Osijek
IZRADA SOCIJALNOG PLANA

Metodologija OBŽ-a ogledni je primjer za druge županije
Objavljeno 3. srpnja, 2024.
Saznat ćemo koje socijalne usluge moramo širiti i koje nove usluge moramo uvesti, kaže Lukić
Početna konferenciji projekta "Izrada socijalnog plana Osječko-baranjske županije" održana je u torak u Vikarijatu. Riječ je o velikom projektu koji je 2021. godine pokrenulo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u kojem je Osječko-baranjska županija odabrana za pilot-projekt izrade metodologije s pomoću koje će se izrađivati socijalni planovi i svih ostalih županija.

Kako je istaknuo župan Mato Lukić, taj je proces trajao dovoljno dugo da bi se izradila metodologija koja će biti ogledni primjer i kako bi se ona uvrstila u pravilnik Ministarstva s pomoću kojeg će i ostale županije na području Republike Hrvatske izrađivati svoje socijalne planove.

- Do sada je svaka županija imala svoju metodologiju u pružanju socijalnih usluga, ili ju uopće nije imala, a sada je ta metodologija pilot-projekta naše županije ujednačena i uvrštena u pravilnik Ministarstva. S pomoću nje će i ostale županije krenuti u izradu socijalnog plana kojim će detektirati sve potrebe u sustavu socijalne skrbi. Puno je čimbenika koji će utjecati na izradu plana, kao što su utjecali i na izradu metodologije, ali dobit ćemo sliku sustava koja će biti jasna i samim time bit će pokazatelj koje socijalne usluge moramo širiti i koje nove usluge moramo uvoditi - pojasnio je župan Lukić.

U izradu metodologije bio je uključen niz čimbenika, alata i podataka, od demografskih pokazatelja nakon popisa stanovništva, preko analize trenutnih socijalnih usluga, do općeg stanja socijalne skrbi na području OBŽ-a. Sam socijalni plan dat će jasnu sliku, a župan dodaje kako su i prije izrade same metodologije pomno pratili situaciju na terenu i detektirali neke probleme, koji se sada rješavaju.

- Mogu spomenuti kako u Našicama nismo imali usluge smještaja za stare i nemoćne osobe, no u međuvremenu je prošao projekt kojim ćemo taj problem riješiti. U Osijeku radimo na proširenju usluga za osobe s autizmom, gdje uz obrazovni dio širimo usluge i na socijalni dio, u suradnji s Udrugom roditelja djece s autizmom, od psihosocijalne podrške do poludnevnog boravka itd. I dalje ćemo, naravno, detektirati potrebe i probleme u sustavu socijalne skrbi. On je takav kakav jest, mogao bi biti i bolji, ali mogu reći da smo na području naše županije zadovoljni brojem socijalnih usluga, koje u svakom slučaju treba širiti - ističe župan.

U izradi plana sudjelovat će djelatnici županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje te Savjet za socijalnu skrb, koji čine djelatnici Županije i županijskih ustanova koje pružaju usluge iz područja socijane skrbi.

Vrijednost je projekta 96.000 eura, najveći dio sredstava dolazi iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva, a Osječko-baranjska županija sudjeluje s 4000 eura.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

ODABRANI KORISNICI PROJEKTA “LASTE”

Pomoć u kući za 180 osoba u erdutskim selima

PONEDJELJAK (8. SRPNJA)

U dijelu Rokove prekid prometa

OD 8. SRPNJA NA EUROPSKOJ AVENIJI

K zapadu jedan smjer od Trpimirove do Zagrebačke

Najčitanije iz rubrike