Regija
9. DANI ZDRAVSTVENIH KARIJERA U RH

Mjere VPŽ-a dobar primjer privlačenja liječničkog kadra
Objavljeno 17. lipnja, 2024.
Konferencija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 9. Dani zdravstvenih karijera u Republici Hrvatskoj održana je u dvorani "Miroslav Čačković" Medicinskog fakulteta u Zagrebu u suorganizaciji Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu i Centra za zdravstvene sustave, politike i diplomaciju te Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na konferenciji je kao jedan od panelista bio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Konferencija je održana s ciljem pružanja uvida budućim i sadašnjim zdravstvenim djelatnicima u mogućnosti i perspektive koje pruža Republika Hrvatska, ali i informiranja studenata medicine o tome što ih očekuje nakon završetka studija u sustavu zdravstva RH, kao i upoznavanja s potencijalnim izazovima pred kojima će se naći. U sklopu konferencije održana je panel-rasprava "Specijalizacija bez ‘robovlasničkih ugovora‘ – Što mogu? Što želim? Što mi se nudi?", a panelisti su bili župan Igor Andrović, glavna savjetnica ministra zdravstva RH Martina Bogut Barić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić te predstavnik studenata 6. godine studija medicine Petar Samardžić, uz moderatora Aleksandra Džakulu.

Župan Igor Andrović predstavio je načine kako Virovitičko-podravska županija surađuje s mladim liječnicima, kao i njihovo uključivanje u "županijsku obitelj".

- Virovitičko-podravska županija, kao i sve naše zdravstvene ustanove, vesele se svakom saznanju da postoji mladi liječnik/liječnica koji bi želio svoju karijeru započeti u nekoj od naših zdravstvenih ustanova. Nakon takvog saznanja pokušava se uspostaviti kontakt kako bi se saznalo o željama, afinitetima i namjerama kandidata te se nude uvjeti kako bi se kandidat odlučio za zapošljavanje u nekoj našoj zdravstvenoj ustanovi na primarnoj ili sekundarnoj razini prezentirajući sve mogućnosti i beneficije koje može ostvariti. S obzirom na deficit liječnika, s čime se bore mnoge županije, svaki liječnik može u svakom trenutku zasnovati radni odnos na neodređeno vrijeme i nakon toga o specijalizaciji koja ga zanima i prema kojoj ima afiniteta jer su javni pozivi za zapošljavanje stalno otvoreni zbog fluktuacije zdravstvenih kadrova iz ustanove u ustanovu – rekao je župan Andrović.

Virovitičko-podravska županija vrlo je proaktivna u privlačenju stručnjaka, osobito zdravstvenih radnika, što je ključno za osiguranje kvalitetne zdravstvene skrbi u jedinicama regionalne samouprave. Županija kontinuirano ulaže u zdravstvenu infrastrukturu i poboljšanje uvjeta rada za medicinske djelatnike te na razne načine potiče njihov dolazak i ostanak. Tako Županija nudi priliku korištenja subvencije za stanovanje u visini od 200 eura mjesečno, sufinancira kamate na stambene kredite za kupnju ili izgradnju prve nekretnine za stanovanje zdravstvenim radnicima, dodjeljuje stipendije za mlade liječnike te osigurava određena sredstva za poticanje zapošljavanja liječnika kao novu mjeru za privlačenje mladih liječnika.
Župan Andrović predstavio je načine kako Virovitičko-podravska županija surađuje s mladim liječnicima

Možda ste propustili...

PRVA SJEDNICA NAKON DEKANIĆEVE OSTAVKE

Na Županijskoj skupštini i o olujnom nevremenu

SJEDNICA ZBORA VELEUČILIŠTA U VUKOVARU

Cilj im je privući što više mladih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEZADOVOLJNI KANDIDATI UPOZORAVAJU:

Na nezakonit način žele
zemlju dati podobnima

2

U RODNOJ ŽUPI ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U SEMELJCIMA

Vlč. Vuksanović slavi mladu misu

3

AKTIVNO LJETO U CRVENOM KRIŽU NAŠICE

Dostava toplih obroka, Ljetna škola i pomoć u kući za 72 korisnika