Osijek
OBILJEŽEN DAN OSJEČKIH BRANITELJA

Radić: Osječka ulica nosit će ime 3. Gardijske brigade Kune
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
Dostojanstveni mimohod pripadnika ratnih postrojbi od TrgaA. Starčevića do kapelice Kraljice Mira bio je najbrojniji do sada

Veličanstvenim mimohodom predvođenim ratnim zastavama postrojbi osječkih branitelja iz Domovinskog rata od središnjeg osječkog Trga Ante Starčevića do Kapelice Kraljice mira na lijevoj obali Drave u petak su se osječki branitelji i građani Osijeka prisjetili svečano obilježili Dan osječkih branitelja, Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije i 33. godišnjicu osnutka 106. brigade ZNG-a.

U nepreglednoj koloni koja se ove godine činila najbrojnijom do sada su uz pripadnike ratnih postrojbi grada Osijeka i Osječko-baranjske županije sudjelovali i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pripadnici Hrvatske vojske, policije i vatrogasnih postrojbi te izaslanstva udruga veterana OVK-a s Kosova i 106. brigade HVO-a iz Orašja kao i brojni građani. U mimohodu, koji se kretao od središnje osječkog Trga, Ribarskom ulicom do promenade i Pješačkoga mosta, gdje se prešlo na lijevu obalu sve do kapelice Kraljice mira, su sudjelovali i pripadnici udruge Kohorta Osijek koji su počast svim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima i civilima grada Osijeka i Osječko-baranjske županije odali noseći hrvatsku zastavu dugu 40 metara.


U mimohodu su uz branitelje i građane je bili i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić i osječki gradonačelnik Ivan Radić koji je čestitajući svim osječkim braniteljima, pripadnicima legendarne 106. brigade i hrvatskim dragovoljcima Osječko-baranjske županije njihov dan ocijenio da je za Osijek- Nepokoreni Grad-  danas velik dan.

-Ovdje smo kako bismo odali počast svim  poginulim i nestalim braniteljima Osijeka i Hrvatske. Da njihova žrtva neće biti zaboravljena potvrđuje i dostojanstveni i svečani mimohod u kojemu je rame uz rame s osječkim  braniteljima koračalo mnoštvo građana Osijeka, a osobito mladih ljudi, kazao je Radić dodajući kako Grad Osijek podupire braniteljske udruge i njihov rad.

Istaknuo je također da je Grad Osijek pokrovitelj obilježavanja važnih datuma poput ovog današnjeg te su tako i za ovu obljetnicu restaurirali i obnovili Crvenog fiću- simbol hrvatskoga  i osječkoga otpora, simbol maloga čovjeka koji se s velikim srcem suprotstavio trećoj vojnoj sili u tadašnjoj Europi.


-U suradnji s Ministarstvom branitelja krenuli smo u realizaciju velikog projekta uspostave Veteranskog centra u Osijeku. Sporazum s Ministarstvom smo potpisali u prosincu prošle godine, a u tijeku je izrada idejnoga rješenja. Naime, rekonstrukcijom i obnovom planiramo nekadašnji Hotel Mursa pretvoriti u novi Veteranski centar u kojemu će se braniteljima pružati psiho-socijalne usluge, radit će se na osnaživanju njihova zdravlja, kao i poboljšanju kvalitete života i socijalne uključenosti, poručio je otkrivši da se na inicijativu Udruge veterana 3. Gardijske brigade Kune uskoro planira jednu osječku ulicu nazvati po našoj slavnoj slavonskoj brigadi.

Na kapelici Kraljice mira vijence su položili izaslanstva branitelja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstva HV-a, MUP-a, Grada Osijeka i OBŽ, te izaslanstva udruga veterana pripadnika OVK s Kosova i HVO-a iz Orašja.

S članovima Udruge Kohorta kod Kapelice Kraljice Mira Radić i Lukić su otkrili novopostavljenu spomen ploču za sve pripadnike Kohorte poginule u Domovinskom ratu.


-Kapelicu smo, upravo na inicijativu hrvatskih branitelja, prošle godine temeljito obnovili i uredili  kako bi Osijek imao svoje mjesto pijeteta na kojemu se s ponosom možemo pokloniti hrvatskim braniteljima i civilima koji su živote položili na oltar Domovine. Riječ je o prvoj temeljitoj obnovi od 1995. godine kada je izgrađena za što smo u gradskom proračunu osigurali 120 tisuća eura, zaključio je Radić.

Lukić je pak podsjetio da se danas obilježava Dan slavonski branitelja jer su istoga dana uz osječku 106. osnovane i 107. Valpovačka, 108. Brodska i 109. vinkovačka brigada koje su sudjelovali u obrani cijele Slavonije.

-Kako je bilo tih godina svjedoči i podatak da je u tri godine Klinički bolnički centar Osijek primljeno preko 5.000 osoba s područja grada Osijeka koji su bili direktno ranjeno a preko tisuću ih je preminulo. To je jedan podatak kolika je bila agresija na Osijek ali su ti hrabri ljudi uspjeli grad sačuvati od neprijatelja i učiniti ga nepokorenim gradom, naglasio je Lukić.

Središnji dio programa obilježavanja Dana osječkih branitelja započeo je misom za sve poginule i umrle branitelje i civile u osječkoj Konkatedrali župnoj crkvi Svetih Petra i Pavla a nastavljen je u Centru za posjetitelje otvorenjem izložbe ratnih fotografija Albanaca u Domovinskom ratu. Nakon toga je u istom prostoru uz nastup albanskog KUD-a održano i predstavljanje knjiga „Kanon Leke Dukagjini - običajni zakonik Albanaca“; i „Istaknute albanske žene“ autorice Edi Shukriu.

U tom je dijelu programa posebno svečano bilo potpisivanje Sporazuma o suradnji Udruge veterana 106. brigade ZNG RH Osijek, Udruge dragovoljaca-veterana Domovinskog rata HVO – podružnica Orašje i kosovske Udruge veterana OVK Mitrovica. Potpisali su ga ispred domaćina Dubravko Pancić, predsjednik Udruge 106. Brigade ZNG RH, Pavo Kosić, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 106. Brigade HVO-a i umirovljeni bojnik OVK-a Rafet Ibishi, predsjednik Udruge veterana za regiju Mitrovica koji je tom prilikom izrazio ogromno zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o suradnji kroz kojega će, kako kaže, saznati više o pravima veterana i kako to Hrvatska skrbi o veteranima, grobnim mjestima poginulih branitelja i spomenicima te je izrazio nadu da će u budućnosti i veterani OVK imati velike koristi od ovoga Sporazuma.

Predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 106. Brigade HVO-a Pavo Kosić je pak Sporazum ocijenio povjesnim događajem koji će veteranima HVO-a otvoriti vrata daljnjim suradnjama kao i prekogranične suradnje s albanskim veteranima.

- 106 brigada HVO-a Orašje osnovana je 15. svibnja 1992. godine i kroz nju je prošlo preko 5.000 branitelja od kojih je poginuo 271 branitelj dok je preko tisuću branitelja ranjeno. Očekujemo puno od ovog projekta, poručio je Kosić.

Predsjednik Udruge 106. Brigade ZNG RH Dubravko Pancić, podsjetio je da udruga u sklopu svog godišnjeg plana rada ima i međunarodnu suradnju s veteranima iz drugih država.

-Ovim Sporazumom o suradnji zajedno možemo sudjelovati u europskim projektima jer je to ideja i cilj kako bi zajednički napravili nešto više nego svaka udruga pojedinačno, istaknuo je Pancić.

Mato Lukić, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana pohavlio je ideju povezivanja udruga veterana Hrvatske vojske, HVO-a i OVK-a držeći kako će ovaj sporazum dodatno osnažiti njihovu već ostvarenu suradnju.

-Kroz ovaj Sporazum mogu ostvariti i brojne potencijalne projekte vezane uz zbrinjavanje stradalnika rata i njihovih obitelji upravo onako kako to mi radimo na području OBŽ i RH, kazao je Lukić napominjući kako se može reći da se danas obilježava Dan slavonski branitelja jer su istoga dana uz osječku 106. osnovane i 107. Valpovačka, 108. Brodska i 109. vinkovačka brigada koje su sudjelovali u obrani cijele Slavonije.

Svečani program zaključen je velikom bakljadom pripadnika Kohorte na Pješačkom mostu.

TPrusina

Možda ste propustili...

PREPORUKE U SLUČAJU TEMPERATURA IZNAD 30 STUPNJEVA

Prvi val paklenih vrućina je prošao, ipak, oprezno na suncu

OZELENJIVANJE VLADISLAVACA I OKOLICE

Za drvorede u tri sela 250 stabala

Najčitanije iz rubrike