Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Koliko novca ponijeti na putovanje?
Datum objave: 29. siječnja, 2020.

Sad kad sam se vratio s dvotjednog putovanja iz afričke zemlje, u kojoj još nisu čuli za kreditne kartice, ne bi bilo loše prozboriti i o vječnom pitanju koje pati brojne putnike – koliko novca ponijeti na putovanje?

Naravno da to ovisi i tome koliko novca imate na raspolaganju, ali bi ipak prije negoli se uputite prema aerodromu neke stvari trebali zapisati na papir. Ako ste hotel platili unaprijed, a imate i povratnu kartu u džepu ili možda neke ulaznice za kazalište ili muzeje (ako npr. putujete u London ili Pariz, ulaznice treba kupiti online), tada je život mnogo lakši.
Ovisi o državi
Praktički samo bi trebali utvrditi koliko bi vam iznosio dnevni proračun, a što ovisi o zemlji u koju putujete. Nije isto putujete li u Kambodžu ili Dansku, jer će vam za prvu budžet biti deset dolara dnevno, a za Dansku – sto ili više. U dnevni proračun uračunavam cijenu hotela, tri obroka, iznenadne troškove, ulaznice i prijevoz. Ako je Moskva vaša sljedeća destinacija, u tom bih slučaju računao na prosječnu dnevnu potrošnju od 750 kuna, u kojoj se nalazi i hotel s doručkom. Naravno, ako želite ići u baš sve muzeje, taj se iznos može popeti i na više od tisuću kuna. Pritom treba paziti na izbor restorana jer glavni ruski grad ima baš sve, od onih prejeftinih pa sve do najluksuznijih. New York je neka druga priča i tamo se nisam uputio bez dnevnog proračuna od 200 USD. Na veliko iznenađenje, Afrika je iznimno skupa priča, a i neke azijske zemlje, poput Hong Konga, Singapura ili Bruneja, u kojima noćenje zna koštati i više od stotinjak eura.A koliko onda novca ponijeti, možda ćete se pitati? Za jednotjedno putovanje (s plaćenim hotelima i kartama) u prosječno skupu državu, poput Turske, redovito ponesem petstotinjak eura i/ili dolara u gotovini za ne daj Bože i kreditne kartice, ali ne istog tipa. Sve što mogu plaćam karticom jer tako skupljam nagradne milje, a što ne – ‘‘kešom‘‘. Mastercard i Visa su obvezne, i debitne i kreditne, ali često dobro dođu i American Express i Diners Club kartica. Iako dobrog starog Amexa trenutačno više nema u Hrvatskoj, čujem da će ga uskoro izdavati neke druge banke, pa će stari korisnici imati razloga za novo veselje. Ono na što mnogi putnici zaboravljaju jest novac sa strane! Naime, nipošto ne treba kretati na putovanja bez dovoljno novca u slučaju bilo kakvih problema na putu. Taj novac može biti pohranjen na nekoj kreditnoj kartici ili računu, ali mora biti lako dostupan u slučaju najgoreg.Nekoliko mi se puta dogodilo da zbog greške u rezervaciji moram kupovati novu zrakoplovnu kartu. A kada nekoliko sati prije leta kupujete kartu, ona tada košta zvjezdane iznose eura. Iako mi je kompanija taj novac poslije vratila, ipak sam morao imati svoje eure kako bih kartu mogao kupiti! S druge strane, budite u kontaktu i u dobrim odnosima s prijateljima, rodbinom i slično jer kada zaškripi, uvijek vam mogu brzo poslati novac Western Unionom, koji radi i u najzabitnijim poštama Afrike.
Putni list
Ako npr. izgubite ili vam ukradu novčanik ili putovnicu, konzulati Hrvatske, ili neke druge države EU-a kojoj se možete obratiti, neće vam posuditi novac, nego ćete još i morati platiti putni list kao zamjenu za putovnicu za povratak u domovinu. Da, dobro ste shvatili, besplatno kod države ne postoji! Bez putnog osiguranja, ne krećite na put, inače ćete u slučaju bolesti ili hitne operacije – bankrotirati. Riječ je o ozbiljnim stvarima jer putovanja nisu igra i svako je potrebno pomno isplanirati. Kada sve zbrojite, najlakše je kupiti avionsku kartu, a sve ostalo je slatka matematika koja uglavnom urodi odlično provedenim vremenom, dogodovštinama i nezaboravnim uspomenama. Još je jedna stvar iznimno važna, a to je telefoniranje vašoj banci o namjeri odlaska u inozemstvo kako bi dozvolila transakcije sumnjivih valuta. Naravno da to nećete učiniti ako putujete u Mađarsku, ali ako putujete u Azerbajdžan ili Brazil, ili druge daleke zemlje – na to ne zaboravite!Kad već zovete banku, provjerite i svoje dnevne, tjedne i mjesečne limite potrošnje i podizanja gotovine na bankomatima te postotak provizije koji zna biti abnormalan. A kada sve dobro isplanirate i kada poletite prema svojem odredištu, tada započinje rajski život. Naslađujte se ljepotama novih odredišta, okusima i mirisima i ne propustite ni ti jednu plažu. Iako je život jedan, proživite ga kao dva!