Regija
VIJENCI PODNO SPOMENIKA I SVEČANA AKADEMIJA

Obilježena 33. godišnjica
Jedinice specijalne policije
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
VINKOVCI - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika vinkovačkim braniteljima na obali Bosuta, u Lovretićevoj ulici, obilježena je 33. godišnjica osnivanja Jedinice specijalne policije Vinkovci, a potom je održana svečana akademija u Domu hrvatskih branitelja.

- Nakon tragičnih događanja i masakra u Borovu Selu, nakon prelaska u gardu, Hrvatsku vojsku, došlo je do potrebe ponovnog osnivanja i od cijele Policijske uprave prvo ih je bilo 15, na čelu sa zapovjednikom Juricom Toljom iz Osijeka, da bi nakon tri dana ponovno od 400 policajaca u novoosnovanu jedinicu prešlo troje – podsjetio je Stevo Culej, predsjednik Udruge specijalne policije Vinkovci, dodajući kako je od cijele Policijske uprave od bivšeg milicijskog sastava prešao samo jedan djelatnik, Željko Dujmić, a od redarstvenika iz akcije u Borovo Selo došao je samo Matija Mičić.

- To vam govori sve o tome kakva je situacija u to vrijeme vladala i koliko se zaziralo od ulaska u jednu takvu jedinicu koja je u svome ratnom putu prošla od Vukovara, Bogdanovaca, Jankovaca, Mirkovaca, Bljeska, Oluje, Maslenice, Medačkog džepa i do Dubrovnika i pritom su 22 pripadnika poginula, a ranjene nismo ni brojali. Neki su se i nakon višekratnog ranjavanja i zarobljavanja ponovno vraćali u postrojbu. Jedan od tih je i naš heroj, Mladen Leovac, koji zbog ideološkog zamračivanja našeg časnog ratnog puta nikad nije dobio mjesto koje zaslužuje – rekao je s gorčinom Stevo Culej. M.F.
Možda ste propustili...

SIGURNA MJESTA ZA ISTRČAVANJE I IGRU TE SOCIJALIZACIJU PASA

U Vinkovcima se grade dva nova parka za pse

BIT ĆE DIO STALNOG POSTAVA GRADSKOG MUZEJA

Grad Županja otkupljuje prvu nogometnu loptu i vraća je kući

Najčitanije iz rubrike