Mozaik
GARFIELD JE PROSLAVIO 46. ROĐENDAN

U Guinnessovoj knjizi kao najšire distribuirani strip na svijetu
Objavljeno 21. lipnja, 2024.
On voli ljenčariti, mrzi ponedjeljak, obožava lazanje, a 19. lipnja bio je njegov 46. rođendan! On je slavni mačak Garfield. Naime, 19. lipnja 1978. izišao je prvi broj stripa Garfield istovremeno u 41 novinama diljem SAD-a. Taj simpatični debeli narančasti mačak djelo je crtača Jima Davisa, a ime mu je dao po svom djedu, Jamesu A. Garfieldu Davisu. Iako je prošlo toliko godina, i dandanas je jedan od najpopularnijih i mnogima najdražih stripovskih likova.

Ovaj mačak sve je samo ne običan; njegova sarkastična narav i oštroumne opaske postale su zaštitni znakovi koji ga čine jedinstvenim u svijetu stripa. Autor je prvo počeo crtati strip u kojem je glavni lik bila buba, no ustvrdio je da se čitatelji ne mogu poistovjetiti s bubama. Primijetio je da u SAD-u postoji mnogo stripova o psima, ali ni jedan o mačkama. Došao je do zaključka da bi, ako ljubitelji pasa uživaju u stripovima o psima, isto vrijedilo i za ljubitelje mačaka kada bi glavni lik bio mačak. Tako je rođena ideja za Garfielda.

Garfieldov vlasnik u stripu, Jon Arbuckle, zapravo je inspiriran samim Davisom. Jon je, baš kao i Davis, crtač stripova i odrastao je na farmi. Garfield i Jon žive u gradu Muncie u Indiani, što je također rodni grad autora Jima Davisa. Ta povezanost sa stvarnim životom daje stripu dodatnu autentičnost i šarm.

Dizajn Garfielda mijenjao se puno puta tijekom godina. No ono što uvijek ostaje isto jest činjenica da je mačak uvijek bio, i uvijek će biti – punašan. Davis time šalje, kako kaže, zdravu poruku da nitko nije savršen.

Garfield nije samo ostao unutar okvira stripa. Njegova popularnost proširila se na televiziju, filmove i internet. Animirane serije i filmovi pridonijeli su njegovoj globalnoj slavi, a njegove duhovite opaske često se dijele na društvenim mrežama. Garfield je postao pravi globalni fenomen, privlačeći obožavatelje svih generacija.

Jedna od zanimljivosti o Garfieldu jest da je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najšire distribuirani strip na svijetu. Objavljuje se u više od 2500 novina i časopisa te ga čita više od 200 milijuna ljudi svakodnevno. Osim toga, Garfield je pravi majstor marketinga – njegova njuška nalazi se na raznim proizvodima, od šalica i majica do plišanih igračaka i videoigara. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike