Sport
HRVATSKI KOŠARKAŠI TESTIRAJU FORMU

Trebao nam je ovaj jak rival koji udara
Objavljeno 25. lipnja, 2024.
Dva tjedna nakon okupljanja slijedio je i prvi od dva pokusa naših košarkaša, koji se u Opatiji pripremaju za olimpijske kvalifikacije, koje početkom srpnja čekaju u Pireju. Izabranici Josipa Sesara pobjedom su otvorili međunarodni turnir kojem su domaćini.

S druge strane parketa bila je Poljska, koju vodi naš trener Igor Miličić i koja također traži načina kako preskočiti posljednju stepenicu na putu do Pariza. Ako je suditi po međusobnom obračunu, Hrvatska je trenutno u nešto boljem stanju, ali ne i u onom koje priželjukuje iskazati u Grčkoj. Razumljivo, iza igrača je duga sezona, naša izabrana vrsta kompletirana je tek prije nekoliko dana, ali i takva je bila prejaka za Poljake, koji su pak bolje izgledali u prvom poluvremenu, u kojem su imali vodstvo od osam poena. No u nastavku su stvari išle željenim tijekom za domaćina, koji je slavio 82:68 (17:18, 17:17, 30:20, 18:13).



- Dobro smo trenirali ovih dana, no drukčije je kad počneš igrati utakmicu. Trebamo ući u ritam, treba još tu posla, ali imamo još sedam dana, dovoljno je vremena. Trebao nam je ovakav protivnik, koji igra agresivno, koji je fizički jak i koji udara. Trebao nam je takav početak da se naviknemo na taj stil igre i da se spremimo za Grčku. Nakon prošlogodišnjeg turnira u Turskoj baza je tu, igramo na sličan način, puno je lakše nakon godinu dana nastaviti, a i većina igrača je ista. S obzirom na to da nisam dugo igrao, iznenadio sam sam sebe kad sam došao, bio sam u dobroj trkačkoj kondiciji. Uhvatim se još uvijek da nisam na 100 posto, ali imam još vremena da uđem u željeni ritam, do prve kvalifikacijske utakmice - rekao je Ivica Zubac, koji je dominirao u dvoboju s Poljacima. Na parketu je za nešto više od 26 minuta ubacio 19 poena, uz deset skokova, a pratili su ga Mario Hezonja (15 p, 7 as) i kapetan Dario Šarić (10 poena). Uz udarni tercet, još su igrali: Smith 6; Kapusta 9 p, 6 as; Krušlin 4; Radovčić 5; Branković 2; M. Drežnjak 3; D. Drežnjak 6; Nakić 3 i Vraneš.



- Tvrđi početak, očekivano jer smo tek pet treninga napravili u ovom sastavu. Malo je i vruće i sve to utječe na izvedbu, no u drugom poluvremenu, kad smo pustili kočnicu, lagano smo priveli utakmicu kraju - kaže izbornik Josip Sesar, koji će večeras imati novi test, a od 18.30 suparnik je Brazil, koji vodi bivši hrvatski izbornik Aleksandar Petrović.



U Opatiji je potvrđeno da HKS ostaje bez sportskog direktora. Jasmin Repeša nije odolio novom pozivu za trenerski angažman u Italiji, a na funkciji koju je preuzeo u srpnju prošle godine ostaje do završetka olimpijskih kvalifikacija, ako ne i nešto duže. N. Benčina
Najčitanije iz rubrike