Osijek
40 MJESTA NA LOGOPEDIJI

Prva generacija logopeda upisuje se u ljetnom roku
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Logopedija se do sada mogla studirati u Rijeci i Zagrebu, a sada će to biti moguće i u Osijeku

Vezani članci

DOPUSNICA ZA NOVI SVEUČILIŠNI STUDIJ

Od jeseni na studij logopedije u Osijeku

Budući studenti logopedije mogu se prijaviti elektroničkim putem za taj studij već u ljetnom roku, do 17. srpnja, a slobodnih je mjesta 40. Rečeno je to na koferenciji za novinare održanoj jučer u Rektoratu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Riječ je o sveučilišnom prijediplomskom studiju Logopedija, koji će se izvoditi na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku (FOOZOS) već od jeseni, odnosno od početka nove, 2024./2025. akademske godine.

- Za studij logopedije odlučili smo se jer je riječ o jednom od najtraženijih studija u Hrvatskoj i jednom od najtraženijih zanimanja na tržištu rada u našoj zemlji. Logopedija se do sada mogla studirati samo u Zagrebu i Rijeci, a od sada će to biti moguće i u Osijeku, a to je velik dobitak za istočnu Hrvatsku, ali i okolne zemlje - rekao je prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Dodao je da je to jedan u nizu atraktivnih i traženih novih studija na osječkom sveučilištu, kao što su, primjerice, i farmacija, edukacijska rehabilitacija, medicina na njemačkom jeziku, arhitektura na Građevinskog fakultetu.

- Želimo zadržati naše mlade da ostanu studirati u Osijeku, tu nađu posao i zasnuju obitelj, a to smaramo dobrom demografskom politikom - naglasio je rektor Guberac.

Prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, nije krila ponos što se taj važan studij pokreće upravo na njihovu fakultetu. Naglasila je promptno i brzo djelovanje Uprave FOOZOS-a, svojih kolega, kao i rektora, te brojnih suradnika (OBŽ, SUVAG, Centar "Ivan Štark", KBC Osijek, Opća bolnica Slavonski Brod i drugi), jer, istaknula je, bez suradnje svih dionika tog studija ne bi ni bilo.

- Logopedija je bila naš prioritet. Nije bilo nimalo lagano dobiti akreditaciju i dopusnicu, no zahtjevnu proceduru odradili smo besprijekorno i u rekordnom roku, te pretekli Split i Zadar, koji su također priželjkivali taj studij - rekla je dekanica Berbić Kolar.

Izv. prof. dr. sc. Ksenija Romstein, prodekanica za studijske programe Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, istaknula je da je logopedija logičan nastavak priče o razvoju FOOZOS-a, te da očekuju izvrsnu prvu godinu. Studij će se izvoditi prema modelu 3+2 (prijediplomski + diplomski studij). Pokrivenost studija nastavničkim kadrom veća je od 70 posto, a uz sveučilišne profesore tu su i stručnjaci logopedi.

Vesna Latinović
JEDAN LOGOPED NA 6000 STANOVNIKA
Prodekanica Romstein rekla je da očekuju najbolje mlade ljude iz Slavonije, ali i šire, jer su i do sada na taj fakultet upisivali izvrsne maturante. Uz redovite studente iz Hrvatske Logopediju će moći upisati i Hrvati izvan RH. Doc. dr. sc. Ljiljana Širić, voditeljica programa studija Logopedija, naglasila je da je logopedija deficitarna struka, te da na jednog logopeda ide 6000 stanovnika. Većina logopeda radi s djecom, no jako malo s odraslim osobama, posebice starijima, a tu je velika potreba za ovom strukom, rekla je docentica Širić. Studij će se izvoditi po modelu 3+2 (prijediplomski + diplomski studij). Pokrivenost studija nastavničkim kadrom veća je od 70 posto, a uz sveučilišne profesore tu su i stručnjaci logopedi.

Možda ste propustili...

NAKON POLICIJSKE AKADEMIJE NA POSAO

Novi zaposlenici stigli u PU osječko-baranjsku

III. GIMNAZIJA OSIJEK (BRAĆA RIBAR)

Gimnazijalci obilježili 55 godina mature

Najčitanije iz rubrike