač sa svježe mirisnom vozačkom dozvolom. Smatraju da takvi vozači još nisu dovoljno iskusni, a sve o pravilima se može pročitati na web-stranicama Sixtha, Hertza, AVIS-a ili drugih kompanija za koje se čovjek odluči. Nerijetko mlađi vozači unajmljivanje plaćaju više. Savjetujem vam ugovaranje i dodatnog kasko-osiguranja (CDW) kako biste vozili mirne duše, a tada će automobil biti skuplji za tridesetak kuna po danu. Prije preuzimanja automobila na vašoj će kreditnoj kartici blokirati određeni iznos kao jamstvo, a on varira od tipa automobila od dvjesto do tisuću eura ili više. Čim vratite automobil u istom stanju u kojem ste ga unajmili, iznos na kartici će se osloboditi. Ako nemate karticu, iznajmiti auto bit će izuzetno teško i to će dopustiti možda samo neke lokalne tvrtke. A tada budite posebno oprezni!
Pregledati auto
Kada završite papirologiju (koje zapravo nema puno), zajedno s predstavnikom tvrtke provjerite jesu li na automobilu vidljiva kakva oštećenja i prema potrebi mobitelom fotografirajte. Za svaki nedostatak tražite da se zabilježi jer kod povratka obično nema milosti i tvrtka će tražiti naknadu za ono što nije zapisano! Najveća prijevara kod unajmljivanja automobila je ona s gorivom! Nikada nemojte kupiti pun spremnik goriva, iako vam sugeriraju da se isplati, pa onda vratiti prazan! Postoji i ta usluga i mnogi lakovjerni putnici nasjednu. Običaj je da vas u automobilu dočeka pun spremnik, a isto takvog ga treba vratiti.Dobro pročitajte sve stavke ugovora, posebno onaj dio koji se odnosi na oštećenja, krađu, više vozača i odlazak u stranu zemlju. Odmah pitajte koliko bi vas stajalo ako se nešto dogodi i što u slučaju kvara na cesti. Sve što vam nije jasno, morate pitati! Konkretno, ako u Hrvatskoj uzmete automobil, besplatno možete u sve zemlje EU-a, a za putovanje u npr. BiH ili Crnu Goru – dodatno se plaća.I na kraju, želim vam opreznu vožnju i sretan put! Neka vam ovaj tekst bude poticaj da baš ovog ljeta prvi put u životu posudite automobil, a ako ste već iskusni lav, samo da se podsjetite kako to biva bez muke, glavobolje i strke.