Kolumne
Tko tu koga... Piše: Ivana Liović
Nova runda tangi i grudnjaka
Datum objave: 8. veljače, 2013.

U ovoj maloj i doista na zemljopisnoj karti k'o mrvica sitnoj mahali nikad nije dosadno, jer u središtu zanimanja, uza sve ostalo, i dalje je polusvijet koji medijski “siluje” narod i daje sjajan primjer hrvatskoj mladosti. Zato valjda i nije čudo što osnovnoškolci potežu nož na učitelje, “mangupi” iz petog razreda šalju ravnatelja u tri materine, a učiteljice se boje za vlastitu sigurnost, čak i život, pred prijetnjama bijesnih osmaša. Mislim, djeca uče na primjerima oko sebe, a junaci naše svakodnevice “sjajan” su im uzor. Gdje god se okreneš jad, tuga i čemer. I psovke, nasilje, vulgarnosti, kako na riječima, tako i na djelima.

Kad već spominjemo svaki dan medijski eksponirane, a zapravo jako nebitne likove, došao je još jedan kraj ljubavi, a pikanterije tek možemo očekivati. Valjda nas donedavno zaljubljeni, sedamdesetogodišnji Dikan i četrdeset godina mlađa od njega Dolores Lambaša neće razočarati. Josip Radeljak, u narodu poznat kao “latino lover” Dikan, čini se, svakih pet godina “vrši remont”. Ima muškaraca koji svakih nekoliko godina mijenjaju aute ili stil odijevanja, a ostarjeli Dikan, kad mu “pukne”, samo lijepo zamijeni ženu. I to ne staru, kako bi odgovaralo njegovoj dobi, taj bira samo mlade. Nije čovjek kriv, na tržištu je puno rasnih, zgodnih, mladih i punih želja djevojaka, pa je Dikanu izbor proširen. I može mijenjati, valjda usput i nešto dati. On voli mlado, ali, eto, pokazalo se, i mlado voli njega. Što bi rek'o naš narod: Para vrti gdje burgija neće. Mislim, možda su dotične dame tipa Vlatka, Dolores ili još neka za koju ne znamo doista bile ili jesu zaljubljene u macho Dikana, ne valja i nije lijepo zadirati u nečije osjećaje, ali nemojmo se lagati. Nakon što se rastao s Vlatkom, s nacijom je na najodvratniji način podijelio kompletan bračni prljavi veš, preko suda i medija se razračunavao tko je koliko u koga uložio i koliko je tada zakonitoj morao kupiti tangi, čipkastih grudnjaka, bundica i markiranih haljinica, a na kraju to kao bračnu stečevinu još i dijeliti, i posljednjoj svjetskoj tuki valjda je postalo jasno da u toj muškarčini nema ni romantike, ni manira, ni gospodstva. No, kao da je to uopće bitno, kad imaš stan u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku..., vilu na Braču, jahtu i velike pare, a u toj kombinaciji ne smeta određena doza primitivizma. Da se pogrešno ne shvati, nemamo mi ništa protiv Dikana, dapače, nek' čovjek uživa u svojoj starosti i tuđoj mladosti, samo nek ostane miran i džentlmenski podnese rastanak. Još jednu bučnu i u sto nastavaka dugu sapunicu koja će se vrtjeti na TV-u, novinama, portalima i radiju “tko je kupovao i koliko platio gaće, štikle i grudnjake” teško je podnijeti. Svaka čast i glumici Dolores, osvjedočenoj ljubiteljici muškog roda u trećoj životnoj dobi. Njoj neka udruga koja se brine o starijima treba uručiti posebnu nagradu, žena na najbolji način pomaže hrvatskim umirovljenicima da budu vitalniji. A i penzići su ovih dana sretniji, Doli je slobodna, ima nade za njih.

AGA

Turska opsada još traje, sulejmanija je malo jenjala, a Hrvatice su, navodno, sada naprosto poludjele za Mehmetom Akifom Alakurtom iliti Boranom. Tip iz snova i maštarija kućanica, udavača, umirovljenica i ostalih dokonih ženskica, izvjesni je Boran-aga iz uspješnice Nove TV “Sila”. Pa kad ludovanje za Boranom traje, ajd da vidim tko je taj frajer. I imalo se što pročitati. Naoko iznad prosjeka, po stavovima, razmišljanjima i djelima, ispod svakog prosjeka. Lik o kojem maštaju Hrvatice vrlo je odrješit po pitanju ženskog roda, priznaje kako za njega žene nisu za posao, rođene su da budu kućanice i majke. I dobre žene muževima. U seriji je neka romantična duša, u privatnom životu pravi “tabadžija”. Osim fizičkih sukoba s muškarcima, okušao se i u tučnjavi sa ženama. Od njegove teške ruke stradala je kostimografkinja iz “Sile”. Eto za kim Hrvatice poludješe, pa takvih likova koji sanjaju o ženi domaćici, koju svako malo, recimo, zbog neslanog ručka, mogu prebiti, a usput se okolo švalerati, jer muškarcima je to dozvoljeno, mogu naći na svakom kutu u našem gradu. Jest da malo lošije izgledaju od age, ali nije sve u izgledu.