Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Zlatni pijesak, marica i nudističke plaže
Datum objave: 4. prosinca, 2019.

Kad u staroj dami Europi i temperature uđu u minus, treba otputovati negdje daleko u toplije krajeve. Iako obožavam snijeg, kuhano vino i okus cimeta – vrućina i beskrajne tirkizne plaže mi na zimskom ljetovanju dođu kao kec na desetku. Ovog je prosinca kocka pala na karipski otočić Sveti Martin, jedan od Zavjetrinskih otoka koji je podijeljen na dva dijela – nizozemski i francuski.


Deset sati leta Air Franceom od Pariza do aerodroma Princeza Julijana koji se nalazi na nizozemskoj strani – nije me učinilo umornim. Zapravo, pljesnivi sir s crnim vinom koje sam kušao na letu (ako vam daju malo, pitajte za još - rado će dati nap.a.) pomladio me za nekoliko dana. Kao i na drugim karipskim otočjima, kada na njih kročite – vrijeme stane! Nigdje vam se ne žuri, čujete neku samo svoju muziku, radite što želite i ono što je bit svega – nitko vas u tome ne sputava.

Avioni nad plažom

I ja sam svoju muziku čuo kada sam sjeo u iznajmljeni automobil Sixt rent-a-car kompanije. Živjeti na otoku bez automobila – bio bi čisti promašaj i gubitak vremena i novca. Nemaju automobile s ručnim mjenjačima, pa sam se morao zadovoljiti s automatskim koji je praktičniji, a nakon nekoliko čašica i opasniji. Samo da ne srušim ni jednu benzinsku pumpu, nakratko sam se i bezbolno našalio sa samim sobom i dao gas.
Milijuni turista izabiru Saint-Martin (francuski) ili Sint Maarten (nizozemski) zbog toplog zlatnog pijeska, kockarnica, pušenja marihuane, burnog provoda i sjajno posjećenih nudističkih plaža. Ipak, najpoznatija plaža na otoku je Maho, i nalazi se odmah uz zračnu luku. Kupajući se uživao sam u velebnom slijetanju desetaka zrakoplova koji su se brzinom svjetlosti pojavljivali na obasjanom horizontu i onda slijetali nekoliko metara dalje od mene… Naravno, taj se hobi ne preporučuje svima, jer je bilo slučajeva sa smrtnim posljedicama, pa ako niste za takvu dozu adrenalina – sigurnije je pijuckati kavu u obližnjem baru i maštati o sretnoj ljubavi, misnoj haljini i dobroj mirovini!? Iako slične, obje su strane otoka u svojoj 350-godišnjoj povijesnoj harmoniji – ipak različite. Gilder Nizozemskih Antila (ANG) je uz američki dolar sredstvo plaćanja na nizozemskoj strani otoka, dok francuska strana ima službeni euro i USD.
Granični prijelazi ne postoje već slobodno prelazite s jedne na drugu stranu. Cijene su za hrvatske pojmove prilično visoke, posebno hrane i europskih proizvoda – dok su američki nešto pristupačniji. Jeftinijeg obroka u čak 350 restoranima od deset dolara – nema, a najskuplji nisam probao. Nemojmo se zavaravati, Sveti Martin je luksuzno turističko odredište, baš poput drugih karipskih otoka i jeftinoga praktički nema. Smještaj je posebna stavka i sedmodnevni odmor bez 2000 eura – prava je utopija!
Uragan Irma

Sve je posebno skuplje nakon uragana Irma koji ih je poharao 2017, a nasukani se čamci i dalje mogu vidjeti u blizini aerodroma. U trgovinama se i dandanas mogu kupiti i proizvodi koje je Sveti Martin dobio kao humanitarnu pomoć i koji se prodaju prema regularnim cijenama. Učinilo mi se kako sam sve to već jednom vidio i doživio, ali dok je svijeta i vijeka, nepravde će biti. Nizozemska strana idealna je za ljubitelje noćnog provoda i krstarenja Karibima. Tu se policija rijetko viđa, ali se vide pušači džointa kojima je ovo područje pravi raj. Iako nelegalno, lokalci i turisti travu puše na plažama i pokraj bazena, policajci imaju važnijeg posla, a katkad valjda i sami koju zapale da ne budu napeti, a i pomaže kod širokog osmijeha. U svakom slučaju, policije nema na cestama, ne skrivaju se poput zečeva iza grmova, radara…, a nema ni kamera, represije i svatko gleda svoja posla! Francuski dio je više za mirniji život. Pun je luksuznih vila, a ne manjkaju ni nudističke plaže koje su na nizozemskoj strani – zabranjene. Treba posjetiti Loterie Farm, bujnu tropsku šumu, farmu leptira u Phillipsburgu te Colombier dolinu, a i grad Marigot. Idealno razdoblje za putovanje na Sveti Martin je od prosinca do lipnja za vrijeme suhe sezone, a lako ćete od ukupno 37 puderasto pješčanih plaža s 27 stupnjeva – pronaći i jednu svoju. Preporučujem letove preko Pariza ili Amsterdama koji kada se kupe ranije i u vrijeme rasprodaja znaju koštati oko 350 eura.

Svačega još toga ima na Svetom Martinu, ali ne stignem sve napisati jer plaže zovu. Nedostaju mi i naši adventi, ali za sve ima vremena. Važno je uvijek biti u pokretu, pa ako još niste otputovali daleko, rezervirajte neko putovanje na okolne advente. Krafne, kuhana rakijica, ili žerbo kocke – neka vas s radošću očekuju! Sretno!