Regija
KASTRACIJA KUĆNIH I NAPUŠTENIH MAČAKA NA PODRUČJU NAŠICA

Građani plaćaju kastraciju, a Grad će im vratiti novac
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
NAŠICE - Vlasnici i posjednici kućnih mačaka te članovi udruga za dobrobit i zaštitu životinja koji udome napuštene mačke mogu besplatno kastrirati ljubimce, jer troškove plaća Grad Našice.

Kastraciju mačaka mogu obaviti u ovlaštenim veterinarskim organizacijama, a uvjet je da imaju prebivalište na području Grada Našica. Također, potrebno je da ispune zahtjev za povrat sredstava i dostave u Upravni odjel za gospodarstvo i komunalne poslove Grada Našica nakon izvršene kastracije. Zahtjev se može dobiti na vratarnici u Gradu, a nalazi se i na gradskoj web-stranici. Uz zahtjev za povrat sredstava vlasnik/posjednik mačke dužan je priložiti presliku osobne iskaznice i izvornik plaćenog računa u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji koji ne smije biti stariji od 25. lipnja 2024. godine. Isplata sredstava izvršit će u gotovini na blagajni Grada.

- U Našicama imamo dugogodišnji problem s mačkama lutalicama, koje se mogu vidjeti na ulicama, trgovima, u parkovima i drugim mjestima. Svjestan tog problema, Grad je odlučio financirati kastraciju kućnih i uličnih mačaka. Potrebno je odabrati ovlaštenu veterinarsku organizaciju koja će obaviti kastraciju mačaka. Vlasnik ili posjednik platit će tu uslugu, a preslik računa će donijeti u gradsku upravu, gdje će ispuniti zahtjev za povrat sredstava, priložiti preslik osobne iskaznice te će mu se isplatiti gotovina - objasnio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Za financiranje kastracije kućnih i napuštenih mačaka sredstva su osigurana u gradskom proračunu.

Kastracija mačaka ima brojne prednosti, i za ljude i za životinje. Prvenstveno, kastracijom se smanjuje širenje zaraznih bolesti poput mačjeg AIDS-a i leukemije, ali i smanjuju rizici od bolesti reproduktivnog sustava, ozljeda i stradavanja u prometu.

- Kastracijom mačaka utječe se i na zdravlje ljudi, posebno djece, budući da mačke prenose bolesti koje su opasne za ljude. Važno je očuvati i zaštiti zdravlje ljudi - poručio je gradonačelnik Kašuba.

Kampanja besplatne kastracije mačaka na području grada Našica provodi se do kraja godine.

U svrhu bolje informiranosti i educiranosti građana o besplatnoj kastraciji mačaka, u sljedeća dva tjedna u gradu i prigradskim naseljima bit će podijeljen letak sa svim potrebnim informacijama.

S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike