Kultura
DVODNEVNI PROGRAM U ĐAKOVU 20. I 21. LIPNJA

Susreti hrvatskih književnih kritičara
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
U Đakovu se u četvrtak i petak, 20. i 21. lipnja, 27. put održavaju Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, manifestacija posvećena hrvatskoj književnoj kritici i njezinoj ulozi u hrvatskoj književnosti i kulturi, a utemeljeni su 1998. Organizatori manifestacije - Ogranak Matice hrvatske u Đakovu i Društvo hrvatskih književnika - Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, uz pokroviteljistvo Ministarstva kulture i medija RH, Grada Đakova, Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika, za ovogodišnju središnju temu Susreta odabrali su odnos hrvatske i slovenske književne krnjiževnosti i književne kritike. Prvoga dana program se održava u Gradskoj knjižnici i čitaonici, a o spomenutoj temi bit će održan okrugli stol. Na njemu sudjeluju Božidar Brezinščak Bagola, Brane Senegačnik i Robert Kuret.

U okviru programa održat će se predstavljanje hrvatskog prijevoda knjige Gábora Szécsija Narativ i razumijevanje te predstavljanje manifestacije Dani Julija Benešića u Iloku, koja nosi isto ime kao i nagrada i povelja koja se dodjeljuje najboljim hrvatskim kritičarima i kritičarkama. O manifestaciji i Juliju Benešiću govorit će Marijana Jukić, ravnateljica Muzeja grada Iloka.

Program prvoga dana 27. Susreta završit će dodjelom nagrada i povelja Julija Benešića. O kandidatima će govoriti predsjednik Povjerenstva za dodjelu Nagrade i Povelje Julija Benešića, dr. sc. Goran Rem.

Drugi dan manifestacije održat će se u Trnavi, kod Đakova, gdje će se predstaviti zbirka Pjesnici Podstrani, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Podstrani i Općine Podstrana. U predstavljanju će sudjelovati Mario Tomasović i dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek. S.Ž.
Možda ste propustili...

“KAD CVATU BIJELI LJILJANI”

Izložba o pobožnosti sv. Antunu Padovanskom

MEŠTROVIĆEV PAVILJON

Godišnja izložba članova HDLU-a

ŽELJKO DRAŽENOVIĆ O ROMANU “ZADNJA STANICA VINKOVCI”

Ljubavna priča dvoje mladih u zlatno doba Vinkovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana