Regija
PRIZNANJE

Antunu Ivankoviću spomen-ploča i trg u Tovarniku
Objavljeno 19. lipnja, 2024.
TOVARNIK - U Tovarniku je svečano otvoren Trg Antuna Ivankovića te otkrivena spomen-ploča. Nakon prigodne svečanosti prikazan je dokumentarno-vjerski film “Naša Gospa Bapska” redatelja i scenarista Branka Ištvančića. Koautor ideje i scenarija filma bio je Antun Ivanković, a produkciju potpisuju Udruga Artizana i Udruga “Dr. Ante Starčević” Tovarnik. Film je posljednji rad Antuna Ivankovića, hrvatskog branitelja i pripadnika vukovarske 4. bojne 3. GBR ZNG-a. Život je posvetio promicanju istine i otkrivanju počinitelja ratnih zločina na području Tovarnika i Srijema. Bio je voditelj ureda Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije i predsjednik Udruge “Dr. Ante Starčević” Tovarnik.



Kao producent i koscenarist sudjelovao je u stvaranju niza nagrađivanih dokumentarnih filmova, a bio je i suautor i nakladnik značajnih knjiga o povijesti Tovarnika i Srijema. Posebno je značajno njegovo zalaganje za dolazak obitelji ubijenog francuskog dragovoljca Jeana-Michela Nicoliera u Hrvatsku i dodjeljivanje odličja njegovoj majci.



Iz Općine Tovarnik ističu kako je Antun Ivanković ostavio neizbrisiv trag u borbi za pravdu i očuvanje povijesne istine, pa su na ovaj način željeli odati priznanje njegovu predanom radu i doprinosu zajednici.



Podsjećamo kako je, među ostalim, u produkciji Udruge “Dr. Ante Starčević” snimljen dokumentarni film “Slike iz života ratnika”, redatelja Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića, o ratnom heroju vukovarske obrane Ivanu Anđeliću-Doktoru i njegovu ratnom putu. U produkciji iste udruge snimljen je dokumentarni film “Krvava berba grožđa” redatelja Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića. Film proučava događaje iz s početka rata u Hrvatskoj. Opisuje strahote koje su tzv. JNA i paravojna jedinica “Dušan Silni” provodili nad Hrvatima i ostalim nesrbima u Lovasu.



Nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, imenovao je Ivankovića koordinatorom za projekte Vrhbosanske nadbiskupije i dao mu posebno ovlaštenje za zastupanje u projektima humanitarnog predznaka. D.K.
Najčitanije iz rubrike