Sport
STVARA SE NEKAKVA AFERA, I TO NI OD ČEGA

Malo nervoze ima, ali većih problema u momčadi - nema
Objavljeno 17. lipnja, 2024.
Postoje dani kada je teško vjerovati u neke stvari, a jedan od tih je definitivno prošla nedjelja, začinjena općom historijom oko jedanaesterca koji je Unai Simon obranio Bruni Petkoviću u 80. minuti utakmice naše reprezentacije protiv Španjolske u Berlinu. O.K., ponekad se takve situacije znaju secirati do iritantno sitnih detalja, ali ovo je stvarno izvan zdrave pameti.

Sve je počelo kada je izbornik Vatrenih Zlatko Dalić na svojoj press-konferenciji u nedjelju zamoljen za komentar svega što se događalo pri izvođenju tog jedanaesterca. Nije na odmet podsjetiti da je izbornik tom prilikom istaknuo da je to jedna od situacija koju treba riješiti unutar reprezentacije jer se zna, jedanaesterce inače izvode Andrej Kramarić i Luka Modrić, koji u tom trenutku nisu bili na terenu.

- Penal je bio na Bruni i pravilo je da igrač na kojem je bio penal ne izvodi penal. Nije ga on trebao pucati. Ako mi nismo stigli reagirati, ako nismo stigli reći, dozvati, onda postoji hijerarhija u reprezentaciji. Postoji pravilo da se poštuje i sluša starije igrače. To ćemo mi riješiti. Nije on trebao pucati penal jer je penal bio nad njim. To više što ga je promašio u Ligi nacija s istim golmanom. Nema ovdje mjesta nikakvom egu, nema mjesta nikakvom iskakanju, uzimati odgovornost, "ja ću", dokazivati se. Nema potrebe za time. To je stvar koju ću ja riješiti. U takvoj situaciji pucat će ili Perišić ili Majer, ali ne onaj nad kojim je bio penal – izgovorio je Dalić tom prilikom.

Bez povišenog tona, bez ikakve gestikulacije. Čovjek je mirno objasnio o čemu se radi, s time da bi svi oni koji su se u životu organizirano bavili nekim kolektivnim sportom u klubovima bar godinu dana trebali znati da uvijek postoji hijerarhija u takvim situacijama. Prema svemu navedenom, trebalo bi biti prilično jasno da u cijeloj priči oko tog sada već epski opjevanog jedanaesterca nije bilo neke drame u momčadi. Kad ono, u rekordnom roku počela se stvarati "afera Petkovićgate", uz neumorno lansiranje čudesnih teza o opako velikim problemima u našoj reprezentaciji. Te je učestalo spominjano zajedništvo popucalo po šavovima, te Petković može zaboraviti na ovaj Euro jer više neće odigrati ni minute, te Dalić gubi kontrolu nad svlačionicom, te ovo, te ono, te ovo-ono...

Jednostavno, eter je preplavila pregršt nagađanja od nemila do nedraga. Pri tome je posebno smiješno odjeknula teza da bi Petković danas bio heroj nacije da je uspio u svojoj namjeri iznuđivanja crvenog kartona za Rodrija i realiziranja jedanaesterca. Jednostavno, pojavilo se milijardu teza koje je zbog dobrog odgoja nemoguće tretirati onakvim rječnikom kakav zaslužuju.

Da ne bude zabune, samo Dalić, članovi stručnog stožera i igrači znaju je li taj jedanaesterac napravio neku štetu. Sve ostalo nije ništa drugo nego puko nagađanje. Međutim, nikako ne treba zaboraviti kako je Dalić već pokazao da se ne boji donijeti odluku u trenutcima kada je situacija više nego škakljiva, i to sugerira da u ovom slučaju problem postoji samo u nečijoj mašti.

Naime, dovoljno je sjetiti se Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018., kada je nakon prvog kola ekspresno poslao Nikolu Kalinića prvim avionom kući zbog narušavanja discipline. To, pak, sugerira da ta situacija s jedanaestercem protiv Španjolske nije ništa ozbiljno jer bi u suprotnom Petković već nakon nedjelje bio na godišnjem odmoru. Davor Petrović
Možda ste propustili...

U TIJEKU PRIPREMA S REPREZENTACIJOM PROMJENA KLUBA

Cindrić iz Dinama otišao u Veszprem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IN MEMORIAM: DAVOR DOGAN (11.3. 1960 – 13.7. 2024.)

Prestalo je kucati veliko
srce legende osječke košarke

2

SLAVONCI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA - EMANUEL HORVATIČEK

Posljednji belišćanski Mohikanac na Olimpu

3

ZANIMLJIVO NOVO LICE U VINKOVCIMA

Botov sin, Goncalo, u Cibaliji