Regija
PREDSTAVILI SLIKOVNICU

“Vretenci” izradili “Simbole srca” - koristili se umjetnom inteligencijom
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Kroz inovativnu upotrebu umjetne inteligencije dokumentirali su kulturne dragocjenosti Slatine
SLATINA - Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac predstavila je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina slikovnicu "Simboli srca – putovanje kroz kulturu i tehnologiju". Slikovnica je nastala kao rezultat istoimenog projekta čiji je nositelj Udruga Vretenac, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom kao projektnim partnerom.

– Udruga Vretenac različitim programima i aktivnostima unaprjeđuje kvalitetu života svojih članova i naše sredine općenito, a dokaz tome je i ova slikovnica – rekla je uvodno ravnateljica knjižnice Sanja Pajnić, a predsjednica udruge Patricija Karaman podsjetila je na suradnju s knjižnicom i prilikom realizacije projekta iz kojega je u knjižnici nastao senzorni kutić za djecu s teškoćama u razvoju. Ova slikovnica nastala je u sklopu programa dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, koji financira Ministarstvo kulture i medija, a projekt su osmislili predsjednica udruge Vretenac dr. sc. Patricija Karaman i dr. med. specijalist javnozdravstvene medicine Miodrag Beneš.

– Htjeli smo da osobe s različitim vrstama invaliditeta sudjeluju u stvaranju jednoga kulturnog sadržaja kao što je knjiga i da budu aktivni dionici u njenoj izradi, odnosno da njihove ideje budu pretočene na papir. Svaki korisnik izabrao je mjesto u gradu za koje je posebno vezan i na njemu se fotografirao. Tako su mladi s invaliditetom surađivali s iskusnim stručnjacima u otkrivanju i dokumentiranju kulturnih dragocjenosti regije, pa slikovnica istražuje bogatstvo simbola i znamenitosti Virovitičko-podravske županije kroz inovativnu upotrebu umjetne inteligencije. Ona je služila kao alat za generiranje prekrasnih ilustracija, a algoritmi su, koristeći fotografije, stvorili nove, lako razumljive i vizualno privlačne ilustracije – pojasnila je Karaman.

Prema riječima Miodraga Beneša, koji je održavao mjesečne radionice s članovima udruge, slatinski "vretenci" ostvarili su ono o čemu se u Hrvatskoj još uvijek samo priča.

– Među prvima smo primijenili umjetnu inteligenciju u stvaraju određenog sadržaja. Ovom slikovnicom prikazali smo najljepše dijelove grada Slatine, one koji su korisnicima najdraži, u različitim stilovima, po izboru korisnika. Pokazali smo korištenje različitih alata kako bi oni u svoje slobodno vrijeme mogli i samostalno generirati neku svoju sliku. Osim toga, pričali smo o prednostima i nedostacima umjetne inteligencije te o opasnostima njezina korištenja – opisao je realizaciju projekta dr. Beneš.

Slikovnica sadrži 16 stiliziranih fotografija članova udruge pojedinačno uz različite objekte u gradu s tekstom o svakome od njih i zajedničku fotografiju ispod poznate slatinske sekvoje. Na kraju svečanosti svaki je član dobio jednu slikovnicu, koju je grafički oblikovala i tiskala ZED grafika Slatina u 30 primjeraka.

Petar Žarković
SPOJ TRADICIJE I TEHNOLOŠKIH INOVACIJA
Predstavljanje je zaključila predsjednica udruge Patricija Karaman završnim tekstom slikovnice.

– Koristeći suvremenu tehnologiju, stvorili smo jedinstven spoj tradicionalnih umjetničkih metoda i modernih tehnoloških inovacija. Naše slike sada prikazuju jedinstvene prizore našega grada i županije, pružajući pogled na mjesta koja u nam svima draga i značajna. Kroz ovaj program ne samo da smo naučili nove vještine već smo dodatno ojačali zajednički duh i povezali se kroz kreativan proces. Ova slikovnica će biti ne samo vrijedan dokument kulturne baštine našega kraja već i svjedočanstvo naših zajedničkih postignuća i napretka u korištenju tehnologije za kreativne svrhe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike