Kultura
PREMIJERNI VOKALNO-INSTRUMENTALNI KONCERT

Festival LADO na Mažurancu otvaraju “Ladarice i Orkestar”
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Festival u organizaciji Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, pod nazivom LADO na Mažurancu, ove će godine održati svoje četvrto izdanje. LADO na Mažurancu donosi trodnevni festivalski program, a održat će se od 5. do 7. srpnja u zagrebačkom Parku braće Mažuranić, gdje LADO djeluje od samog osnutka, 1949. godine. Službeno otvorenje festivala je u petak, 5. srpnja, premijernim vokalno-instrumentalnim koncertom "Ladarice i Orkestar" s početkom u 21 sat.

Četvrto izdanje festivala u organizaciji jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla donosi dva koncertna programa Ansambla LADO, pa će se uz spomenuti koncert "Ladarice i Orkestar" 6. i 7. srpnja održati dva LADOVA plesna koncerta. Koncertni će program obogatiti nastupi internacionalnih izvođača - irski vokalni ansambl Ardú, umjetnički flamenco sastav Naufragio Universal, Marco Vargas & Chloé Brûlé te koncert Balkan Zoo & Nina Ćorić, sve na pozornici na Mažurancu.

Bogat festivalski program i raspored objavljeni su na službenim festivalskim stranicama Ansambla LADO. Festival LADO na Mažurancu u cijelosti je nekomercijalnog karaktera, te su svi sadržaji besplatni. Za sudjelovanje u pojedinim sadržajima, radi ograničenosti kapaciteta, potrebna je prijava putem e-mailom na lado@lado.hr ili na broj telefona 01/4828-472. Festival je podržala Turistička zajednica grada Zagreba, a organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. D. Miklić
Radionice, predstave i revije
Festival je inspiriran tradicijskom umjetnošću i donosi brojne radionice, predstave, revije i manje izvedbe. Na sceni Mažuranca nastupit će i Orkestar Ansambla LADO uz reviju narodnog ruha, a Etnografski muzej za publiku će organizirati radionicu “Tkanje na okviru” i stručno vodstvo kroz izložbu “Intimni prostori svakodnevice”. Za trajanja festivala posjetitelji će uživati u posjetu Riznici narodnih nošnji Ansambla LADO, plesnim radionicama, radionici rukotvorina i prezentaciji tradicijskih glazbala. U parku je tijekom dana organiziran poseban kreativni kutak namijenjen djeci, pod nazivom Mali LADO, a sve festivalske sadržaje poduprijet će bogata ponuda projekta Caffe de Matoš, koji se događa zajedno s LADOM na Mažurancu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike