Osijek
MARATON KLUB HRVATSKI SOKOL

Memorijalno trčanje Crveni fićo: Trčalo se 15 km od Ćelija do Osijeka
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Maraton klub Hrvatski sokol Osijek prošlog je tjedna organizirao Memorijalno trčanje Crveni fićo, u sjećanje na događaje koji su se dogodili u Osijeku 1991, na taj dan, a u sklopu sklopu obilježavanja Dana osječkih branitelja, kao i Dana 106. brigade Zbora narodne garde i hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije. Pedesetak trkača prošlo je, u vrućim vremenskim uvjetima, petnaestkilometarsku dionicu od Ćelija do spomen-obilježja Crvenog fiće na Vukovarskoj u Osijeku. Predsjednik Maraton kluba Hrvatski sokol Osijek Damir Černić kazao je kako je to njihov način obilježavanja događaja iz Domovinskog rata.

- Ovim memorijalom podsjećamo na ovaj dan kada je počeo aktivni otpor Osječana prema agresoru. Ovo je simbolično trčanje, ono što želimo prenijeti mladima. Mi koji smo sada već u nekim godinama činimo to prema tradiciji, ali evo ima i mladih koji nam se priključuju, pa očekujem da će se ova tradicija nastaviti u nadolazećim godinama s našom djecom, unucima i ostalim mladima kako se ovo ne bi nikada zaboravilo - kazao je Černić.

Krenulo se, dodao je Černić, iz Ćelija, prvog spaljenog sela u Hrvatskoj. “To nam je bio motiv, s obzirom na to da je dio nas bio u Karadžićevu kada je velik dio naše 3. gardijske brigade stradao, tako da svake godine obilježavamo i tamo sjećanje na sve naše poginule dečke. Za ovu memorijalnu utrku bilo nas je poprilično, nadam se da će nagodinu biti više mladih trkača te, jednog dana kada mi ne budemo više mogli trčati, da netko nastavi. Izdržali smo cijeli put bez problema, imali smo svakih pet kilometara osvježenje, posebice smo pazili na to s obzirom na to da je ovakvo vrijeme. Znala je i kiša prijašnjih godina padati, ali za vrijeme utrke je bilo jako sparno. Ali sve je riješeno s malo vode, malo energetskih napitaka i puno volje”, zaključio je predsjednik Černić. D.Pejić
Možda ste propustili...

VATROGASTVO OPSTAJE ZAHVALJUJUĆI GENERACIJAMA MJEŠTANA

DVD Hrastin već se priprema za proslavu stoljeća postojanja

SVEČAN0 MISNO SLAVLJEM PREDVODITI POŽEŠKI BISKUP, MONS. IVO MARTINOVIĆ

Počinje svetkovina konkatedrale

Najčitanije iz rubrike