Osijek
NAJAVLJEN MIMOHOD BRANITELJA

Zajedništvo branitelja i dostojanstvo Osijeka
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Na Kapelici mira bit će otkrivena spomen-ploča postavljena u čast i slavu pripadnika Kohorte poginulih u Domovinskom ratu
Dan osječkih branitelja, Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije i 33. godišnjica osnutka 106. brigade ZNG-a i ove će se godine obilježiti 28. lipnja (petak) svečanim mimohodom ratnih postrojbi grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, svih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, hrvatske vojske i policije. Organizatori su pozvali sve stanovnike Osijeka da se priključe mimohodu i na taj način odaju počast poginulim braniteljima.

Središnji dio programa u petak počinje misom za sve poginule i umrle branitelje i civile u 10 sati u osječkoj konkatedrali, župnoj crkvi svetih Petra i Pavla. Okupljanje za mimohod je u 18 sati na Trgu Ante Starčevića, odakle pola sata poslije mimohod, s ratnim zastavama, i kreće. Kolona će se od Trga Ante Starčevića kretati Ribarskom ulicom do promenade i pješačkoga mosta, nakon čijeg će se prelaska mimohod nastaviti lijevom obalom do kapelice Kraljice mira, gdje će oko 19.15 biti polaganje vijenaca i molitva u spomen na poginule branitelje i civile. U 21 sat na pješačkom mostu pripadnici Kohorte priredit će bakljadu.

- Grad Osijek u svemu što rade podržava udruge proistekle iz Domovinskog rata, podržava hrvatske branitelje, jer iznimno poštujemo i cijenimo sve ono što su hrvatski branitelji i dragovoljci Domovinskoga rata učinili za sve nas, za sve buduće generacije, za sve oni koji dolaze, za grad Osijek - kazao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka, dodavši kako bez hrvatskih branitelja grad Osijek ne bi bio nepokoren grad.

Izrazio je zahvalnost i počast svima onima koji su dali najviše, svoj život.

- Njih uvijek ističemo na prvom mjestu jer bez toga mi ne bismo mogli obilježavati ne samo Dan osječkih branitelja nego i išta pod hrvatskim stijegom. Vjerujem da ćemo i ove godine na dostojanstven i primjeren način obilježiti ovaj za nas veliki dan, 28. lipnja, Dan osječkih branitelja, Dan 106. brigade i Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije - poručio je Vulin.

Predsjednik Odbora za branitelje Grada Osijeka Jurica Tolj najavio je da program danas (četvrtak) počinje maratonom od 18.50 iz smjera Ćelija do Osijeka, odnosno Crveng fiće, u organizaciji Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora.

- Ovaj put će naši mladi sugrađani rođeni nakon Bljeska i Oluje, članovi Kohorte, sudjelovati u mimohodu noseći zastavu dugu 40 metara. Također, kod Kapelice mira, nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti poginulim braniteljima, gradonačelnik će zajedno s članovima Kohorte otkriti spomen-ploču postavljenu u čast i slavu pripadnika Kohorte poginulih u Domovinskom ratu - najavio je Tolj. Podsjetio je da će u mimohodu, kao i svake godine, sudjelovati pripadnici HV-a, MUP-a, carine, civilne zaštite, javne vatrogasne postrojbe, građani, a bit će i umirovljenici.

Dubravko Pancić, predsjednik Udruge 106. brigade ZNG-a RH, rekao je da su oni prošle nedjelje započeli obilježavanje Dana osječkih branitelja održavanjem turnira u stolnom tenisu, a da će 30. lipnja nastaviti održavanjem 6. memorijalnog turnira "Branko Vekić" u streljaštvu i 1. memorijalnog turnira u boćanju.

- U petak u 9.30 u Prijemnom centru Tvrđa potpisujemo sporazum o suradnji s veteranima iz Mitrovice na Kosovu i s veteranima 106. brigade iz Orašja. Predsjednik KUBIS-a OBŽ-a Antun Blažević podsjetio je kako je upravo Koordinacija udruga pokretač mimohoda u gradu Osijeku u povodu Dana hrvatskih branitelja, te je izrazio zadovoljstvo što je svake godine kolona sve veća i brojnija.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike