Regija
OSNOVNE ŠKOLE ŽUPANJSKE POSAVINE

Ispratili su 292 osmaša, upisali 286 prvašića, za sada ukupno 2236 đaka
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
Dvije su škole u Županji upisale ukupno 75 prvašića, ispratile su 78 osmaša, a od rujna će ih pohađati ukupno 629 učenika
ŽUPANJA



U rujnu bi u školske klupe na području županjske Posavine, prema trenutačnim pokazateljima, trebalo sjesti 2236 osnovnoškolaca – šest učenika manje u odnosu prema tek završenoj školskoj godini. U gradu Županji i osam općina ukupno je 13 osnovnih škola, a četiri ih imaju i područne škole – u Šiškovcima, Rajevu Selu, Đurićima i Strošincima. U 2023./2024. školskoj godini pohađala su ih ukupno 2242 učenika, proteklog su ih tjedna napustila 292 osmaša, a u prvi će razred najesen krenuti 286 prvašića. Lani ih je, podsjećamo, bilo 276, a imali su 305 završenih osmaša.

Ovogodišnji upisi u prvi razred osnovne škole prvi su se put provodili elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava. U dvije osnovne škole u Županji upisano je ukupno 75 prvašića, a put srednjoškolskog obrazovanja ispratile su 78 osmaša. U Osnovnoj školi Ivana Kozarca upisana su 53 prvašića, izašla je generacija od 53 osmaša, pa će ukupan broj učenika u sljedećoj školskoj godini, ako u međuvremenu ne dođe do kakve promjene vezano za dolazak novih ili eventualni odlazak postojećih đaka, ostati isti - 459. U Osnovnoj školi Mate Lovraka imaju 22 prvašića, otišlo je 25 osmaša, a imali su ukupno 173 učenika.

Podgajci rastu


U Osnovnoj školi Gradište u prvi su razred upisali 23 učenika, toliko su imali i osmaša, pa bi i u sljedećoj školskoj godini trebali ostati na brojci od 168 učenika. U OŠ Matija Antun Reljković u Cerni upisana su ukupno 43 prvašića, od toga sedam u područnoj školi u Šiškovcima. Ispratili su generaciju od 35 učenika osmih zareda. U tek završenoj školskoj godini školu je pohađalo 285 učenika, od čega je njih 30 bilo u Šiškovcima. U Osnovnoj školi Mijat Stojanović u Babinoj Gredi upisano je 26 prvašića, toliki je bio i broj osmaša, pa bi i u sljedećoj školskoj godini trebali imati ukupno 259 učenika. U susjednom su Štitaru, u OŠ Ive Martinovića, u ovoj školskoj godini imali 113 učenika, napustilo ih je 16 osmaša, a upisali su 14 prvašića. U OŠ fra Bernardina Tome Leakovića u Bošnjacima u rujnu će u školske klupe prvi put sjesti 25 učenika prvih razreda, a ovih su dana ispratili 29 osmaša. Školu je pohađalo 196 učenika. Osnovna škola Davorin Trstenjak u Posavskim Podgajcima bilježi povećanje broja učenika. Ispratili su šest osmaša, a upisali su dvostruko više prvašića i u sljedećoj školskoj godini imat će 67 učenika. A godinu kasnije, prema trenutačnim pokazateljima, zadovoljno ističe ravnateljica Mirna Slavković Misir, očekuju njih 72.

Pad u Gunji


Minus od 11 učenika bilježi OŠ "Antun i Stjepan Radić" u Gunji. U prvi su razred upisali 23 učenika, od toga jednog u područnoj školi u Rajevu Selu. Ispratili su 34 osmaša i u rujnu će imati 166 učenika. Dvoje će gunjanskih osmaša upisati srednju školu u susjednom Distriktu Brčkom, u BiH. Većina ih se odlučuje za škole u Županji zbog bolje organiziranog prijevoza, a tek manji dio za Vinkovce, uglavnom zbog medicinske škole. U OŠ Mare Švel-Gamiršek u Vrbanji, koju pohađaju 104 učenika, upisano je 13 prvašića, što je prosjek unazad nekoliko godina. Izlazi 14 osmaša i u toj školi, napominju, nije bilo značajnog pada broja učenika. U OŠ Franjo Hanaman Drenovci u prvi je razred upisano 16 učenika, izišlo je 14 osmaša i u rujnu bi trebali imati 111 učenika. OŠ Josip Kozarac Soljani upisala je 11 prvašića, a jednog i u područnoj školi u Strošincima. Proteklog su tjedna ispratili 12 osmaša. U netom završnoj školskoj godini imali su ukupno 87 đaka, od kojih 6 u Strošincima.

Marija Lešić Omerović
VELIKO ZNAČENJE PODRUČNIH ŠKOLA
U OŠ “Ivan Filipović” u Račinovcima ukupno je 50 učenika, upisali su tri prvašića i jednog u područnu školu u Đurićima, koja će najesen imati ukupno tri učenika. Ispratili su pet osmaša. “Kada bismo gledali ekonomsku isplativnost područnih škola, trebalo bi ih ukinuti, ali ih mi kao osnivači i dalje podupiremo. One su izvor društvenog, kulturnog, sportskog života u manjim naseljima, što mladim obiteljima jako puno znači. I sve dok je područnih škola, ta sela žive i nadalje ćemo podupirati upise učenika”, kaže pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti VSŽ-a Jadranka Mustapić-Karlić.

POVRATAK U SELA
Gotovo su nam svi ravnatelji osnovnih škola na području županjske Posavine s kojima smo razgovarali kazali da postoje naznake i za dolazak novih učenika jer sve je više slučajeva da se pojedine obitelji koje su se proteklih godina odselile odlučuju vratiti svojim kućama.

Možda ste propustili...

TURISTIČKA ZAJEDNICA NAŠICA U PROJEKTU

Dobili novac za sadnju stabala

NA SLAVONSKOM MARATONU LAĐA REKORDAN BROJ NATJECATELJA - U 21 EKIPI NJIH OKO 300

Udruga lađara Zagreb pobjednik 4. Kupa Borovik i u muškoj i ženskoj utrci

Najčitanije iz rubrike