Kolumne
Tko tu koga... Piše: Ivana Liović
Sve je ona meni
Datum objave: 15. ožujka, 2013.

Ne prođe ni tjedan a da sveprisutni nogometni dužnosnik Zdravko Mamić ne priredi cirkus. Stigne taj sve, držati glavnu riječ u hrvatskom nogometu, zapovijedati tajnicima, predsjednicima, rivalima i kolegama, sucima..., pljuvati po Jovanoviću, Milanoviću i vodećoj garnituri, kamčiti pare od Grada i sponzora, prodavati igrače, plaćati niski porez na ime Udruge, lutati po bespućima Južne Amerike i tražiti pojačanja klubu za koji živi i umire, ali gdje god krenuo i što god radio, jedno mu je uvijek u srcu i mislima. A to je vjerovali ili ne – HDZ. Samo on, Karamarko, Milinović, Hebrang, Šuica i Kalmeta, možda još pokoji idealist, vole tu stranku iznad svega. I, kao, vole naglasiti, to je ljubav bez interesa, čista, prava, neupitna i vječna. Zdravorazumnim ljudima je ljubavi preko glave, posebice kad vide kako se ta ista ljubav naplaćivala. A pokazalo se i dokazalo, u HDZ-u se ljubav niz godina uglavnom mjerila proporcionalno zalapanom novcu. Naravno, našem novcu.

No, vratimo se na Zdravka, simpatizera i osvjedočenog štovatelja “kra-de-zea” još od vremena pokojnog Franje, preko dotura Ive, za kojeg je, naravno kad je to bilo moderno i podobno, iz dubine srca priznavao “Ivo Sanader je moj idol”, ostao je vjeran i Tomislavu Karamarku. Mijenjaju se ljudi, mijenjaju se stavovi, a jurišnici iz prvih redova, naravno - tu najmanje mislim na Zdravka, uvijek su spremni na promjene. I prilagodbe. Na nedavnom skupu HDZ-a u Zagrebu, motivacijskom okupljanju, koji je, da prostite, izgledao kao jedna velika parada kiča i čudnih likova koji su još čudnije divanili, zvijezda nije bio reformator i čistač Karamarko. Zvijezda i onaj o kojem se najviše pričalo i priča bio je upravo boss iz Maksimira. Ukrao je Zdravko, tko zna koji put, show “glavnim glumcima”, dodijelio im sporedne uloge, a sebe promovirao u zvijezdu večeri. I nije kriv Zdravko nego tamburaši! Jednostavno kad Zdravko začuje bisernicu, brač i berdu, čovjek naprosto poludi. Dobro, i bez tamburice nije najprisebniji, ali glazbena podloga njegovom raspoloženju, ponašanju i nastupu daje poseban štih. A HDZ je na svoj dan pozvao “Slavonske lole”, kud zavraga, oni zasvirali i zapjevali “Sve je ona meni” i Zdravko nije izdržao. Skočio čovjek sa stolice ko oparen, pretvorio se u glavnog “navijača” i predvodnika urnebesnog skandiranja, plesa i pjesme. Sve to zajedno izgledalo je potpuno smiješno, uostalom - kao i sam taj skup, ali vidjelo se, jedini dobro raspoložen i sretan čovjek tamo je bio upravo Zdravko. Svi ostali s facama kao da su im sve lađe potonule... Kad sve skupa zbrojiš i oduzmeš, Zdravko je i zaslužio naslov zvijezde večeri, jer jedino je njegov show bio vrijedan spomena s tog cirkusa u Draženovu domu. Sve ostalo - jad i bijeda.

NOGOMET I SEKS

Skorašnjom nogometnom utakmicom između Hrvatske i Srbije svi se bave, od baba na pijaci, preko molera i parketara, do predsjednika Vlade. Nismo je htjeli spominjati, ali moramo. I to zbog nikog drugog do Vidovitog Milana. Nije ga dugo bilo u javnosti, rekoh, ipak ima malo razuma na ovom našem brdovitom Balkanu, kad onda ničim izazvan Milan se ponovo oglasio. Sa svojom nadnaravnom moći, vidovitošću pogledao je u budućnost i vidio dobar ishod. Milan je od viših sila doznao kako će Hrvatska pobijediti Srbiju. Vidovitom ili ludom Milanu, kako hoćete, “ptičice” su došapnule kako je najveća prednost Hrvatske – seks. Srpski izbornik Siniša Mihajlović zabranio je igračima seks prije utakmice, a čini se da to neće biti dobro za njih. Onako napaljeni i neiživljeni, pomalo i smotani i bezidejni, neće im biti lako. Hrvatski nogometaši nemaju seksualnih zabrana, razlog je jednostavan - naš izbornik Igor Štimac se mnogo bolje od Simbe razumije u seks.