Osijek
SREĆKO IVKOVIĆ, UČITELJ TEHNIČKE KULTURE

Učenici su fantastični, sjajno je biti im mentor
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Bavi se graditeljstvom, maketarstvom, modelarstvom, automatikom...
Na nedavnoj svečanoj dodjeli Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2023. godinu uručene su jedna nagrada za životno djelo, deset godišnjih nagrada pojedincima te četiri nagrade udrugama tehničke kulture i drugim pravnim osobama. Među dobitnicima godišnje nagrade za pojedince ove je godine učitelj tehničke kulture i informatike Srećko Ivković (62), koji posljednjih 20-ak godina radi u OŠ "Tin Ujević" u Osijeku. Nagradu je, kako se navodi u obrazloženju, zaslužio zbog toga što redovito u svojstvu mentora sudjeluje u školskim, županijskim i državnim projektima i inicijativama s ciljem razvoja kreativnosti, suradnje, produktivnosti i inovativnosti u procesu učenja i poučavanja. Ističe se dijeljenjem primjera dobre prakse. Redovito potiče i priprema učenike za sudjelovanje na natjecanjima iz modelarstva. Mentor je učenicima koji su ostvarili zapažene rezultate na natjecanjima i na državnoj razini, a odlikuje ga i posjedovanje velikog broja dodatnih znanja i vještina.

Skromnost i kolegijalnost


Nakon informacije da je učitelj Ivković dobitnik Nagrade, njegovi kolege i učenici izrazili su ponos što imaju takvog stručnjaka, učitelja i kolegu u svojim redovima jer je i na državnoj razini prepoznat njegov uspjeh, rad, zauzimanje i stručnost.

“To je uistinu lijepo priznanje, državna nagrada, najviša koja se može dobiti u tehničkoj kulturi", dojmovi su prof. Ivkovića koje je s nama podijelio u razgovoru koji smo vodili u njegovoj školi na Jugu 2.


Skromno dodaje kako on tek nastavlja tradiciju svojih prethodnika poput Milana Šulovnjaka, koji je također s učenicima OŠ "Tin Ujević" ostvarivao odlične rezultate. Velike zasluge pripisuje i Zajednici tehničke kulture Grada Osijeka, koja u Školi redovito organizira radionice, zatim Aeroklubu Osijek i Radioklubu Osijek, no najzaslužniji su, ističe, učenici koji su iznimno zainteresirani za tehničku kulturu i izvannastavne aktivnosti.

“U ovoj je školi i prije mene bilo kolega i učenika koji su osvajali nagrade na natjecanjima. Djeca su fantastična i doista je užitak raditi s njima kada vidiš koliko volje i želje imaju. Ovdje na Jugu 2 djeca su vrlo spretna u radu rukama, vjerojatno zbog toga što puno više sudjeluju u svakodnevnim kućanskim poslovima i zadacima, a što im pomaže u koordinaciji pokreta. Ovdje uistinu imamo puno spretne djece, pa ne čudi da na natjecanjima poput zmajada i lampionada redovito dobivamo nagrade. No, ponavljam, nije to samo moja zasluga nego i kolega koji su uspješno radili sa svojim generacijama učenika, kao i kolektiva i ravnatelja Škole, bez kojih ne bi bilo moguće ostvariti takve rezultate", ističe prof. Ivković, čiji su učenici prošle godine ostvarili dva prva, jedno treće i jedno četvrto mjesto na županijskom te četvrto i šesto mjesto na državnom natjecanju.

Kao učitelj tehničke kulture prof. Ivković bio je aktivan u više zajednica tehničke kulture, s učenicima je redovito sudjelovao na zmajadama i lampionadama, a dugi je niz godina poznat i po uspješnom bavljenju fotografijom koje ga je dovelo i do svjetskih natjecanja primjerice u Vijetnamu i Barceloni... Posljednjih 7-8 godina s učenicima se bavi graditeljstvom, maketarstvom, modelarstvom, strojarskim konstrukcijama, obradom metala, automatikom, astronomijom...

Rezultati sve govore


“Zapravo, volim reći kako svaštarim. Možda bi bilo lakše koncentrirati se na manje područja, međutim ‘problem’ je što imam jako dobre učenike i onda ne mogu ne omogućiti im da se okušaju u nekom od područja. Recimo, ove sam godine imao 11 učenika na županijskom natjecanju, a sve njih treba pripremiti. Netko priprema jednog ili dvoje učenika, pa ima više vremena i možda ostvari bolje rezultate, međutim ove mi se godine poklopilo da sam imao tri prva, tri druga, jedno treće, dva četvrta i dva šesta mjesta na županijskom natjecanju, i to u osam od 12 kategorija u kojima sam se s učenicima natjecao. Recimo, dečki su u aviomodelarstvu osvojili ekipno treće mjesto, što je veliki uspjeh s obzirom na to da su ostali natjecatelji stigli iz aeroklubova gdje se za natjecanje pripremaju tijekom čitave godine, dok mi imamo vremena tek za dvije-tri radionice”, govori nam Ivković dok ponosno pozira s radovima svojih učenika.

Ivan Alilović
Profesor Srećko Ivković u lipnju je primio Državnu nagradu tehničke kulture “Faust Vrančić” za pojedince

ŽIVOTOPIS
Profesor Srećko Ivković rođen je 1962. u Livnu, a osnovnu i srednju školu završava u Belom Manastiru. Pedagoški fakultet u Osijeku, smjer PTO, završio je 1986. Oženjen je, otac troje djece. Kao učitelj tehničke kulture od 1986. do 1994. radio je u osnovnim školama Popovac i Šećerana. Dragovoljac je i dobitnik Spomenice Domovinskog rata. Kao djelatna vojna osoba radi od 1994. do 2004., kada odlazi u vojnu mirovinu te se vraća učiteljskom zanimanju, najprije u OŠ Ivana Kukuljevića Belišće, a potom, od 2006., u OŠ “Tin Ujević”, gdje radi i danas, a od 2012. do 2017. bio je i njezin ravnatelj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike