Kolumne
Iza ćoška Piše: Iva Oršolić
Minus u svakom pogledu
Datum objave: 6. rujna, 2021.

Evo sad mi nješta spade napamet, eto vi dana slušam kamerada Matu di piva nu pismu “Ženit ću se još sto puta, da je milujem ispod skuta”, teško noj koju on oženi, šalim se divojke, latite se Mate, je da ga je pet žena ostavilo do sad, ondak znate kako je čestit. Jedino ne znam dali je i on u minusu na bankovnom računu, kodak nije, jer žene ga saliću ko šaro tarabicu. Danas je boljem biti u plusu na računu, nego u nekim drugim stvarima, znate na šta mislim. Niko ne živi od plače, već od minusa, e sad kad nam još i to ukinu, ondak smo ga nagrabusili, ništa novo za nas gologuziju.



Vrnimo se mi boljim polama. Mi muški uvik nješta divanimo o ženama, o piću i drugim zamudrakama, a kad smo doma, ondak je smak svita. Kaže stari svit, ako sikira neće da siće, ondak ju treba naoštrit, a ako te žena neće slušat, ondak ne pomaže ništa. A šta ćemo, brez žena nema ništa, ni sreće ni nesreće. Kaže moj dado, e Iva žene su ti ko gljive, dal je dobra il otrovna, primjetiš ondak kad je već kasno. Zato savitujem starim momcima da se žene i ne biraju puno, uvik čekaju nu pravu, jer ko čeka nu pravu, dočeka najgore. Tako je to svitu moj, eto kika mi posidila, pita me moja bolja pola od čeg, kako od čeg, nimi sigurno plisanj pala na glavušu, od tebe sam posidio, vraže uvrniti, boljem da zaćepim jer ću ostat i brez kike, šta brez kike, brez glavuše. Nisam ja bać Roka da sam obnevidio gledeć za snašama, a kad je došo doma, obnevidio je od snašini šljiva ispod oka, zato i zimi noša sunčane naočale.

Sad znam zašto je od mene tražio dobre rakije za obloge, e za tako šta ja nedam rakiju.

Pjevaj bać Roka nu pismu “Ljubim tuđe pa je bolje”, a ja ću dodat, žena ga naudarala pa nemaš nizašta volje. E svitu moj, ne mogu ja nikako zaboravit prošlu nedilju, tolkom smo se opili potljam velike mise da je bilo ni koji nisu mogli ni do zaoda doć, pa ni ni čudo, potljam ni pet, šest flaša vina nisam se mogo ni dić, a pili smo na minus, sad će biti šipak. Što smo pili, popili smo, valja prvo namirit minus, a za to će nam trebat desetak godina. Živili!

Sve vas lipo pozdravlja vaš bać Iva iz Županje!