Osijek
POTICANJE SREDNJOŠKOLSKE IZVRSNOSTI

Vaučerom za polaganje vozačkog nagrađeno 50 najboljih maturanata
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
Vrijednosnicu će osječki maturanti moći iskoristiti u bilo kojoj osječkoj autoškoli. Najbolje su izabrale njihove škole
Ante Vuković i Beata Pepić Banović, svatko u svome vozilu, prošlog su kolovoza poveli kolonu vozila koja je prva prošla ispred novoizgrađenog podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića. Simbolično upravo njih dvoje, jer oni su bili među prvih 50 mladih Osječana koje je Grad Osijek nagradio vaučerom za polaganje vozačkog za njihovu izvrsnost tijekom srednjoškolskog obrazovanja. I koji su među prvima u toj generaciji i položili vozačke ispite.

Prošlo ljeto negdje u ovo doba Grad Osijek je nagradio drugu generaciju izvrsnih srednjoškolaca, naših sugrađana, a ova poticajna mjera nije izostala ni ove godine.

- Već treću godinu zaredom Grad Osijek nagrađuje 50 najboljih maturanata, za što smo u proračunu izdvojili 70.000 eura, s obzirom na to da smo povećali vrijednosnicu s 1000 na 1400 eura. Vrijednosnicu će osječki maturanti moći iskoristiti u bilo kojoj osječkoj autoškoli. Najbolje maturante izabrale su njihove škole, a kriterij su, uz izvrstan uspjeh, bile i izvannastavne aktivnosti, poput rezultata na natjecanjima, vladanja i slično. Čestitam svim maturantima na uspjesima koje su postigli, a ovo je dokaz da se marljivost i trud isplate. To je i poticaj za dalje, stoga im želim uspjeh na polaganju mature i vozačkog ispita - poručio je gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je kako Grad Osijek kontinuirano ulaže u izvrsnost mladih, od vrtićke dobi do fakulteta, istaknuvši kako se u ovome trenutku gradi šest novih vrtića.

- Naše srednjoškolce stipendiramo s 800 eura, a studente s 1600 eura godišnje. Od ove godine uvodimo dodatnu nagradu, za najbolje učenike, mentore i odgojno-obrazovne ustanove. Također smo prvi u Hrvatskoj uveli stipendiju izvrsnosti Najbolje za najbolje u iznosu od 450 eura mjesečno, od čega Grad sudjeluje s 350 eura – dodao je gradonačelnik. Grad Osijek je u svome službenom glasniku objavio odluku kojom se utvrđuje način izvršavanja projekta "Vozački ispiti" kojim se nagrađuje 50 najboljih maturanata osječkih srednjih škola s prebivalištem na području Grada Osijeka.

Nema tu velikih promjena, kao i prethodnih godina odabir maturanata prepušten je srednjim školama, ali prema kriterijima koje je predložio Upravni odjel za društvene djelatnosti. To su prvo prosjek ocjena od 4,00 do 5,00, potom sudjelovanje na natjecanjima gradske, županijske, državne i međunarodne razine, pri čemu se pravedno gledalo s jedne strane plasman na natjecanje, a s druge strane postignuća, odnosno osvajanje jednog od prva tri mjesta. Zatim pohađanje dvije srednje škole, sudjelovanje u školskim i izvanškolskim aktivnostima te ništa manje vrijedno - uzorno vladanje i odnos prema drugim učenicima i profesorima.

Popis maturanata utvrđuje Upravni odjel za društvene djelatnosti nakon što škole obave odabir sukladno ovim kriterijima. Maturantima se potom dodjeljuju vrijednosnice na temelju kojih mogu s autoškolom na području grada Osijeka sklopiti ugovor radi polaganja vozačkog ispita. To je, nastavno, još jedna poticajna mjera gradske administracije i prema svojim poduzetnicima i gospodarstvenicima.

No, kako ne bi bilo nejasnoća, definirani su i uvjeti prema autoškolama. Ugovor zajedno s vrijednosnicom je dokumentacija potrebna za isplatu troška polaganja vozačkog ispita koju autoškola dostavlja u privitku e-računa zajedno sa specifikacijom troška. Autoškola može ispostaviti e-račun predujma u iznosu po potpisu ugovora s maturantom koji se kod njih odluči za obuku, a ostatak do punog iznosa bit će plaćen u roku od 30 dana od ispostavljanja e-računa i potvrde o završenoj obuci za polaganje vozačkog ispita. Račun predujma autoškola treba dostaviti Gradu najkasnije do kraja godine.
Zen Stanković: Nagrada mi puno znači

 

Na nagradi je u ime svih maturanata zahvalio Zen Stanković, maturant 1. gimnazije u Osijeku. “Ova nagrada mi puno znači. Nisam očekivao da ću biti jedan od odabranih učenika i bila mi je velika čast kada sam to saznao. Vaučer ću vjerojatno iskoristiti već u rujnu. Završio sam sve razrede s odličnim uspjehom, a planiram studirati elektrotehniku na FERIT-u u Osijeku”, kazao je Zen.



 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike