Osijek
SPASIT ĆE SE RODE

Obitelj roda s vrha Kužnog pila preselila se gradonačelniku
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Vatrogasci se u svojem poslu susreću s raznim izazovima, uz svoju primarnu dužnost gašenja požara interveniraju i u raznim drugim kriznim situacijama, često i bizarnim. Iako su kroz ovaj požrtvovan poziv svašta doživjeli, intervencija koju su u četvrtak u osječkoj Tvrđi imali vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka zasigurno je jedna od najneobičnijih u njihovoj karijeri.

Naime, na središnjem Trgu Svetog Trojstva tijekom poslijepodneva se odvijala akcija spašavanja gnijezda roda. Mnoge Osječanke i Osječani vjerojatno nisu ni znali da su ove dugonoge ptice čijoj se pojavi uvijek veselimo svile gnijezdo baš na vrhu Kužnog pila, znamenitog spomenika koji je podignut u prvoj polovini 18. stoljeća na zavjet protiv smrtonosne pošasti kuge. Vjerojatno dimnjaci i rasvjetni stupovi, mjesta gdje rode obično svijaju gnijezda, nisu bili dovoljno otmjeni ovoj obitelji, pa je ona odlučila skrasiti se na jednom reprezentativnom baroknom spomeniku. S obzirom na to da takva odluka, koliko god simpatična bila, nije naišla na razumijevanje onih koji se brinu o očuvanju kulturne baštine, moralo se poduzeti nešto tako da sve strane budu zadovoljne, pa su rode uz pomoć vatrogasaca premještene na dimnjak zgrade u Kuhačevoj ulici u kojoj se nalazi gradska uprava.

O ovoj je akciji spašavanja gnijezda na svome Facebook profilu u četvrtak poslijepodne izvijestio gradonačelnik Ivan Radić, koji je napomenuo kako su u njoj sudjelovali vatrogasci JVP-a Grada Osijeka i djelatnici tvrtke Unikom, pod nadzorom profesora Boškovića, te da je gnijezdo u cijelosti sačuvano. “Rode sada imaju prikladno i sigurno mjesto, a mi se radujemo novim stanarima u gradskoj upravi”, poručio je gradonačelnik.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike