Regija
ZAHTJEVE ZA UPIS PRIMAJU DO 21. LIPNJA

Bez liste čekanja, sva će djeca iz Županje imati mjesto u vrtiću
Objavljeno 17. lipnja, 2024.
Slobodno je 77 mjesta, od čega 42 u jaslicama, kapacitete Maslačka rasteretit će područni vrtić Bubamara u Bošnjacima
ŽUPANJANa području županjske Posavine djeluje ukupno šest dječjih vrtića - u Županji, Babinoj Gredi, Gradištu, Drenovcima, Cerni i Štitaru, od kojih su posljednja tri privatna. Tijekom nove pedagoške godine njihov će se broj povećati za četiri nova. U tijeku je gradnja vrtića u Bošnjacima, Cerni, Vrbanji i Gunji, koji se financiraju iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti i većina bi ih, prema planu, svoja vrata trebala otvoriti u siječnju 2025.

Vrtići u Bošnjacima i Vrbanji djelovat će kao podružnice Maslačka u Županji i Pupoljka u Otoku. Rezultat je to partnerskog apliciranja projekata kojima je osnažena suradnja Grada Županje i Općine Bošnjaci te Grada Otoka i Općine Vrbanja. Država, naime, potiče funkcionalna spajanja lokalnih jedinica i dodjelom dodatnih bodova za uspješan prolazak ovakvih projekata na natječaju. Na tu su se opciju lokalni čelnici odlučili i zbog ušteda i lakšeg funkcioniranja vrtića. Preostala dva bit će samostalne predškolske ustanove, a odluke o njihovu osnivanju donijet će općinska vijeća Cerne i Gunje.Velik interes


Gradsko vijeće Županje lani je u travnju dalo suglasnost na izmjene i dopune Statuta Dječjeg vrtića Maslačak i usvojilo potrebne akte kojima se osniva Podružnica Bubamara u Bošnjacima. U Maslačku do 21. lipnja zaprimaju zahtjeve za upis djece za pedagošku 2024./2025. godinu. Slobodnih je ukupno 77 mjesta - 42 u jasličkim skupinama (djeca od jedne do tri godine) i 35 u vrtićkim skupinama (djeca od tri godine do polaska u školu). I ovaj se put, napominje ravnateljica Andrea Andrašić-Raguž, očekuje velik interes roditelja jer je broj upisane djece, podsjećamo, iz godine u godinu rekordan. Ondje je trenutačno 380 polaznika, podijeljenih u 17 odgojnih skupina. Svi su kapaciteti popunjeni i u županjskom vrtiću nema liste čekanja. Gradonačelnik Damir Juzbašić već je nekoliko puta rekao da će, sve dok je on na čelu Grada, svako dijete u Županji imati mjesto u vrtiću. Ako ima slobodnih mjesta, mogu se upisati i djeca roditelja iz drugih gradova i općina, u čemu već godinama prednjače susjedni Bošnjaci. U novoj će pedagoškoj godini, čim objekt bude potpuno opremljen i spreman za prihvat mališana, uza sve potrebne ishođene dozvole za početak rada, djeca iz Bošnjaka biti prebačena u vrtić u svome selu.

Racionalizacija


Kapacitet je 70 polaznika i ondje će biti formirane tri odgojne skupine, što će rasteretiti vrtić u Županji. Dio odgojiteljica iz Bošnjaka već je zaposlen u Maslačku i ako bude potrebe, raspisat će se natječaji za zapošljavanje novih. Sve će, napominje ravnateljica, ovisiti o broju zaprimljenih zahtjeva roditelja za upis. Dodaje da će se prilagoditi svim potrebama i zahtjevima te biti potpuno spremni za početak nove pedagoške godine. Vrtić u Županji i Bošnjacima imat će zajedničkog ravnatelja, voditelja računovodstva, tajnika, stručne suradnike, a proračunska sredstva za plaće osiguravat će se razmjerno udjelu broja djece u ukupnom broju djece u ustanovi. Kuhani obroci pripremat će se u Županji i dovoziti u Bošnjake. Nadalje, novac za obavljanje djelatnosti Vrtića Maslačak u Podružnici Bubamara osigurat će se iz općinskih sredstava, udjelom roditelja djece korisnika usluga i iz drugih zakonom dopuštenih izvora. Od 1. siječnja 2025. svoja bi vrata trebao otvoriti i vrtić Čudesna šuma u Vrbanji. Predviđeni kapacitet je 72 djece, uključujući i jasličku skupinu. Trenutačno s toga područja 45 djece, uz sufinanciranje Općine, pohađa vrtić u susjednim Drenovcima.

Marija Lešić Omerović
U CERNI JE VELIKA POTREBA
Za prihvat 80 polaznika od 2025. godine trebao bi biti spreman i Dječji vrtić Hlapić u Cerni. Ondje će odmah nakon završetka gradnje početi i dogradnja dvaju jasličkih skupina, za koju su već osigurana sredstva, jer je potreba za smještajnim kapacitetima velika. Načelnik Josip Štorek napominje da privatni vrtić u Cerni pohađa oko 90 djece, još ih je 80-ak na listi čekanja, a dosta je roditelja koji nisu ni predavali zahtjeve za upis. Štorek zadovoljno ističe da je Općina u dvije projektne prijave (izgradnja i dogradnja dječjeg vrtića) osigurala 1.089.389,38 eura nepovratnih sredstava iz fondova EU-a.

ZAMOLBA GUNJE
Općina Gunja je Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslala zamolbu za dodjelu dodatnih sredstava. Potrebno im je još oko 500 tisuća eura kako bi njihov vrtić bio potpuno spreman za prihvat djece. Ako ne uspiju, u proračunu za 2025. osigurat će vlastita sredstva.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEZADOVOLJNI KANDIDATI UPOZORAVAJU:

Na nezakonit način žele
zemlju dati podobnima

2

U RODNOJ ŽUPI ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U SEMELJCIMA

Vlč. Vuksanović slavi mladu misu

3

AKTIVNO LJETO U CRVENOM KRIŽU NAŠICE

Dostava toplih obroka, Ljetna škola i pomoć u kući za 72 korisnika