Osijek
BESPLATNI DERMATOLOŠKI PREGLED

200 građana pregledalo kožu, na daljnje preglede upućeno 37 osoba
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Besplatnom dermatološkom pregledu održanome na Trgu dr. Ante Starčevića u subotu pristupilo je 200 građana. Maja Kožul, dr. med., Ivana Krajina, dr. med., izv. prof. dr. sc. Martina Mihalj, dr. med, i Marija Šola, dr. med., metodom digitalne dermoskopije pregledavale su madeže i promjene na koži te su 37 građana uputile na daljnje pretrage.



- Koža je naš najveći organ te pruža mehaničku zaštitu unutarnjih organa, predstavlja barijeru infekcijama i dehidraciji, važna je za termoregulaciju, zaštitu od kemijskih tvari i ultraljubičastoga zračenja, kao i za metabolizam vitamina D i masti. Prekomjerno izlaganje Sunčevu zračenju, osobito bez adekvatne zaštite, dovodi do oštećenja kože, koja se manifestiraju ubrzanim starenjem, nastankom bora, hiperpigmentacijama, prekancerozama, a nažalost i zloćudnim tumorima. Sva oštećenja mogu se spriječiti odgovornim ponašanjem: izbjegavanjem izlaganja suncu od 10 do 17 sati, nanošenjem zaštitnih krema s visokom UVB I UVA zaštitom, nošenjem adekvatne odjeće te pokrivala za glavu pri svakom boravku na otvorenom - istaknula je vršiteljica dužnosti pročelnika Zavoda za dermatologiju i venerologiju KBC-a Osijek Marija Šola, dr. med.



Liječniku se potrebno obratiti u slučajevima kada dođe do nagle promjene u boji, veličini ili obliku madeža te ako se primijeti nova promjena na koži, osobito ako je tamno pigmentirana, nepravilnih rubova te ako se povećava u promjeru ili izdiže iznad površine kože.



Pregled u Osijeku dio je inicijative koju dm provodi od 2011. godine s ciljem osvještavanja građana o važnosti zaštite od UV zračenja i redovitih pregleda. Preventivnim pregledima kože od prvog izdanja inicijative pristupilo je gotovo 15.000 građana, a njihovu važnost potvrđuje podatak da su svake godine dermatolozi u prosjeku 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede. M.Bugarić
Možda ste propustili...

VATROGASTVO OPSTAJE ZAHVALJUJUĆI GENERACIJAMA MJEŠTANA

DVD Hrastin već se priprema za proslavu stoljeća postojanja

KNJIŽNICA INDUSTRIJSKA ČETVRT

Samostalna izložba slika Sandre Bogdan Rakić

Najčitanije iz rubrike