Regija
U ĐAKOVAČKOJ KATEDRALI,NA PETROVO

Nadbiskup Hranić zaredio dvojicu svećenika
Objavljeno 29. lipnja, 2024.

ĐAKOVO - Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, u subotu, na Petrovo, u katedrali JE zaredio dvojicu novih svećenika - Mihaela Macanića i Josipa Vuksanovića. Uz nadbiskupa, koji je predvodio svečano euharistijsko slavlje koncelebrirali su đakovačko-osječki pomoćni biskup, Ivan Ćurić, poglavari Bogoslovnog sjemeništa dr. Stjepan Radić, rektor, dr. Davor Senjan, vicerektror, mr. Stjepan Matezović, duhovnik i Mato Gašparović, ekonom i ravnatelj UZUK-a te v. d. dekan KBF-a dr. Ivica Pažin i brojni drugi svećenici središnjih nadbiskupijskih ustanova i župnici, župni vikari, svećenici studenti. Posluživao je trajni đakon Ivan Tutiš. Kako je izvijestio Tiskovni ured, misnom su slavlju nazočili članovi obitelji ređenika, župljani župa iz kojih potječu - Župe sv. Mihaela Donji Miholjac i Župe Rođenja BDM Semeljci,te župljani Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku, gdje su ređenici bili na đakonskom praktikumu te vjernici domaće Župe Svih Svetih u Đakovu i drugi građani grada Đakova i okolnih mjesta.Nakon liturgijske služe Riječi uslijedo je obred ređenja u kojemu su rektor Radić i duhovnik Matezović predstavili kandidate, a đakoni se spremno odazvali prezbiterskoj službi rekavši: Evo me!

Nadbiskup je u homiliji tumačio naviještena liturgijska čitanja. "Svjedočanstvo vjere i molitva Crkve: to su sastavnice Crkve u svako vrijeme. Čudesno oslobođen iz tamnice, Petar ispovijeda: Sad uistinu znam da je Gospodin poslao anđela svoga i izbavio me iz Herodove ruke (r. 11a). Tako nam Djela apostolska i danas poručuju da onaj koji je Isusa uskrisio od mrtvih, uvijek djeluje u svojoj Crkvi, a na poseban način među apostolima, od kojih je prvi Petar.

On djeluje po svojim apostolima, po zboru biskupa i po njima pridruženim svećenicima, i on će djelovati i po ovoj dvojici koje danas pridružujemo zboru svećenika ove Đakovačko-osječke nadbiskupije i koji zajedno sa sv. Pavlom u današnjem drugom čitanju pred Isusa stavljaju, izlijevaju pred njega svoje živote i sve svoje snage kao svoje žrtve ljevanice..

Obraćajući se ređenicima nadbiskup je, izvijestio je TU, rekao da i njih Isus pita Tko sam ja?, pa onda s novim pitanjem: Tko sam ja za vas; a vi, što vi kažete tko sam ja?. Govorio je o Šimunu Petru, njegovoj malovjernosti, prevrtljivosti ali on ipak ispovijeda vjeru u Isusa Krista, a Isus ga postavlja temeljem svoje Crkve. "Dva glagola: svezivati i odrješivati – dva su pojma povezana s dopuštenjima i zabranama u području sadržaja vjere i morala. Od danas ste i Vas dvojica, dragi ređenici, pozvani naučavati, naviještati i razabirati te prosuđivati moralne vrijednosti ljudskih izbora u svjetlu Kristove evanđeoske poruke. Petrova ispovijest, a jednako tako i Vaša svećenička služba, nije puko ljudsko djelovanje ("tijelo i krv"), već je ono ovisno o vjeri i obavijeno je milošću Oca koji je na nebesima, poručio je, uz ostalo, Hranić. S.Ž.

Možda ste propustili...

BONAVITOM I KRIJESOVIMA POČELI 58. ĐAKOVAČKI VEZOVI

Šampion Bonavite graševina iz Karanca

Najčitanije iz rubrike