Kolumne
magla oko nas Piše: Igor Bošnjak
Ne puštajte MMF više u Hrvatsku
Datum objave: 26. srpnja, 2014.

Gotovo nevjerojatno zazvučala je u prvi tren vijest kako se Međunarodni monetarni fond ovih dana posipao pepelom po glavi i priznao dugogodišnji potpuno promašen pristup rješavanju grčkih financijskih problema, vjerojatno najtežih u Europi.

U svom izvješću MMF tako analizira jednu u nizu svojih pogrešaka koje je učinio namećući Grcima drastične mjere štednje i smanjenje primanja, za koje sada tvrdi da su bile kontraproduktivne, pa i “rezultirale tragičnim socijalnim implikacijama.” Sada kažu da oštre fiskalne mjere, rezanje proračuna te smanjenje plaća i mirovina i do 50 posto na koje su prisiljavali grčku vladu nisu dali očekivane rezultate te da su zapravo doveli do pada produktivnosti. Pravdaju se kako su njihova očekivanja o gospodarskom rastu bila previše optimistična i zaključuju da model koji smanjuje broj zaposlenih u grčkom slučaju nije dao očekivane rezultate nego otvorio nove probleme.

Iako je tu riječ o Grčkoj, a ne o Hrvatskoj, priča neodoljivo podsjeća i na našu. Istina, Hrvatsku je kriza srećom kasnije “dohvatila” nego Grčku, pa nam je MMF kasnije i stigao “u pomoć”. No, već spomenuti pristup MMF-a koji reže sve i svašta i ljude onemogućava u bilo kakvoj potrošnji i ovdje se dogodio. I, kao i drugdje, uz neke priželjkivane efekte donio je i drastičan pad standarda ljudi i posljedično uništavanje različitih tvrtki i industrija čije proizvode više gotovo nitko nije kupovao. Jer nije imao od čega.

Treba podsjetiti i da je čitav niz renomiranih svjetskih ekonomista upozoravao na to o čemu sada govori MMF još prije nekoliko godina, a i dio naših (primjerice Ljubo Jurčić) već odavno tvrdi da je dio te politike štednje promašen.

Iz svega se može izvući zaključak da bi hrvatske vlasti ubuduće trebale debelo razmisliti hoće li dužnosnike MMF-a i nadalje puštati u našu zemlju da tu “prosipaju pamet”. Globalizacija je Hrvatskoj donijela niz dobrih stvari i mnogo toga pojednostavila u svakodnevnom životu. No “blagodati” koje su građanima posljednjih godina donijele banke svojim valutnim klauzulama i drugim pomno osmišljenim metodama izvlačenja novca na sve moguće načine (vidjet ćemo hoće li i koliko brzo vratiti građanima preplaćene kamate sukladno pravomoćnoj presudi) te MMF svojim teorijama štednje život su i u našoj zemlji dovele na rub podnošljivosti. A za neke i preko njega.