Regija
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Županija od 74 škole u cijelosti obnovila njih 50
Objavljeno 17. lipnja, 2024.
Ulaganja u obrazovni sustav nastavljaju se, a brojne projekte sufinanciraju i ministarstva RH
Na sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, održanoj pod predsjedanjem predsjednika Skupštine Dinka Begovića te u nazočnosti župana Igora Androvića i njegovih zamjenika Marija Klementa i Igora Pavkovića, raspravljalo se o brojnim važnim temama.

Jedna od zanimljivijih tema aktualnog sata bio je nastavak ulaganja u obrazovni sustav Virovitičko-podravske županije, kao i gospodarske mjere.

Ministarstvo turizma i sporta odobrilo je projekt rekonstrukcije igrališta kod Gimnazije Petra Preradovića, koje će se pretvoriti u multifunkcionalni teren za više sportova. Rekonstruirat će se i drugo igralište u sklopu škole, a tereni će biti dostupni ne samo učenicima već i svim ostalim korisnicima.

Osim toga, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a odobrilo je projekt rekonstrukcije svlačionica i sanitarnih čvorova u Srednjoj školi "Stjepan Ivšić" Orahovica, vrijednosti oko 100.000 eura, od kojih se sufinancira 70.000 eura. Rekonstrukcija krovišta Srednje škole Marka Marulića Slatina, ukupne vrijednosti 250.000 eura, također je u planu, uz sufinanciranje od 70.000 eura.

U tijeku su i postupci nabave za izmjenu krovišta na Gimnaziji Petra Preradovića i Tehničkoj školi Virovitica, vrijednosti oko 700.000 eura, koje osigurava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih. Govorilo se i o pripremi 11 projekata dogradnje i rekonstrukcija škola od Pitomače do Orahovice.

- Od 74 školske zgrade Županija je dosad u potpunosti obnovila njih 50. Trenutačno nam je područna škola u Okrugljači u fazi rekonstrukcije, a područna škola u Sopju čeka početak radova. Želimo da svaka područna škola bude potpuno infrastrukturno uređena i opremljena. Dajemo podršku svakoj područnoj školi, neovisno ima li jednog, dva ili tri učenika. Županija roditeljima i djeci u manjim sredinama želi osigurati jednake uvjete kao i u gradovima, s tim nastavljamo i u novoj školskoj godini. Brojna su ulaganja pred nama, a sve to radimo kako bi svi učenici imali jednake uvjete za rad - zaključila je Martina Bunić.

Virovitičko-podravska županija i ove je godine nastavila s mjerom subvencioniranja kamata na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu.

- Tu mjeru provodimo nekoliko godina, a interes je bio veći nego ikada. Prijavilo se čak 68 poljoprivrednika, što je nadmašilo sva naša očekivanja. To nam govori kako je ova mjera potrebna poljoprivrednicima i gospodarstvenicima. Cijene variraju, a upravo im ovakve mjere daju konkurentsku prednost koju mogu iskoristiti kako bi smanjili troškove za repromaterijale – rekao je Bojana Mijoka, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo.
Za sufinanciranje kamata 500.000 eura
Kada je riječ o kreditima za proljetnu i jesensku sjetvu, Županija sufinancira kamatu od četiri posto, a poljoprivrednici mogu ostvariti kredite u rasponu od 3000 do 65.000 eura. Radi se o kratkoročnim kreditima s rokom otplate do 12 mjeseci, namijenjenima za nabavu repromaterijala poput sjemenja, presadnica i zaštitnih sredstava. Mijok je naglasio kako će ova mjera biti raspisana i iduće godine, ali s još većim sredstvima.

Naglasio je važnost drugih mjera potpore u poljoprivredi koje provodi Županija.

- Sufinanciramo kamate na kreditne linije “Mladi, žene i početnici”, dajemo potpore tradicijskim obrtnicima te mikro i malim poduzetnicima koji se bave proizvodnjom i preradom, a godišnje izdvajamo oko 500.000 eura za sve navedene mjere – zaključio je Mijok.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA UMJETNICA U VUKOVARSKOJ KNJIŽNICI

Amaterski se slikarstvom uspješno bave godinama

SJEDNICA ZBORA VELEUČILIŠTA U VUKOVARU

Cilj im je privući što više mladih

SVJETSKI PUTNIK IZ OKOLICE BEČA REDOVITO SVRAĆA U VIŠNJEVAC

Ivan Kubala (72) na biciklu istražuje svijet - ovaj put ide EuroVelom 6 do Beograda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEZADOVOLJNI KANDIDATI UPOZORAVAJU:

Na nezakonit način žele
zemlju dati podobnima

2

U RODNOJ ŽUPI ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U SEMELJCIMA

Vlč. Vuksanović slavi mladu misu

3

AKTIVNO LJETO U CRVENOM KRIŽU NAŠICE

Dostava toplih obroka, Ljetna škola i pomoć u kući za 72 korisnika